Vita:Hidrokortizon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Chemistrylogo.svg Ez a szócikk témája miatt a Kémiaműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Xxxx00 (vita), értékelés dátuma: 2009. április 27.
Kémiai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Szia!

Én is szerek Hidrokortizont és elolvastam a leírásodat, de kicsit ködös hogy a szakzsardon mögött mi a lényeg. Ha lehet írj hozzá egy pár mondatos nem orvoso szakzsargonos szöveget hogy a nem szakavatottak is tudják hogy milyen hatásai vannak, vagy épp mellékhatásai. Érre én is kíváncsi lennék. :)

Amúgy nagyon szép munka! :)

üdv István

Szakértőnek éreztem magam, mert megvan Brencsán: Orvosi szótára. Ennyi elég a szócikk megértéséhez. Hogy másnak ne kelljen szótároznia, beleírtam a szócikkbe a kifejezések fordítását. Néhány helyen enwiki-t használtam, mert
  1. a fogalom több szócikkben is használatos lehet
  2. nem írható le tőmondatban.
Bővebben lásd a vitalapomat. Ezt a javítást kísérletnek tekintem: lehet-e egyáltalán huWikin cikket írni. (Definíciók nélkül nem lehet.)
Remélem, így Ismeretlen Istvánnak is érthető lesz. Gyim vita 2020. augusztus 1., 10:28 (CEST)

Tévedések a cikkben[szerkesztés]

Több dolog hamis a cikk jelenlegi (2015.06.24.) formájában. 1. Az átirányítás. Nem ugyanaz a kortizon, mint a kortizol. A hidrokortizol a kortizol gyógyászati neve. Ezek a dolgok már az elején félrevezetik az olvasót, aki azt hiheti jelenleg, hogy dettó ugyanaz a kortizon és a kortizol. Az átirányítás helyett a nem összetévesztendő szövegezés kellene, akkor is, ha még nincs a másikról cikk. --Porbóllett vita 2015. június 24., 17:11 (CEST)

A kortizon szót a szócikk jelen állapotában (2020-08-01) nem említi. A hidrokortizon viszont azonos a kortizollal (enWikiben technikai okokból szétválasztották a kettőt, hogy ne legyen túl hosszú a szócikk). Itt huWikiben a nem létező különbségre még figyelmeztetés is van a szócikk elején. Illetve volt, mert mindjárt leveszem. Ezzel a problémát letudottnak vehetjük. Gyim vita 2020. augusztus 1., 07:39 (CEST)