Vita:Taródi-vár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Mi az, hogy vízionális építészet? Van ilyen egyáltalán? SyP 2009. április 27., 12:38 (CEST)

Van, persze. Azt jelenti, hogy vkinek támad egyféle víziója arról, mit is szeretne, osztán megcsinálja. A kategóriát az extrém, a hagyományos építészeti stílusokba (mi több: épületfajtákba) be nem sorolható vityillókra találták fel. Egészen megdöbbentő építmények vannak ebben a kategóriában az egymásra hajigált cipődobozokra emlékeztető izétől a fák ágai közé barkácsolt hogyhíjjákig meg amit még akarsz…

Kattints a források közül a „Sutyagin felhőkarcolója” linkre, és élvezd a látványt:

P/c vita 2009. április 27., 17:42 (CEST)

A Taródi vár Sopronban, és nem Sopronbánfalván található.[szerkesztés]

„A Sopronbánfalván (ma Sopron-Kertváros néven közigazgatásilag Sopronhoz tartozik) található Taródi-vár”- helymeghatározás helytelen.A soproni felsőlővérek határvonala a Zerge utca, amely területen belül helyezkedik el a vár. Sopronbánfalvától egy erdő, és kb. 50m szintkülönbség válassza el.

A Taródi Vár és a Bory Vár.[szerkesztés]

A bevezető szövegben miért rangsorolják, helyezik a Bory várat a Taródi vár elé?

"A soproni Taródi-vár a székesfehérvári Bory-vár után a magyarországi vizionális építészet legjelentősebb alkotása" -olvasható. A Taródi vár és Taródi István tisztelői számára sértő, hogy egy másik alkotást némelyek többre tartanak. Ki döntötte el, hogy a Bory Vár jelentősebb, és milyen tekintetben? Méreteiket tekintve kb. egyformák. Stílusukat tekintve, a Bory inkább kastély, míg a Taródi inkább a középkort idézi. Mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy melyik tetszik neki személy szerint jobban: egy építész,képzőművész és tanítványainak az alkotása, vagy egy gyári munkás egyedüli alkotása. A Bory Vár oldalán egy szó sem esik a Taródi Várról.

És akkor te valamint az előző szerkesztők miért kialottátok ki a magyar vizionalitás legjelentősebb alkotasának? - Lálálá9999 vita 2017. augusztus 22., 17:19 (CEST)

Én, valamint az előző szerkesztők csak bemásoltuk egy újságíró által leírt jellemzést a Taródi várról.Ő jellemezte így, míg a Bory várral kapcsolatban, én még nem olvastam vizionális építészetről.– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 213.222.170.37 (vitalap | szerkesztései)

Őszintén remélem, nem bemásoltátok, mert akkor máris lehet törölni. – Pagony foxhole 2017. augusztus 22., 20:48 (CEST)

Persze nem szó szerint. Amúgy beírtam a keresőbe, hogy Vizionális építészet magyarországon, és a Bory várat sehol nem említik. Valószínűleg meddő vita merthogy a Bory Vár más kategória.