Vita:Magyarországi tájházhálózat

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Satak Lord 15 évvel ezelőtt a(z) ábécésorrend? témában
Ez a szócikk témája miatt a Világörökség-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Világörökségi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Segitség a fogalom tisztázáshoz ?[szerkesztés]

Elnézést, hogy kéretlenül belekontárkodtam a készülő cikkedbe. Az előbbiek során a kezembe került a Révai Új Lexikona XVII. kötete ahol a 23. oldlon rátaláltam a szabadtéri néprajzi gyüjtemény szócikkre. Megerősített abban, amit korábban már megirtam.

Átfogalmazva (használat után törölhető!)

~nek minősül: a még fellelhető néprajzi tárgyak tudományos jellegű összegyüjtése. Eredeti helyén, vagy ahhoz hasonló környezetben újból felépített helyen (épületben, vagy más objektumban) való bemutatása, kiállítása. A múzeumi kiállitóhelyhez képest előnyösebb, hogy szemléletesebben mutatja be a tárgyhasználatot, az életmódot.

Magyarországon két tipusát különböztetjük meg:

A múzeumfalu több áttelepített vagy reprodukált objektumban bemutatott szabadtéri néprajzi gyüjtemény. (lsd. felsorolást.)

  • tájház (falumúzeum).

A helyben összegyüjtött és megörzött népi műemlékben kiállitott szabadtéri néprajzi gyüjtemény amely az adott település vagy tájegység népi kultúráját reprezentálja.

Ezek az utóbbi évtizedekben a hagyományápolás színterei, másrészről a falusi turizmus kedvelt célpontjai. Valamint az ifjúság megismertetése népi hagyományainkkal, régebbi életmódunkkal, örökségünkkel, hogy nemzetünk identitástudatát megörizhesse. Sóhivatal 2007. április 19., 15:25 (CEST)Válasz

Egy dolog[szerkesztés]

  • Az elején a lakásbelsők és az ipari létesítmények között érdemes megemlíteni a gazdasági épületeket is,pl. a somlóvásárhelyi taposókút szintén tájháznak minősül, de a legtöbb tájháznak van gazdasági melléképülete is (kutricától az aszalón keresztül a pajtáig, ezek egyúttal nem is ipari létesítmények). Pasztilla 2007. április 19., 19:21 (CEST)Válasz

ábécésorrend?[szerkesztés]

Baranya van Bács-Kiskun előtt? Fordítva kéne. – SLüzzenet 2008. december 17., 19:47 (CET)Válasz