Vita:Jaguar Cars

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 4 évvel ezelőtt a(z) Lektorálandó, mert... témában
Ez a szócikk témája miatt az Autóműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Autókkal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

A Jaguar Cars, az SS és a "népszerűség csökkenése"[szerkesztés]

"A Jaguar nevet a cégnek 1945-ben adták amikor az SS-t elvetették a népszerűség csökkenése miatt a II. világháború idején".
Egyrészt az SS-t akkor is bűnös szervezetnek tartották és most is annak tartják az angolok, ahol a második világháborúnak nem a veszteseit dicsőítik, akárcsak a mai Németországban. A "népszerűség csökkenése" valószínűleg Convetry és más angol gépipari városok tönkre bombázásával is összefüggött.
A Jaguar egyébként sem cégnév, csak a köznyelv által használt egyszerűsítés. Nézzétek meg az angol Wikit, ott Jaguar Cars címen szerepel a cégről szóló cikk, és meg van adva a jelenlegi angol cégnév is.
A Jaguar márkanév természetesen összefüggésben van a cégnévvel annyiban, hogy nemcsak az egyes autómodellekre, hanem magára a cégre is utalni lehet vele (vagyis vezérszó a cégnéven belül).
Az SS-t nem elvetették, hanem Jaguar Carsra változtatták (vagy a modellek nevét SS-ról Jaguarra változtatták.)
A Landrover Defender modell megemlítése a cégnevek között nem állja meg a helyét. mivel a szakirodalom a "típus" és a "modell" szavakat néha azonos, nem különböző értelemben használja (pl. Ford Model T - Jaguar E-type), jobb szó hiányában a "modell"t használom ebben az értelemben. A Landrover maga is egy modellnév volt, mint a Rover terepjárója, és a Rover cég megszűnésekor válaszották le a Landrovert gyártó egységet önálló cégként. Tehát a Landrover a cégnév és a Defender, Range Rover stb. terméknevek.
A cég története ugyanis sokkal bonyolultabb annál, mint amit valaki összezsúfolt a cikk fejrészében, teljesen értelmetlenül. "A Jaguar Cars a Tata-cégcsoporthoz tartozó brit gépkocsigyártó vállalat.
Továbbiakban is állok rendelkezésre.--Millisits vita 2013. július 3., 14:53 (CEST)Válasz


Lektorálandó, mert...[szerkesztés]

A 7 éve tett észrevételeket senki nem vette figyelembe. Az pedig, hogy a cégnevet itt is összekeverik a márkanévvel, a magyar Wikipédián nem kivételes jelenség (szemben az angollal, ahol az itteni kezdőmondat nem élne meg...)--Linkoman vita 2020. január 18., 23:31 (CET)Válasz