Ugrás a tartalomhoz

Vita:Révtízfalu

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Pasztilla 11 évvel ezelőtt a(z) Nevének eredete(lehetséges verzió) témában
Ez a szócikk témája miatt az Erdély-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Kevéssé fontos Ez a szócikk kevéssé fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Hkoala (vita), értékelés dátuma: 2010. augusztus 27.
Erdéllyel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index


Nevének eredete(lehetséges verzió)[szerkesztés]

Nem vagyok sem nyelvész, sem történész, csak nyitott szemmel(füllel!) járom Erdélyország szebbnél szebb tájait. Így esett, hogy kétezervalahányban a Királyerdő hegységben tekeregtünk Tomnatic, Zece Hotare(ma Révtízfalu), Rév, Sonkolyos, Bánlaka(Balnaca),Barátka(Bratca) környékén, barlangásztunk és csodáltuk a tájat. Egyik utunk alkalmával, egy Sonkolyoshoz közeli kisebb gerincen találkoztunk egy egyedül élő román öregasszonnyal-lehetett úgy 80 éves- akivel beszélgetésbe elegyedtünk. Érdeklődött honnan-hova, szóba került Zece Hotare neve, a mama is mondogatta " Zici Hotare (ejtsd: Zicsi Hotáré). Ez ütötte meg a fülemet, vissza is kérdeztem, de újra csak azt mondta, szép tisztán ejtve az "i" betüket, hogy "Zici Hotare", ami magyarul annyit jelent, hogy Zicsi határok. Nos, akkor idemásolom, amit a Wikipédia ír a Sonkolyos történetében: "Vársonkolyos a 16. században a Thelegdyek uradalmához tartozott, majd a 19. század elején a Kállayak, a század végén pedig Friedmann Rezső és a Zichyek voltak a földesurai."

Zichyek. Zichy Ödön építette a kastélyt a szorosra néző szirten, ami ma turistaházként működik. Sorolom: Zichy barlang, Zichy kastély, Zichy birtok, Zece Hotare , vagy inkább Zichy Hotare? azaz Zichy Határok? Én viszonylag jól ismerem Románia utolsó évtizedeinek történelmét, így azt is, hogy a románok hogyan igyekeztek eltüntetni az erdélyi magyarság múltját (és jelenét is!), tetteik közt csak pici csíny- fel sem tűnik- hogy Zichyről Zece-re változtatták a kis román falu nevét.

Ezt nem állítom, hanem hangsúlyozom, ez csak egy lehetséges verzió!

Majd a történészek elvitatkoznak rajta. ( feltéve, ha írásom átmegy a szerkesztőségen)

Makai Győző, Hetes-Magyarország

A helybeliek (románok is) tényként kezelik és tudják, hogy a Zichy-uradalom okán lett Zecse a szórványtelepülés neve. Függetlenül attól, hogy a nyelvészek mit mondanak. Pasztilla vita 2013. február 10., 22:00 (CET)Válasz