Vita:Népművészet Mestere díj

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt JSoos 1 évvel ezelőtt a(z) Névelő témában

Előzmények:népművészet mestere--Godson

http://www.kolcseymki.hu/nepm.htm írja:

1953-ban a Népművészet Mestere cím alapításakor az állam által adományozott cím így rendelkezett. "A népművészet fejlesztése terén kimagasló eredményeket elért népművészeknek, - akár egyes alkotásaik, akár hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk elismeréséül - a "népművészet mestere" cím adományozható. Ismertté és elismertté tenni ezeket a személyeket, a kultúra irányítóinak és alkotóinak, szép feladat." Ezt a nemzetközi szakmai szervezetek is szorgalmazzák, az UNESCO javaslatát figyelembe véve, összehangolják a szellemi kultúra védelmét, az egyének és a közösségek elismerését. Az 1953-ban alapított és máig, talán példa nélküli módon közel fél évszázada, töretlenül "működő" kitüntetés gondolata még 1952-ben fogant, egy Győrben tartott konferencián. A népművészettel foglalkozó szakemberek közül Kresz Mária néprajzkutató fogalmazott meg olyan korszakos gondolatokat, mely legfőbb indítékként fogható fel a cím alapításához. Az egyén és a közösség viszonyainak elemzése a hagyomány továbbvitelében, ráirányította a figyelmet az egyén szerepére. Ismerve az 50-es évek elejének politikai légkörét, nagy teljesítmény volt néprajzosoktól a díj létrehozásának kivívása.

http://mek.oszk.hu/02100/02185/html/548.html szerint pedig:

Később, az 1950-es években, noha szovjet mintára, mégis sikeresen szervezték meg a kereskedelmi forgalom számára dolgozó népművészeti alkotókat. 1953-ban a HISZÖV és a Népi Iparművészeti Tanács jelöli ki a „népi iparművész”, illetve „a népművészet mestere” kategóriákat. 1953-tól ez utóbbi kitüntetés pénzjutalommal jár, és sok százan kapták meg. 1971-től a KISZ adományozta „a népművészet ifjú mestere” címet olyan fiataloknak, akik elsajátították és továbbfejlesztik a hagyományos népművészet technikáit. Jelentős faragókról, fazekasokról, és más mesterségek kiválóságairól további pályázatokat, díjakat neveztek el. Együttvéve több ezer művész nyert ilyen címet.

SyP 2006. szeptember 6., 14:53 (CEST)Válasz


Mikor kapták?[szerkesztés]

  • Erdélyi Tibor koreográfus, fafaragó
  • Birinyi András, ifj. népzenész, hangszerkészítő

Előbbi 1988 és (http://www.nesz.hu/content/view/429/122/1/13/), utóbbi a "Népművészet Ifjú Mestere" díjat kapta (http://www.birinyi.hu/birinyi.html) Javaslom ezen link http://www.nesz.hu/content/view/429/122/ alapján a kiegészítést (nagy meló, egyedül nem tudom bevállalni) Nbcee vita 2010. március 26., 11:38 (CET)Válasz

Bács megyeiek - kész Nbcee vita 2010. március 26., 12:07 (CET)Válasz

Névelő[szerkesztés]

A szócikk címéből egyes szerkesztők szerint hiányzik a névelő, erről megbeszélés folyt korábban a nyelvi kocsmafalon:

JSoos vita 2022. július 22., 17:02 (CEST)Válasz