Vita:Hitel (folyóirat, 1936–1944)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Erdéllyel kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)
Sajtóval kapcsolatos szócikkek (jól használható besorolás)

A kolozsvári HITEL valódi története[szerkesztés]

Tisztelt Szerkesztők!

Tisztelt Szerkesztők! Természtetesen nem az Önök hibája, hogy a lapról összeállított anyag teljes mértékben a rendszerváltozás előtti keményen eltorzított adatokat tartalmazza. Más forrásokhoz alig juthattak hozzá.

Felhívom figyelmüket arra, hogy Záhony Éva 1991-es tanulmánya és szöveggyűjteménye (Bethlen Gábor kiadó) és Szász István Tas: Beszédes hallgatás, avagy három Hitel és ami utána következett című könyve (Kriterion 2007)nyomán a Magyar Írtószövetségben egy hónapja egész napos 20 jeles Kárpát-medencei előadót megmozgató konferencia értékelte át az elhallgatás következtében torz adatokat, néhány napja pedig a lap megkapta a Magyar Örökség díjat.

Az önök által használt R. M. I Lexikon szerkesztője, Dávid Gyula maga mondta el, és ezt a HITELRŐl készült filmben is elmondja, hogy a lexikon első kötetét bár a rendszerváltás után adták ki, de úgy döntöttek, hogy az addig engedélyezett szövegnél maradnak s csak a további kötetek készültek a szabad gondolkodás és írás jegyében.

Órákig magyarázhatnám a történetet, de az illetékes szerkesztő most már könnyen utána nézhet az igazságnak s annak is, hogy jómagam nem akarok a tárgyilagosság szebályaitól eltérve beszélni. Itt azonban éppen egy olyan történetről van szó, ahol a Hitel történelmileg is minden oldalról megbecsülendő szellemi csoportja, ennek megfelelő cselekedeti miatt került süllyesztőbe, mivel tetteiket, mások próbálták saját érdemként kisajátítani. De sok más érdekes aspektus is színezi a most egyre több kutatót érdeklő történetet.

Ha tehetik kérem ennek megfelelően készítsék el az immáron mai és pontosított álláspont szerinti szócikket.Tiszteletel: Dr. Szász István Tas drszaszi@t-online.hu