Vita:Spartathlon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
P Discobolus.png Ez a szócikk témája miatt a Sportműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Sport témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény
Referálás Letelt az egy hónap
Jelenlegi státusza: referált szócikk

Cikkből kivéve, mert nem enciklopédikus tartalom, esetleg áfogalmazás után vissza. --Rodrigó 2007. október 3., 09:50 (CEST)

Egy bajnok tanácsai[szerkesztés]

A négyszeres győztes svéd Rune Larsson tanácsai spartathlonistáknak[1]:

A tanácsaimat kilenc sikeres Spartathlon teljesítésre alapozom.

Kiből lehet sikeres teljesítő?
A szintidők elég kemények, ezért jó, ha van egy puffered a csúcsteljesítményedhez képest. Ha nem tudsz 10 órán belüli száz kilométert futni, gyengék az esélyeid, hogy 36 órán belül beérj Spártába. Ha 9 órán belüli százast tudsz futni, jók az esélyeid.

Felszerelés
Vigyél a lehető legkevesebbet. Egy övtáska a maximum teher, amit érdemes cipelni. A kulacsot és egyéb csomagot felejtsd el.

Szükséged lesz lámpára is az éjszakai szakaszon. Egy zseblámpa elég lehet, de egy fejlámpa négy LED-del a legjobb. A legjobb ilyen jellegű lámpát, amit eddig láttam, a Petzl gyártja. Nagyon pici és könnyű, de elég fényt ad, hogy a Sangas-hegy ösvényein át tudj kelni.

Csomagszállítás
Cipelés helyett előre tudod küldeni a holmidat. Én magam is ezt az utat választottam, és egy 30 órán belül időterv alapján döntöttem el, hogy mit hová küldök.

  • Első csomag: Az ókori Nemea ellenőrző pont utáni első állomás, 127 kilométernél. Ebben volt a zseblámpa vagy a fejlámpa. Volt benne még valamennyi WC-papír is és talán egy kis só. Azért ide küldtem, mert az ókori Nemeánál nagyon sok csomag szokott lenni, és jobb minél kevesebb időt állással tölteni. Egy kisebb ellenőrzőpontnál sokkal könnyebb egy csomagot megtalálni.
  • Második csomag: Malandreni, kb. 145 kilométer. Ebben a csomagban egy póló volt. Az éjszaka tud hűvös lenni, de általában nem hideg.
  • Harmadik csomag: 220 kilométer körül. Ebben is egy póló várt. Ennek a csomagnak az a célja, hogy le tudjam adni a fejlámpát, a pólót pedig arra használtam, hogy abba csavartam a lámpát.

Táplálkozás
Egyél annyit, amennyit csak tudsz. Nem leszel éhes, mégis szükséged lesz az élelemre. Egyél keveset sokszor. Ez vélhetőleg jobb taktika, mint ritkábban többet enni. Variáld, hogy mit eszel. Idővel eleged lesz az édes energiaszelet ízéből, úgyhogy ne támaszkodj csak egyetlenegy ételre. Rizs puding, joghurt, kenyér és keksz lesz a legtöbb frissítő ponton.

Tartózkodj a levestől! Legvalószínűbb, hogy valamiféle instant levest kapsz, ami nincs rendesen megfőzve. Viszont ha garantáltan házi készítésű, mindenképp egyél belőle.

A verseny során a testsúlyod közel 25%-ának megfelelő folyadékot fogsz meginni. Ez a hatalmas mennyiségű izzadás és folyadékutánpótlás le fogja meríteni a só- és esetleg a káliumtartalékaidat. Nem árt, ha valamilyen módon pótolod az elvesztett sót. Ha nem találsz sótablettát, megkérheted a McDonald’s-ot, hogy szponzoráljon egy maroknyi sótasakkal. Tartsd őket egy vízhatlan zacskóban, és egyél meg egy zacskóval óránként.

Ha a vizeleted tiszta vagy nagyon gyakran vizelsz, akut sóhiány első tüneteit mutathatod. Ebben az esetben mindenképpen sót kell enned, és vissza kell venned a folyadékbevitelt. (Egy darabig akár hanyagolhatod is az ivást.)

Az ellenőrző pontokon
A lehető legkevesebb időt töltsd az állomásokon. Kapd fel, amire szükséged van, és azonnal indulj tovább Spárta felé. Menet közben van 75 ellenőrzőpont és mindegyik egy potenciális időpazarló-hely. Az itt megnyert időt pedig akkor használd fel, amikor igazán szükséged lesz rá. Így vagy hamarabb érsz Spártába, vagy lesz időd egy komolyabb pihenőre, esetleg egy rövid alvásra egy jobban felszerelt ellenőrző ponton.

Problémák
Valószínűleg lesznek gyomorproblémáid. Ez normális. Ne feledd, hogy a gyomrodnak hatalmas mennyiségű ételt és italt kell feldolgoznia, miközben a vérkeringésed az izmok működtetésével lesz elfoglalva. Ha gyomorproblémáid akadnak, ne aggódj. Adj neki időt, mert vélhetőleg magától elmúlik. Sok futó fölöslegesen feladja a versenyt átmeneti gyomorprobléma miatt. Számíts arra, hogy valahol rosszul leszel a verseny során, de számíts arra is, hogy idővel elmúlik.

A fáradtság is teljesen normális. Ha nem tudod az extrém fáradtságot elviselni, ne is gondolj arra, hogy elindulsz a Spartathlonon. Több fázison fogsz átmenni. Időnként fáradt leszel, majd az elmúlik és jobban leszel, csak hogy utána ismét jöjjön a fáradtság. A verseny vége felé kimerült leszel. Élvezd ki. Csak azok tudják magukat ilyen extrém kimerültségig hajtani, akik fejben igazán erősek. Legyen célod, hogy Te is a kiváltságosok közé tartozhass.

Taktika
Ha az első helyek egyikére pályázol, fusd meg az összes emelkedőt a legmeredekebbeket kivéve. Ha a terveid szerényebbek, használd ki az emelkedőket a gyaloglásra és pihenésre. Ha gyalogolsz az emelkedőkön, de megfutod a sík vagy lejtős szakaszokat, jó esélyed van szintidőn belül beérni.

Ha kimerültséget érzel, gyalogolj egy darabon. Evés közben is érdemes gyalogolni, sőt miután befejezted az evést, célszerű még egy kicsit sétálni.

Én nemigen futnék mással együtt, mert a fáradtság fázisain különböző időben fogtok átesni. Fusd a saját versenyed.

Hozzáállás
Legyen egyértelmű célod. Ez a cél legyen Spártával kapcsolatos. Az én célom a spártai kórház szokott lenni. Ha elég keményen futok, mentővel visznek majd kórházba, és az orvosoktól és ápolónőktől a létező legtöbb gondoskodást fogom kapni. A verseny vége felé, amikor éreztem a teljes kimerülést, élveztem az érzést, mert tudtam, hogy méltó leszek arra, hogy mentővel vigyenek el Leonidász király szobrától.

Készülj fel mindenre. Számíts arra, hogy meleg lesz, hólyagokkal kell megküzdened, gyomorbajaid lesznek és ki fogsz merülni. Semmi gond. Ezzel mind meg tudsz birkózni, és ha felkészülsz, semmi sem ér váratlanul. Csak menj tovább Spárta felé. Élvezd a versenyt is, mert csodás tájakon futhaszt keresztül, és fantasztikus emberekkel ismerkedhetsz meg.

Élvezd a versenyt. Ne feledd, hogy a Spartathlon a legfantasztikusabb verseny a világon.

Sok sikert.

Spartathlonosok fóruma az indexen[szerkesztés]

1994-ben indult,

http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9115721&na_order=

a cikk és adatok hátteről sokminden fellelhető itt

--Rodrigó 2007. október 12., 11:31 (CEST)

2008[szerkesztés]

Az idei verseny részideit folyamatosan igyekszünk gyűjteni itt: Szerkesztő:(SK)/Spartathlon 2008. SK 2008. szeptember 26., 16:53 (CEST)

  1. Rune Larsson honlapján megjelent cikk magyar fordítása a szerző engedélyével http://www.loparlarsson.se/content/view/46/54/