Vita:Tény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

filozofikus, offtopic idézet a cikkből[szerkesztés]

"Amikor a matematiáról, a geológiáról, az ökológiáról vagy a fizikáról úgy beszélünk, hogy szem előtt tartjuk a kapcsolatot, az archetipikus igazságot és képet, akkor történetet alkotunk." (Susan Strauss: The Passionate Fact, ld. a külső hivatkozásban)

Valaki érti, hogy ez mihez és hogyan kapcsolódik? És miért lenne releváns ebben a jelenleg nyúlfarknyi cikkben? --grin 2004. december 27., 13:54 (CET)

Talán van aki érti, ne keseredj el. El kell hozzá olvasni a hivatkozást.

Igen jó bővítmény az, hogy az emberek egy csoportja által elfogadott és jóváhagyott...

Ez a kitétel benne van az ingatlanbecslés módszerei közt szereplő valós paici érték becslése eljárás definíciójában, de a fordítás (mint munka) meghatározásában is - igen lényeges szempont, köszönöm.

Számomra is nyilvánvaló volt, hogy te érted. Engem az érdekelne, hogy rajtad kívül érti-e valaki. Az alapproblémám az, hogy ha nekem el kell gondolkodnom rajta, akkor nem biztos, hogy az az emberek többségének érthtő. Ha elgondolkodás után sem értem, hogy hogyan kapcsolódik, akkor pedig szerintem reménytelenül rossz helyen van, vagy rosszul van megfogalmazva, vagy egyszerűen offtopic. --grin 2004. december 29., 12:18 (CET)

cikkből[szerkesztés]

A következő cikkből kiemelt részt szerintem jóval érthetőbbre át kell írni, mielőtt a cikkbe kerül. Hogy kapcsolódik a témához, mit jelent, amit Gunnar barátunk írt (például le lehetne kezdetnek fordítani magyarra), mit akart ezzel mondani. Nekem így csak egy levegőben lógó filozofálgatásnak tűnik. --grin 2004. december 29., 12:18 (CET)

Tény és elmélet[szerkesztés]

Gunnar Myrdal írja: "Az elméletnek a priorinak kell lennie az empirikus tény-megfigyelésekhez képest". Ez összecseng az azzal, hogy a szándék megelőzi a közlést, hogy a gondolat előbb van meg, mint az artikulációja, hogy még a nyelvet nem használó állatoknak is van elképzelése, szándéka, hogy kezdetben volt az ige, stb...