Vita:Rómaikömény

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 89.134.199.32 2 évvel ezelőtt a(z) gyógyhatás vagy felhasználás témában
Ez a szócikk témája miatt a Növények műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Pipi69e (vita), értékelés dátuma: 2009. december 9.
Növénytani szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

gyógyhatás vagy felhasználás[szerkesztés]

a gyógyhatása c. szakaszban a cikk szerint a r.kömény bizonyítottan pusztítja a candida albicans gombát. a hivatkozott forrás EZZEL szemben a r.köményből (melyik részéből?) kivont illóolaj hatását írja. ennyi erővel ki lehetne jelenteni, hogy a sör gomba, baktérium, stb ölő hatású és belinkelni egy forrást amely a sörből kivont tömény alkohol hatását írja le.

az is felmerülhet kérdésként, hogy az illóolajnak "candida-pusztító" hatása van, vagy fertőtlenítő (minden élő sejtet roncsoló) hatása van.

ide a rozsdás bökőt, hogy az illóolaj kontakt alkalmazása során pusztította a candidát. ezzel szemben a r.köményről tett kijelentés úgy értelmezhető, mintha fogyasztása, és egyáltlán minden formában történő magunkhoz vétele pusztítaná a candidát. (nem 100%ig egyértelmű, h mikor a növény mely részéről van szó.)

a "hatása bizonyított" kifejezés egy kuruzsló termék reklámjából maradhatott a szövegben: szebb lenne a linkelt forrásra bízni, hogy bizonyítson, nem a cikkszövegben bizonygatni hogy bizonyított. például így: "... a candida gombát pusztítja". pontosabban ezt írná egy kuruzsló, ha lenne stílusérzéke, de mint a fentiekben említettem, a forrás alapján ez nem állítható. tehát helyesen így nézne ki: "a bla-bla kutatás során illóolaj kivonata (x töménységben) a candida albikans tenyészetet a lombikban x százalékban pusztította. helyesebben ezt akkor írnánk, ha a forrás hiteles volna, de ennek azért érdemes lenne utána nézni. mert nem valószínű, hogy specifikus a hatás, hanem mint fentebb említettem, valószínűbb, hogy sejtméreg, vagy ilyesmi, fertőtlenítőszer. ha pedig beigazolódna, hogy így van, akkor a forrás maga is kuruzsló célokat szolgál azzal, hogy candida-ellenes hatást emleget általános minden ellenes hatás helyett.

a végére hagytam a legfontosabbat: a cikk végén kerül említésre, hogy az illóolaj mérgező, holott ennek az állítólagos candida-ellenes hatást bizonygató részben van a helye.

továbbá: zavaros a cikk szakaszcímeinek alkalmazása, a "2:gyógyhatás" című szakaszt követő szakasz (címe: "3: alkalmazása") az állítólagos gyógyhatások felsorolását folytatja. ennek (ha van helye a cikkben, a gyógyhatások c. szakaszba kellene kerülni (vagy átnevezni 3. szakaszt 2.1 szakasznak). alkalmazása: itt szőrmentén a főzést is meglehetne említeni, ha már fűszernövényként ismert. még egy -két recept is beleférne.

a cikk végén, ahol az illóolaj mérgező hatását írja, megemlíti, h idegi izgalmat okoz - hát ez megint olyan, tudománytalan megjegyzésnek tűnik: a kígyómaráéstól is tök ideges lesz az ember, meg minden mérgezés izgalmat okoz (mielőtt végleg megnyugszik az áldozat). szóval vagy írjunk valami konkrét idegrendszeri kémiai folyamatot, amivel befolyásolja az idegrendszeri működést, vagy ha csak arról van szó, hogy izgatott az ember ha rosszul lesz miután beveszi/magára keni, akkor nem kell külön értekezni róla.

89.134.199.32 (vita) 2021. május 25., 22:30 (CEST).Válasz

@89.134.199.32: Köszi a jelzést. Szerkessz bátran! FoBe üzenet 2021. május 25., 22:39 (CEST)Válasz
huh, ez gyors volt! ránéztem a cikkre mégegyszer, hogy nem tévesztettem-e el valamit, és hirtelen nem hittem a szememnek:)

89.134.199.32 (vita) 2021. május 25., 22:44 (CEST).Válasz