Ugrás a tartalomhoz

Vita:Magyar államfők házastársainak listája

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Hungarikusz Firkász 4 évvel ezelőtt a(z) Feljavításra váró témában

Feljavításra váró[szerkesztés]

A forrásolatlanság (ezt próbáltam most korrigálni Markó László könyvéből) mellett más problémák is vannak a cikkel. Például a bevezető azt állítja, hogy (kiemelés tőlem): Ez a lista Magyarország államfőinek házastársait listázza időrendi sorrendben 1918-tól. Akkor hogyan kerül bele az 1894-ben elhunyt Kossuth és az 1916-ban elhunyt Görgey (utóbbi ráadásul csak két napig volt 1849. augusztus 11. és 13. között Magyarország teljhatalmú vezére (idézet a Görgey Artúr szócikkből).

„A korábbi uralkodók házastársait, lásd Magyar uralkodók házastársainak listája 972-től 1918-ig.” rész is problémás, hiszen az államfők (nagy része) nem uralkodók.

A táblázat megjegyzései között is vannak problémák. Pl.: Miklós első felesége Csákány Éva, miniszterelnökként. Nyilvánvaló, hogy itt a helyes megoldás az, hogy Csákány Éva volt Miklós Béla első felesége, és Miklós Béla miniszterelnökként volt államfő, de ez a megfogalmazás olyan, mintha azt mondanánk, hogy Csákány Éva miniszterelnökként volt Miklós Béla első felesége.

Összefoglalva: alaposan átnézendő és korrigálandó a szócikk (javítás után hasznos kis szócikk lehetne ez), de addig se legyen a szócikknévtérben. Mint írtam, a forrásolásba betudok segíteni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. december 23., 11:21 (CET)Válasz