Vita:Jamaica

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Ivanhoe 12 évvel ezelőtt a(z) Copy gyanú? témában
Ez a szócikk témája miatt a Földrajzműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Torini (vita), értékelés dátuma: 2011. június 14.

JAMAIKA A JAMAIKAIAKÉ. --Jógi 2005. augusztus 19., 19:02 (CEST)Válasz

Jamaica vagy Jamaika[szerkesztés]

magyarul Jamaica vagy Jamaika? --Dubaduba 2005. június 12., 21:25 (CEST)Válasz

szerintem cö-velOsvátA. 2005. június 12., 21:39 (CEST)Válasz

Ez most érdekes, mert a címben c-vel, a szócikkben meg többnyire k-val szerepel... Én egyébként a k-ra szavaznék. ND 2005. július 1., 15:50 (CEST)Válasz

A tudományos álláspont (Helyesírás, Osiris) szerint Jamaica. :) — KovacsUr 2005. július 13., 01:24 (CEST)Válasz

  • Németül, finnül, törökül, livtánul, lettül: Jamaika
  • csehül, horvátul, szlovákul, szlovénül: Jamajka

Magyarul is valószínűbb a Jamaika K-val szerintem, akkor is, ha tudományosan nem.

The Lion of Judah SMS "Release Early, Release Often." 2007. november 19., 16:51 (CET)Válasz

Mottó[szerkesztés]

Az „Out of many one people” szerintem nem azt jelenti, hogy „Egy a sok nép közül”, hanem kb. azt, hogy „Egy nép a sok emberből”. Lásd még USA, „E pluribus unum”.

--DHanak :-V 2005. július 12., 23:28 (CEST)Válasz

Így is van, javítottam. — KovacsUr 2005. július 13., 01:23 (CEST)Válasz
Kösz. Jó lett a fordítás! --DHanak :-V 2005. július 13., 01:32 (CEST)Válasz

A vallási eszmefuttatásról a cikk végén[szerkesztés]

Tényleg furcsa, hogy egy élő (akkor még élő) embert tekintenek a raszták Jahve megtestesülésének. Nem teljesen indokolatlan ezt a különlegességet megemlíteni. De egy országismertetőben jó helyen van a vallások - vagy a vallások egy részének - keletkezéséről egy primitív elméletet előadni?

ez nem NPOW[szerkesztés]

(szócikkből átmozgatva ide)

(A raszta vallás tökéletes példája annak ahogy az emberek sorozatos tévedések és félreértések során egy hétköznapi emert kineveznek istennek vagy annak megtestesélüsének és az idő mullásával magáról az emberről valóságos szerepéről eltünnek az emlékek és kreált csodatettekkel és alaptalan mondákkal elhitetik a generációkkal késöbb élökkel hogy az az ember tényleg isten. Sok világvallás alapúl ilyen tévedéseken!!! Mindenkitől mélységesen elnézést kérek akit bármilyen módón megsértettem vallási meggyőződésében, de úgy érzem hogy a tisztánlátás érdekében ennek a kis eszmefuttatásnak szerepelnie kell itt.)
(a válasz se se)
Kedves Anonim szerkesztő! Ha már butaságot beszélsz, akkor legalább a nevedet add hozzá. A fent leírtak nem a vallási meggyőződést sértik, hanem tudományos alapjuk nincsen. Salassi nem ki lett nevezve istennek, hanem egy messianisztikus szerepet vállalt magára, amit ő remekül be tudott tölteni. Abban ugyan igazad van, hogy nagyon sok VALLÁSBAN TALÁLHATÓK ILYEN ELEMEK, DE EGYIKNEK SEM EZ AZ ALAPJA, BÁR RÉSZE. Ez csak már kialakult vcallásokban jelenik meg, egyébként csak bizonyos elemei találhatóak meg a népi vallásosságban. Ha már e népcsoport (mely közel sem homogén)vallásáról beszélünk, meg kellene említenünk a történelmét, és a vallástörténeten sem kéne két mondatban átszaladni. Az alapokat nélkülöző állásfoglalásnak sajnos nincsen helye egy enciklopédiában, ha pedig vallásokat akarod támadni, előbb tanulj, hivatkozz, majd tényeket írj le, majd VÉLEMÉNYFORMÁLÁST HAGYD MEG AZ OLVASÓKNAK. A rovat olvasóitól elnézést kérek, de a véleményformáláshoz ennyi minimális információra úgy érzem, szükség van a véleményformáláshoz. Ezen túl egy vallást nem bélygzünk jónak vagy rossznak. Ez egy folyamat, amelynek van működése, vannak összafüggései, AMIT NEM FOGLALUNK ÖSSSZE KÉT MONDATBAN, AKKOR SEM, HA UTÁNA BOCSÁNATOT KÉRÜNK!

Németh Kinga

nem vallás, hanem életmód[szerkesztés]

Tiszteletteljesen szeretném megjegyezni, hogy legjobb tudásom szerint a rasztafarizmus nem vallás, hanem életmód. Attól, hogy valaki rasztafari, még nyugodtan lehet vallásos ember. Természetesen néhány vallást kizár ennek az életmódnak a követése, tehát például szcintológus raszta nem lehetsz, ám mivel a legtöbb alap"tétel" egyezik mondjuk a keresztény vallással, a raszták igen nagy százaléka keresztény vallású. Emellett népszerű a raszták között például a buddhizmus is.

Jamaica[szerkesztés]

Ez vicces, Csörföly D. átmozgatta a k-betűs alakra :O :) SyP 2008. augusztus 16., 22:26 (CEST)Válasz

mért, nem úgy kell? :O ~ Alensha  hö? 2008. augusztus 16., 22:45 (CEST)Válasz

Hát, nem, az a Nyújork tipikus esete lenne. SyP 2008. augusztus 16., 23:01 (CEST)Válasz

Copy gyanú?[szerkesztés]

A Vallás szakasz megszövegezése kiugróan jobb, mint a többi. A megadott forrás hozzá, a A világ országai (Nyír-Karta Bt., 2008). A könyv tartalma nem elérhető neten, ha valakinek megvan, összevethetné a kettőt. Köszönöm.--Ivanhoe sherwoodi erdő 2011. május 28., 22:59 (CEST)Válasz