Vita:II. Szixtusz pápa

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk témája miatt az Ókorműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Ókori témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

II. Szixtusz az afrikai püspököket engedelmességre bírta[szerkesztés]

Békét hozó pápaként is emlegették korának politikusai, teológusai. Ugyanis II. Szixtusz szakított elődjeinek politikájával, és elfogadta Szent Cyprianus elveit, miszerint azoknak, akik hitüket megtagadták az üldöztetések során, újra meg kell keresztelkedniük. A megtért eretnekek ilyen formájú befogadásával kibékítette a római klérust a keleti egyházakkal. Azonban ez kevésnek bizonyult ahhoz, hogy Novatianus is lemondjon ellenpápaságáról.

Az afrikai kérdés esetén éppen ellenkezőleg volt az eredmény: Az afrikai püspököket engedelmességre bírta a keresztelési vitában [1]--Stebunik vita 2011. október 14., 22:28 (CEST)Válasz

Qui bene distinguit…[szerkesztés]

A fenti cikkben be van írva: Ugyanis II. Szixtusz szakított elődjeinek politikájával, és elfogadta Szent Cyprianus elveit, miszerint azoknak, akik hitüket megtagadták az üldöztetések során, újra meg kell keresztelkedniük.:Qui bene distinguit, bene docet (Aki jól különböztet, jól tanít). A fenti mondatokban pedig több hiba van:

  • II. Szixtusz nem szakított elődjeinek politikájával (jobban mondva: tannival, vagy tanításával). Gondolom, hogy vallási tanítás nem jelent akármilyen politikát! A katolikus Egyház tanítása nem csak a szentírás alapján, hanem a traditio et continuitas (hagyomány és folytatás) is alapul. Azért nem taníthat egy pápa valamilyen fontos dologban másképpen mint elődje.
  • Ahogyan már Chobot F. jól megjegyzi: Az afrikai püspököket II. Szixtusz pápa engedelmességre bírta a keresztelési vitában. Mit jelent ez?
  • Afrikában újra nem keresztelték meg azokat, akik hitüket megtagadták az üldöztetések során, hanem azokat, akik az eretnekektől voltak megkeresztelve.
  • Akik megtagadták hitüket, azokat az afrikai püspökök és ellenpápa Novatianus nem is akartak újra elfogadni az Egyház közösségébe.
Tehát: a fenti megjegyzések szerint kellene kijavítani a cikket! Itt egy jó angol szöveg példának:

During the pontificate of his predecessor, St. Stephen, a sharp dispute had arisen between Rome and the African and Asiatic Churches, concerning the rebaptism of heretics, which had threatened to end in a complete rupture between Rome and the Churches of Africa and Asia Minor (see SAINT CYPRIAN OF CARTHAGE). Sixtus II, whom Pontius (Vita Cyprian, cap. xiv) styles a good and peaceful priest (bonus et pacificus sacerdos), was more conciliatory than St. Stephen and restored friendly relations with these Churches, though, like his predecessor, he upheld the Roman usage of not rebaptizing heretics. (Megközelítő fordításban: Szent István, elődje uralkodása idejében, éles vita támadt Róma és afrikai és ázsiai Egyházak között: kellene-e újra keresztelni a tévtanitókát? Ennek vége volt egy végleges szakításnak Róma és az afrikai valamint kisázsiai Egyházak között. II. Szixtusz, akit Pontius „jó és békés pásztornak” nevez, béküléknyebb volt szent Istvánnál és felújította a barátságos viszonyokat ezekkel az Egyházakkal. Elvárva tőlük, hogy fogadják el a római gyakorlatot: eretneket nem szabad újra keresztelni. [2] --Stebunik vita 2011. október 15., 22:28 (CEST)Válasz

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Chobot Ferenc: A pápák története, Pátria, Rákospalota 1909, oldal 46
  2. http://www.newadvent.org/cathen/14031c.htm