Vita:Tényeket Tisztelők Társasága

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Cassandro 14 évvel ezelőtt a(z) Ki az új elnök? témában

Vágó István kilépett[szerkesztés]

Vágó István műsorvezető

http://index.hu/kultur/media/mancs1217/

"MN: Meséljen akkor az ezotéria ellen folytatott többfrontos harcáról. Mit csinál a Tényeket Tisztelők Társaságának elnökségi tagjaként?


VI: Kiléptem. ...A Tényeket Tisztelők Társasága azonban kiállt mögülem, valószínűleg azért, mert egyik legkitűnőbb tagja, akit most nem szeretnék megnevezni, egy adásban alulmaradt egy auralátóval szemben. Nem jól érvelt. Utána ő feljelentett minket a Magyar Tudományos Akadémiánál, mondván: nem lehet ilyen közös műsort csinálni az ezoterikusokkal. A műsor aztán meg is szűnt. Úgyhogy a Tényeket Tisztelők Társaságának a tevékenysége újra abból áll, hogy egy évben egyszer Székesfehérváron összejönnek, és egymás vállára borulva zokognak. "

ZitaZá 2006. november 19., 14:03 (CET)Válasz

1== Háttérinfók ==

forrás: http://www.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=9509

"A Szkeptikusok társaságáról már az 1992-ben a történő alakulásukkor hallottam, hiszen a Para-Kutatási Tudományos Társaságból a Paulinyi Tamás részt is vett az Kossuth Klubban lévő alakuló gyűlésükön. Akkor mi csak úgy beszéltünk róluk mint a szenilis professzorok és akadémikusok társaságáról, aminek nagyon sok valós alapja is volt a szokásos túlzáson kívül.

Magát a mozgalom elindítását, amit sokkal később utólag tudtam meg Magyarországon Bencze Gyula elméleti fizikus, az amerikai kutatómunkája magánjellegű tapasztalatai alapján kezdeményezte. A "fizikus ekkor az Új-Mexikó Egyetemen dolgozott, s felvette a kapcsolatot az amerikai székhelyû CSICOP-pal vagyis az Állítólagos Paranormális Jelenségeket Vizsgáló Bizottsággal. A Commitee for The Scientific Investigation of Clains of the Paranormal - melyet 1976-ban alapítottak az USA-ban - negyedévenként ad ki lapot, tagjai és tanácsadói között 200 nemzetközi hírû tudós, köztük jónéhány Nobel-díjas van. Alapító tagjai közé tartozik a világhírû bûvész, James Randi is. A CSICOP 25. tagegyesülete a magyar lett. " így olvashatjuk a Szkeptikusok honlapján a http://www.fok.hu/szkeptik/tttort/ elérhetőségen.

A Szkeptikus mozgalomba hazánkban azonban nagyon sok a rendszerváltozás miatt hatalmát vesztett, sértődött vezető tudós is került, akik talán így reméltek valamiféle revansot venni és újkorszaki elismertséget is kivívni maguknak. "A rendszerváltozás sok addig lezárt zsilipet nyitott fel, sajnos az áltudományok szennyáradata előttit is. Az új világban helyüket kereső emberek bénultan álltak a soha nem látott szellemi környezetszennyezés előtt." Fogalmazták meg szintén a honlapjukon a Szkeptikusok, hogy mi ellen is kívánnak küzdeni.

Tehát mint írtam a rendelkezésemre álló adatok alapján ahogyan a nyelvünk is fogalmazza nem volt túl rózsásak az elképzeléseim erről a társaságról. Szentágothai János nemzetközi hírű neuroanatómus volt az első elnökük, aki országgyűlési képviselő és túl sok minden más is volt egy személyben, hogy azokat a poziciókat eredményesen be lehessen tölteni. 1998-ban gondolkoztam rajta, hogy közelebbről is meg kellene néznem, hogy milyen emberek is vannak ott...." ZitaZá 2006. november 19., 16:04 (CET)Válasz

Miért szűnt meg az X-Aknák műsor?[szerkesztés]

Ez a műsor, amelyet én szerkesztettem nem bukott meg, hanem én nem vállaltam tovább, főként időhiány miatt, meg azért is, mert az auralátók, angyalhívők és fehérboszorkányok témakörénél sokkal fontosabbakkal szerettem vona foglalkozni. Részletes indoklást lásd: http://www.hrasko.com/xaknak.php?docid=90013

Kritikák[szerkesztés]

1.Legtöbb kritika a szervezetet a vallások és a velük összefüggő társadalmi folyamatok bírálatától való elzárkózás miatt érte.

A TTT egykori alelnöke úgy bírálta Gyurgyók József távgyógyítót, hogy közben Jézus gyógyítását elismerte.

A Természet Világa pótfüzete SZKEPTIKUS LAPOK 2. szám 1998. szeptember 10.oldal "A média felelősége Vágó István:

"Szóba kerültek az egyházak. Azt hiszem, hogy nekünk(ez a legfontosabbnak tartom) van egy látens szövetségesünk, akiket perbe lehet hívni magunk mellett. Jézus isteni eredetét az Újtestamentum a csodáival bizonyítja leginkább."


2.Egyesek szerint a mozgalomba nagyon sok a rendszerváltozás miatt hatalmát vesztett, sértődött vezető tudós is került, akik talán így reméltek valamiféle revansot venni és újkorszaki elismertséget is kivívni maguknak.

A Para-Kutatási Tudományos Társaságban, a megalakuláskor csak szenilis professzorok társaságának nevezték őket.

3.A szervezethez közel álló néhány személyre a gazdasági érdekek mentén való elfogult vizsgálatok árnyéka is rávetődött például a pivíz kapcsán.

Vassy Zoltán több cikkben és tv riportban is (elvi tévedésekkel) birálta a pivízet, úgy hogy közben a hozzá nagyon hasonló vízeket többek kérése ellenére sem. Az akkor Vassy közelében álló alapítvány nagy összegű támogatást kapott és sokan felvetetteék a gazdasági összefüggést.Őgyp 2007. augusztus 21., 06:54 (CEST)Válasz

4. Vágó István több mint 10 éve hirdette meg az egyik szkeptikus konferencián a "Jelentsük fel őket!" mozgalmat, amit most egy új szkeptikus mozgalom egyik meghatározó alakjaként is folytatni akar. forrás itt" Vágó és csapata nem parttalan purparlét kíván folytatni – a jelenleg pár tucat tagot számláló társaság bíróság elé kívánja citálni az általa sarlatánnak minősített misztikusokat, feltalálókat, gyógyítókat. És például nemcsak a megfoghatatlan ezotériát vennék górcső alá, de a különböző hivatali engedélyek birtokában legálisan forgalmazott, alkalmazott termékeket, eljárásokat sem kímélnék." Őgyp 2007. augusztus 22., 15:40 (CEST)Válasz

Ki az új elnök?[szerkesztés]

Ki a TTT új elnöke? Meskó Attila tavaly októberben meghalt. Cassandro Ħelyi vita 2009. december 3., 21:46 (CET)Válasz