Vita:Infláció

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Tegzes 8 hónappal ezelőtt a(z) Tatarozás témában

Az infláció nem valami istencsapása. A pénznek nem törvényszerű tulajdonsága, hogy romlik. A pénz nem csak úgy magától romlik, hanem emberek rontják. Olyan emberek - politikusok, bankárok -, akiknek ez hatalmukban és érdekükben áll. Ezért a pénzrontás kifejezés a helyesebb magyarul az inflációra a pénzromlás helyett. Szerintem. – Akitlosz vita 2016. szeptember 20., 03:59 (CEST)Válasz

Csatlakozom az előttem felszólalóhoz. A pénzt, mint olyan nincs kitéve rozsdásodásnak, meteorzápornak, szélnek, földrengésnek, radioaktív sugárzásnak, ellenséges földönkívüli civilizáció ostromának meg semmilyen más fizikai univerzumbeli ártalomnak. Nem a fizikai univerumban létezik. A pénz egy fogalom. Megállapodás. Mitől hát kéne romlania? Rakás vita 2017. szeptember 4., 10:34 (CEST)Válasz

Kivágott mondat[szerkesztés]

"Az infláció a kormányok egyik rejtett adójellegű bevételének, az inflációs adónak a forrása."

Az nem vitatható, hogy hatással van az infláció illetve annak mértéke az állami költségvetésre, ám pont nem "adó-jellegű" ez a hatás. Az infláció nem adó. Ilyen pontatlanul ne fogalmazzunk egy lexikonban.--Linkoman vita 2021. március 31., 16:52 (CEST)Válasz

Tatarozás[szerkesztés]

Megkezdem a cikk tatarozását az angol és a német wiki alapján. Szilas vita 2023. július 5., 15:29 (CEST)Válasz

Kedves Szilas!
Megnéztem az Infláció-szócikk Infláció a történelemben részét, amit én kezdtem el írni, de Te bontottál ki.
A laptörténetből tudom, hogy még nem végeztél, csak nagyjából, így remélem, nem veszed zokon, hogy lenne pár észrevételem. Természetesen Te döntöd el, figyelembe veszed-e őket vagy sem.
Ókor alcím
- (2) bekezdés alulról a 2. sor
„árak maximalizálásával rendezni” kifejezésnél javaslom ezt: „árak maximalizálásával igyekezett rendezni”
Középkor alcím
- első sor „vezették de” helyett „vezették be”
- második sor – kérdés, hogy a „nyomtattatott” kifejezés legyen-e használva, vagy mondjuk a „bocsátott ki”. (Kiváltképp, mert még ugyanezen sorban ott van egy másik nyomtat is.)
- harmadik sor: „a következő Ming-dinasztia idején” nem lenne felcserélhető ezzel? „a következő, a Ming-dinasztia idején”
Újkor alcím
- 2. sor így van: „weimari Németországban. 1918 októberében” – itt a pontot a végére kéne írni
- 2. sor szintén; itt ez szerepel ­ – Venezuelában volt a legmagasabb az infláció a világon, 833,997%-os éves rátával.
Venezuelában ez mikor volt? Pont erre a helyre kell beilleszteni kronológiai szempontból?
ITT VAN EGY TARTALMI PROBLÉMA IS; MOST AKKOR VENEZUELA VOLT A VILÁGREKORDER VAGY MI, A FORINT BEVEZETÉSE ELŐTT?
- egy (ál)naiv kérdés: az államszocializmus idején a gazdaságpolitika valóban olyannyira fölemésztette a forint vásárlóerejét?
Ha egy idősebb emberrel beszélek, mást se hallok tőlük, mint hogy évtizedekig 3, 60 volt egy kiló kenyér és egy forint egy gombóc fagyi. (Most lekaptam egy könyvet a polcról. Kaffka Margit: Színek és évek, Olcsó Könyvtár; 4 forint!!!!!!!!)
- a mostani inflációs ciklusnál van az (1) bekezdés 3. sorában egy ilyen kifejezés: „Ausztria közeles utolérése” ez Ausztria közeljövőbeli utolérését fedi?
- a mostani inflációs ciklus (1) bekezdés 5. sor
a 6,5 %-os árindex az egy rossz dolog, nem? talán inkább következmény, mintsem eredmény
- mostani inflációs ciklus (2) bekezdés 1. sor – számomra mint jogász számára a méltányos szó egészen mást jelent, a gazdaságélénkítő intézkedések nem inkább kedvezőek?
- mostani inflációs ciklus 4 (bekezdés) 1. sor 2022 nyári nem kell közé pont
- felvetném továbbá a képek sorrendiségének az áttekintését, a személyek persze jó helyen vannak, de a többinél meglepő például, hogy az ókori denáriust megelőzi az Egyesült Államokbeli inflációt illusztráló ábra
Tegzes Tegzes vita 2023. július 11., 14:25 (CEST)Válasz

@Tegzes: Köszönöm szépen az értékes észrevételeidet. Sajnálom, hogy nem vettem észre korábban ezeket, már más foglalkoztatott. Ha biztosra akarsz menni a figyelem felhívásában, javaslom az úgynevezett pingelést, amit e bekezdés elején is alkalmaztam bemutatóképpen számodra.

Javaslataidat mind megfogadtam és a szöveget átszerkesztettem. Többnyire elütések voltak, de helyenként tartalmilag is hozzányúltam, hogy érthetőbb legyen. (Az államszocializmus idején például az 1950-es évek elején volt egy gyors pénzromlás, később, a hatvanas-hetvenes években viszonylagos stabil árszínvonal volt.)

Köszönöm továbbá, hogy felhívtad a figyelmemet a Rubicon előadás-sorozatára, de az ilyen források nehezen idézhetők és őszintén szólva nagyon nem szeretem a videó- és hanganyagokat böngészni. Részemről ennek a cikknek a szerkesztését nagyjából befejeztem.– Szilas vita 2023. augusztus 19., 11:11 (CEST)Válasz

Kedves Szilas!
Köszönöm szépen a pontosításokat.
Azt hiszem, én se nyúlok bele már az anyagba, bár az olajárrobbanás-cserearányromlás-életszínvonalzuhanás-a szocializmus bukása vonal megérne egy misét, de mivel nem vagyok közgazdász, szakszerűen úgyse tudnám levezetni. Tegzes vita 2023. augusztus 19., 11:39 (CEST)Válasz