Ugrás a tartalomhoz

Vita:Megbocsátás (regény)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Misibacsi 14 évvel ezelőtt a(z) nevezetesség? témában
Ez a szócikk témája miatt az Irodalmi műhelyek érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Misibacsi (vita), értékelés dátuma: 2009. szeptember 3.
Irodalmi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Ennek a cikknek nem a bevezetője hiányzik, hanem ez nem lexikoncikk. Esszéket ne nevezzünk szócikknek.--Linkoman vita 2009. május 1., 12:57 (CEST)Válasz

Regényismertetés mint szócikk[szerkesztés]

Mészöly Miklós Megbocsátás c. regényének ismertetését tartalmazza a szócikk. Szerintem nem esszé, hanem ismerteti a regény legfontosabb adatait, valamint a regényről született szakirodalom fontosabb állításait. Valószínűleg határozottabban kellene megjelenítenie, hogy melyik szakirodalmi tétel melyik állításért felelős, de alapvetően jónak gondolom. Akit érdekel a regény (középiskolás, egyetemista, érdeklődő), annak jó kiindulópontul szolgál az olvasáshoz, értelmezéshez. Szerintem szükség van ilyen típusú irodalmi szócikkekre, nem csak a Szinnyei meg a Pallas sokszor elavult adatainak toldozgatására. Az angol verzióban nagyon szép hosszú lexikoncikkek vannak egyes művekről. Például ez, meg ez. Kár lenne törölni. Valószínűleg vissza kellene állítani az eredeti címet - Megbocsátás (Mészöly MIklós) - hogy ne legyen félreérthető. – tsikorgo 2009. május 4., 09:39 (CEST)

Kedves Tsikorgo, megfeledkezel arról, hogy majdnem 125 ezer szócikk készült a magyar Wikipédiában, a Te közreműködésednek a megkezdése előtt.
Vagyis kialakultak bizonyos szokások, szabályok. A később csatlakozóknak is érdemes ezeket szem előtt tartaniuk.
A "Megbocsátás (Mészöly Miklós)" cím azért ROSSZ, mert azt a benyomást kelti, hogy van más "Megbocsátás" szócikkünk is. A "Mészöly Miklós" zárójelben ugyanis értelmező a cikk címében. Mi a félreérthető abban, hogy Megbocsátás, ha ez az egyetlen szócikkünk ezen a címen? A Megbocsátásról mint fogalomról jelenleg nincs, ha lesz, akkor kell majd a "Megbocsátás (Mészöly Miklós).
A szócikkek hosszúsága ízlés kérdése. Nem mindenki számára vonzó egy lexikonban ez a stílus.
Őszintén remélem, hogy a Pallast csak véletlenül emlegetted és nem személyes felhanggal.--Linkoman vita 2009. május 4., 13:02 (CEST)Válasz
Kedves Linkoman, félre ne érts, megértem az érved, igazad is van, csak voltak olyanok, akik a szócikket azért jelölték törlésre, mert a megbocsátásról a forgiveness jutott eszükbe (be is linkelték az angol szócikket), szóval a szócikket nem annak olvasták, ami. Ezért vetettem föl a címvisszaállítás lehetőségét.
Igazad van, hogy a szócikk hossza ízlés kérdése, de éppen ezért gondolom, hogy helye van egy vitalapon a hosszabb verziók melletti érvelésnek.
A Pallast pedig csak azért említettem, mert a magyarweb régebbi anyagai közé tartozik (Szinnyeivel együtt), éppen ezért nagyon sok helyen visszaköszön. (Természetesen nagyon hasznos, magam is használom.)
Hozzászólásomban nem kérdőjeleztem meg senki teljesítményét, valamint a magam kicsinyke közreműködésére még csak utalást sem tettem - az érvelés helytállósága vagy elégtelensége nem is attól függ, gondolom. – tsikorgo 2009. május 5., 11:49 (CEST)

nevezetesség?[szerkesztés]

Mennyire nevezetes a cikk témája? (már amennyire ezt cikknek lehet nevezni) misibacsi*üzenet 2009. szeptember 3., 21:29 (CEST)Válasz