Vita:Saskatchewan (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Terrestrial globe.svg Ez a szócikk témája miatt a Földrajzműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Születő Ez a szócikk születő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Torini (vita), értékelés dátuma: 2011. június 18.

Ez miért kötőjeles? Szerintem ennek a folyónak a neve Saskatchewan. Ha meg majd lesz szócikk a tartományról is, akkor valamelyiket zárójelezzük. Bináris ide 2008. július 25., 18:25 (CEST)

Az eredeti angol név Saskatchewan River. A tartományneveket eddig nem zárójeleztük, lehet, hogy a legjobb megoldás a minden kiterjesztés nélküli neveket fenntartani a tartományoknak. Persze megegyezhetünk másban is.– Korovioff vita 2008. július 25., 18:39 (CEST)
Csak ez a két Saskatchewan van? Ha több, akkor érdemes a Saskatchewan szócikket egyértelműsítő lapnak használni. Cassandro George Cross Malta.svg Vallettai ħelyőrség 2008. július 25., 18:42 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Valószínűleg az enwikiben így akarják megkülönböztetni a tartománynévtől. Viszont ha mi meg akarnánk különböztetni, akkor zárójelezni kellene: Saskatchewan (folyó). A fordítás nem minden esetben betű szerinti. A kötőjeles alak viszont helyesírási szempontból mindenképpen hibás. Tehát szerintem – elfogadva, hogy a tartománynévé a zárójel nélküli alak – kétféle jó megoldás van:

  • Saskatchewan (folyó)
  • Saskatchewan (azzal, hogy majd megzárójelezzük, ha lesz cikk a tartományról)

Bináris ide 2008. július 25., 18:45 (CEST)

Megnéztem néhány más változatot, ellentmondásos a gyakorlat, alaposabban utána kellene nézni. A németben is Saskatchewan River, fordítás nélkül. Ha tényleg része a névnek, akkor fordítjuk-e? Ha igen, kötőjelet akkor sem teszünk a folyó elé.

Cassabndro: en:Saskatchewan (disambiguation) Bináris ide 2008. július 25., 18:48 (CEST)

  • Van harmadik megoldás is, szerintem a "Saskatchewan folyó" alak semmiképp sem lehet hibás, a problémát pedig megoldja.– Korovioff vita 2008. július 25., 18:58 (CEST)

Nyelvtanilag nem hibás, csak idegen a névadási szokásainktól. Bináris ide 2008. július 25., 19:12 (CEST)

Közben lett cikk a tartományról is, és megváltoztak az egyértelműsítési szokások, így mind a kettő zárójeles lesz. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. június 17., 11:04 (CEST)