Vita:Hanglemezek gyártása

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Jzana 2 évvel ezelőtt a(z) cím átnevezése szükséges témában

cím átnevezése szükséges[szerkesztés]

@Jzana:

Javaslom átnevezni a lapot "mechanikus hanglemez gyártása" vagy hasonló értelmű névre, mert a cikk erről szól. misibacsi*üzenet 2022. április 9., 12:19 (CEST)Válasz

@Misibacsi: Nem javaslom átnevezni két okból. Egyrészt az angolszász szóhasználat keveri a fonográfot a hanglemezzel. Másrészt a többi adathordozót nem nevezik hanglemeznek. Például a CD lemez is mechanikusan, préseléssel készül, mégsem hívják hanglemeznek. Nekem legalábbis eszembe se jut. Mi van még, ami félreértésre ad alkalmat? Pendrájvon az MP3?

Nyilvánvaló, hogy a XXI. század szülöttei majd elkezdenek mindet átnevezni, mert már nem hallottak az eredetiről, és elkezdenek új nevet kitalálni mindenfélére (vagy tükörfordítás angolból, vagy az angol név torzitott haaználata) MZ/X vita 2022. április 10., 11:07 (CEST)Válasz
Nem tudom miért hoztál fel mindenféle egyéb dolgot, például, hogy az angolszászok mit mivel kevernek (miért érdekes ez? Mi angolszászok vagyunk talán?)
Nekem egyből a CD-lemez jutott eszembe, amikor megláttam a szócikk címét. Legalább utalni kellene a cikkben, hogy létezik CD is de meg sincs említve, mintha nem is létezne. Még jobb lenne megemlíteni egy-két különbséget a kétféle lemez gyártása között.
Te is azt mondod, hogy a CD lemez is mechanikusan, préseléssel készül, vagyis a cikk bevezető mondatai alapján az olvasó jogosan gondolhatja, hogy itt annak a gyártásáról lehet szó.
A Magyar Nagylexikon megemlíti a hanglemez cikkében, hogy létezik CD is, mint a hanglemezt felváltó eszköz.
Amiről most a cikk szól, azt nevezik bakelitlemeznek is, az pontosabb megnevezés (más szempontból pontatlan, hiszen az anyaga nem bakelit, de aki tud magyarul, az a fekete, műanyag hanglemezre fog gondolni, tehát ez kevésbé félreérthető kifejezés).
A Magyar Szókincstár "hanglemez" bejegyzése: lemez, gramofonlemez, CD. misibacsi*üzenet 2022. április 10., 12:16 (CEST)Válasz
@Misibacsi: Én a wikipédia többi nyelvi változatával kapcsolatos ompatilibilitásra gondoltam. Nem vagyok pontos, de eszembe jutott egy érdekesség. Van az angol Wikipédián egy fénykép: Enrico Caruso áll egy lemezjátszó előtt (világosan látszik, hogy az lemezjátszó) és a felirat: fonográf. Mi magyarok jól tudjuk a különbséget, az amerikai nem törődik vele.

Ha a többiek egyetértenek vele, tőlem átnevezheted. MZ/X vita 2022. április 10., 15:59 (CEST)Válasz