Vita:Kabócák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Symbole-faune.png Ez a szócikk témája miatt az Állatok műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: DenesFeri (vita), értékelés dátuma: 2018. december 14.
Állattani szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Boekenwurm.JPG A Wikipédia:Tudakozó archívuma tartalmaz egy vagy több, e szócikk témájába vágó kérdést és választ. Kattints ide, ha meg szeretnéd tekinteni azokat a lapokat, ahol ilyen kérdés található.

Miért ciripelnek?[szerkesztés]

Nekem épp csak ez nem derül ki a cikkből. Tudja valaki? 88.209.213.250 (vita) 2012. július 15., 16:20 (CEST)

Két címcserére volna szükség[szerkesztés]

Két címcserére volna szükség

(?) A Színkabócák címet Kabócák-ra kellene változtatni, a jelenlegi Kabócák címet pedig Énekeskabócák-ra. (És persze a hivatkozásokat is át kellene írni.) Indoklás: Az élő kabócászok nem használják az avítt "színkabóca" kifejezést, hanem egyszerűen csak "kabócák"-nak hívják az Auchenorrhyncha alrendet. Ugyanezek a kabócaszakértők a Cicadidae családot (mely most Kabócák-ként szerepel a Wikipédiában) "énekeskabócák"-nak nevezik. (Rédei Dáviddal konzultáltam ez ügyben.)

Megjegyzem, a szín- előtag elvileg valódit jelentene a színkabócák szóban (vagy épp az ellenkezőjét, az ál-t?), ám a mai beszélők jó része félreérti, és színes-ként fogja fel. A szín=valódi értelem megszorítást jelent (lásd fürkészek>valódi fürkészek), ami abszurd ebben az esetben, hiszen nincs egy bővebb rendszertani egység, amelyre kabócaként szoktak volna hivatkozni. (Csak egy kisebb van jelenleg, ami csak fokozza a konfúziót.) A szín=ál értelmezés is tarthatatlan, hiszen nem igaz az, hogy pl. a kérészek egy kisebb rendszertani kategóriát jelentenének az álkérészeken belül. TheBFG vita 2018. december 6., 09:38 (CET)

Szia @TheBFG:! Javaslom, hogy mielőtt cselekszünk kérdezzük meg @Merkl: és @Hirvenkürpa: kollégáinkat erről. Üdv. DenesFeri vita 2018. december 6., 10:17 (CET)
Megtörtént. DenesFeri vita 2018. december 14., 11:25 (CET)

Köszönöm @DenesFeri:!– TheBFG vita 2018. december 15., 06:14 (CET)