Vita:Kiss Béla (sorozatgyilkos)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gyurika 7 évvel ezelőtt
Ez egy életrajzi szócikk.
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Életrajzi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Sajnos, a Kiss Béláról nyilatkozó források ellentmondanak egymásnak a tekintetben, hogy pontosan hogyan is történt a holttestek felfedezése, illetve hány darab hullát is talált a rendőrség akkor.

A színes mai lap google cache-je google cache 23 hullát említ, de a szeretőt, illetve a feleséget nem. A magyar rádió honlapján a Sorozatgyilkosok c. könyv szerzőjével való interjúban [1] sem említik a feleséget, viszont 24 hordót (melyek tartalma ismeretlen) igen. Az angol nyelvű crime libarynek van egy viszonylag hosszú ismertető róla [2], de vajon mi tekinthető igazán megbízható forrásnak a jóképű bajszos bádogos-mester ügyében?

Még a német és az angol wikipédia-szócikk is ellentmond egymásnak az áldozatok számát, illetve más körülményeket tekintve. :-(

Pl. a HVG, amely fotót is közöl a 7 hordóról. Narvalo 2007. február 3., 23:35 (CET)Válasz

Barátim, Kiss Béla bűnösségét a rendőrség állította, tárgyi bizonyítékora hivatkozva, de bíróság sohasem állapította meg.
Elég fura, hogy egy sokadik angol nyelvű közlésre támaszkodunk, holott a korabeli sajtó bőven beszámolt az esetről. Ezt valakinak szépen dokumentálni kellene, vagy hátborzongatóan érdekes vagy sem, az egészet el kellene felejteni mint szócikket. Mert ez most nem az. Kis színes, nem több.--Linkoman vita 2008. február 15., 22:07 (CET)Válasz


Kellemetlen, hogy egy magyar tömeggyilkos nemzetközi hírnévre tett szert, de azért mert nem sikerült elfogni, még nem kell megkérdőjelezni a tettét. Az angol és német wikipédia igen részletesen írja le a történetet,bár némi különbséggel. Egy bünügyi riporternek szép feladat lenne az ellentmondások tisztázása. Magyar rendőrségi archivumban lehet kutatni, Nagy Károly rendőrtiszt bizonyosan leírta, hogy mit állapított meg.


Több forrás is említi, hogy volt egy Mária nevű felesége, de a hivatalos iratokban rendre nőtlenként szerepel. Gyurika vita 2017. április 2., 22:47 (CEST)Válasz

Kriegsarchiv[szerkesztés]

2009 novemberi utam alkalmával a bécsi Kriegsarchiv szerbiai hadifoglyokról felvett cédulakatalógusában az alábbi három Kiss Béla nevű személyt találtam, egyik sem Valjevóban esett fogságba (mint ahogy a forrásul szolgáló cikkek állítják):

Kiss Béla
1. Leitstrum Regiment
Geb.: 22. IV. 1876. Nagyvárad
Gef.: Lazarevac, 22. XI. 1914
Kiss Béláné, Bp. Kis Stáció u 5.

Kiss Béla
Gemeine
Ldst. Regiment 1.
Geb.: 1879, Bp.
Gef.: Sep. 9. Lazarevac (14)
Intern.: Skopje

Kiss Béla
3. Landsturm. Reg.
1876 Izsek
Gef.: Ripanj
Int: Niš

Gyurika vita 2011. január 8., 13:40 (CET)Válasz

Az áldozatok halotti anyakönyvi bejegyzései[szerkesztés]

A cinkotai (ma Budapest XVI. ker) polgári halotti anyakönyvben az 1917. évben 54-től 60 folyószámig hét haláleset van bejegyezve, mindegyik áldozat nő, és leolmozott bádogdobozból került elő. Mindegyik haláleset 1917. március 30-án lett bejegyezve.


Folyószám: 54.
A bejegyzés ideje (év, hó, nap): 1917. márcz. 30.
Czinkota község elöljárósága 2889/91. sz. a. bejelentette, hogy 1916. évi május hó 9-én a rendőrségi nyomozat Czinkotán Kossuth Lajos u 40 házszám alatt egyik elzárt udvari lakáshoz tartozó melléképületben leolmozott bádogdobozban női hullát talált. A hullaszemlénél megállapíttatott, hogy az Varga Katalin 27 éves r. kath. vallású czinkotai lakos hullája. Az elhunyt atya: Varga József, anyja Nozsár Julianna uri lakosok. Az elhalálozás ideje feltevés szerint körülbelül 3-4 évvel ezelőtt történt. A nyomozat szerint az elhalt egyén bűntény áldozata, nyakán fojtogatás nyomaival.
Huszka Gyula sk. aktő.

Folyószám: 55.
A bejegyzés ideje (év, hó, nap): 1917. márcz. 30.
Czinkota község elöljárósága 2889/91. sz. a. bejelentette, hogy 1916. évi május hó 9-én a rendőrségi nyomozat Czinkotán Kossuth Lajos u 40 házszám allatt egyik elzárt udvari lakáshoz tartozó melléképületben leolmozott bádogdobozban női hullát talált. A hulla szemlénél megállapíttatott hogy az Pezadik (? - bizonytalan olvasat, de ez a legvalószínűbb) Julia 35 éves r. kath. vallású czinkotai lakos hullája. Az elhunyt atyja Pezadik József anya Huczka Veronika - Az elhalálozás ideje teltevés szerint körülbelül 10 évvel ezelőtt történt - A nyomozat szerint az elhalt egyén bűntény áldozata, nyakán fojtogatási nyomokkal.
Huszka Gyula sk. aktő.

Folyószám: 56.
A bejegyzés ideje (év, hó, nap): 1917. márcz. 30.
Czinkota község elöljárósága 2889/91. sz. a. bejelentette, hogy 1916. évi május hó 9-én a rendőrségi nyomozat Czinkotán Kossuth Lajos u 40 házszám alatt egyik elzárt udvari lakáshoz tartozó melléképületben leolmozott bádogdobozban női hullát talált. A rendőri nyomozat feltevése szerint az elhalt egyén bűntény áldozata. A hullán lévő ruhák szerint az illető valószínűleg Tóth Mária lehetett. Életkora körülbelül 33 éves - Alakja: erős nagy mellü gesztenye színű haj. Nyakán fojtogatási nyomok látszanak. Az elhalálozás feltevés szerint körülbelül 10 évvel ezelőtt történt.
Huszka Gyula sk. aktő.

Folyószám: 57.
A bejegyzés ideje (év, hó, nap): 1917. márcz. 30.
Czinkota község elöljárósága 2889/91. sz. a. bejelentette, hogy 1916. évi május hó 9-én a rendőrségi nyomozat Czinkotán Kossuth Lajos u 40 házszám alatt egyik elzárt udvari lakáshoz tartozó melléképületben leolmozott bádogdobozban női hullát talált. A rendőri nyomozat feltevése szerint az elhalt egyén bűntény áldozata - A hullán lévő ruhák szerint az illető cseléd leány lehetett, életkora körülbelül 30-40 év körül - Alakja sovány 162 cm magas barnás fekete haj - Nyakán fojtogatási nyomok látszanak. Az elhalálozás ideje hozzávetőleg sem állapítható meg.
Huszka Gyula sk. aktő.

Folyószám: 58.
A bejegyzés ideje (év, hó, nap): 1917. márcz. 30.
Czinkota község elöljárósága 2889/91. sz. a. bejelentette, hogy 1916. évi május hó 9-én a rendőrségi nyomozat Czinkotán Kossuth Lajos u 40 házszám alatt egyik elzárt udvari lakáshoz tartozó melléképületben leolmozott bádogdobozban női hullát talált. A hullaszemlénél megállapíttatott hogy az Tóth Margit 37 éves r. kath. vallású budapesti lakos hullája. - Az elhunyt atyja néhai Tóth István anya Hermann Karolina. - Az elhalálozás ideje feltevés szerint körülbelül 10 évvel ezelőtt történt - A nyomozat szerint az elhalt egyén bűntény áldozata, nyakán fojtogatási nyomokkal.
Huszka Gyula sk. aktő.

Folyószám: 59.
A bejegyzés ideje (év, hó, nap): 1917. márcz. 30.
Czinkota község elöljárósága 2889/91. sz. a. bejelentette, hogy 1916. évi május hó 9-én a rendőrségi nyomozat Czinkotán Kossuth Lajos u 40 házszám alatt egyik elzárt udvari lakáshoz tartozó melléképületben leolmozott bádogdobozban női hullát talált. A hulla szemlénél megállapíttatott hogy az Kukán Katalin, 26-27 éves r. kath. vallású budapesti lakos hullája - Az elhunyt atyja Kukán István, anyja Lefczik (?, Lefcsik ? - bizonytalan olvasat) Anna. Az elhalálozás ideje feltevés szerint körülbelül 5-6 évvel ezelőtt történt. A nyomozat szerint az elhalt egyén bűntény áldozata nyakán fojtogatási nyomokkal.
Huszka Gyula sk. aktő.

Folyószám: 60.
A bejegyzés ideje (év, hó, nap): 1917. márcz. 30.
Czinkota község elöljárósága 2889/91. sz. a. bejelentette, hogy 1916. évi május hó 9-én a rendőrségi nyomozat Czinkotán Kossuth Lajos u 40 házszám alatt egyik elzárt udvari lakáshoz tartozó melléképületben leolmozott bádogdobozban női hullát talált. A rendőri nyomozat feltevése szerint az elhalt egyén bűntény áldozata. A hullán lévő ruhák szerint az illető cseléd leány lehetett. Életkora körülbelül 23-28 év körüli - Alakja 147 cm magas középtermetű nagy mellű. Nyakán fojtogatási nyomok látszanak. Az elhalálozás feltevés szerint körülbelül 2-4 évvel előbb történt.
Huszka Gyula sk. aktő.


Hogy a fenti kivonatok az eredeti bejegyzésekkel szóról-szóra megegyeznek, igazolom. Gyurika vita 2011. január 19., 18:38 (CET)Válasz

A sorozatgyilkos mint szakma[szerkesztés]

"Kiss Béla egy [...] 20. századi magyar sorozatgyilkos (eredeti szakmájára nézve bádogos)"

Ez elég fura megfogalmazás, olyan, mintha a sorozatgyilkos is egy szakma lenne. 157.181.166.225 (vita) 2013. január 17., 18:16 (CET)Válasz