Vita:Perecsényi Nagy László

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Pallor 8 hónappal ezelőtt

Bedolgozáskor kivettem a SZJ által írt magasztaló sorokat. Gyurika vita 2014. január 19., 13:17 (CET)Válasz

Nem tudom, hogy a fenti kivételtől, vagy mástól, de ritka értelmetlen cikk. Túl azon, hogy a szolgabírók inkább járási mint megyei szinten működtek, túl a sok elgépeléstől, még néhány érdekesség maradt benne, mint pl. ez a félmondat:
Már november 9-én elhunyt kedves házigazdáját.
Ennél több nem is derül ki erről a szomorú eseményről. Két forrás van megadva: a MÉL, és a Szinnyei, de vannak részek, amelyek egyikben sem szerepelnek. (Nincs megadva viszont Márki Sándor: Perecsényi Nagy László naplója c. 1881-ben megjelent írása, melyből egész bekezdések átmásolatát olvashatjuk.
Ami még fontosabb: egy mukk sincs arról, hogy Perecsényi Nagy László talán nem véletlenül lett agyonhallgatva: költészetét dagályosnak, nyájaskodónak ítélték, Kazinczy Ferenc még egy verset is írt róla (hozzá), aminek a címe: "Izéhez". Megérdemelne egy normálisan megírt cikket, ami nem másutt megjelent bekezdések összeollózásából áll, és nem azt sugallja, hogy mennyire hálátlanul bánt vele a kortárs irodalmi élet Pallor vita 2023. augusztus 13., 16:35 (CEST)Válasz