Vita:Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Pasztilla 3 évvel ezelőtt a(z) Az intézet elnevezése témában

Az intézet elnevezése[szerkesztés]

@DrTIPr: az alábbi mondatot írta be a szócikkbe. Miután ez nem enciklopédikus tartalom, hanem érvelés a szócikk tartalmának egy bizonyos megállapításával szemben, átemeltem ide, és egyúttal válaszolok is rá.

Az Intézet hivatalos neve 1963.01.01-től a 2015.03.31-i megszüntetéséig Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet volt (vagyis a Nobel-díjas atomfegyver-ellenes névadó neve idézőjelek között, a Sugáregészségügyi szakterületi megjelölés pedig kötőjel nélkül jelent meg minden hivatalos okmányon és intézeti levélpapíron is, ennélfogva minden visszamenőleges íratban így írandó.

1. Hogy az intézet idézőjelbe tette a tudós nevét, szíve joga, ez azonban ellene megy a magyar tulajdonnévi (intézménynévi) elnevezési gyakorlatnak. Bár az oroszok, franciák stb. valóban kiemelik a tiszteletneveket, a magyar nyelv írásgyakorlata nem teszi, nincs „Toldi” mozi, „Eötvös Loránd” Tudományegyetem, és így tovább. 2. A kötőjel nélküli alak szerepel a címszóban, a jegyzet csak arra hívja fel a figyelmet, hogy a sugáregészségügyi szó kötőjel nélküli írása helytelen volt már az 1984-es és a most hatályos akadémiai helyesírási szabályok szerint is. Nincs ezzel baj, nem nyelvészek. Pasztilla 2021. február 4., 09:25 (CET)Válasz