Vita:Hallucinogén gombák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

javítás[szerkesztés]

A nagyon alapvető marhaságokat töröltem, de nem vagyok gombaszakértő, egy hozzáértő szerkesztő megírhatná a cikket. Alapvető javítások indoklása:

1953-ig szinte csak mondákból, legendákból ismerték ezeket a növényeket. - ez már csak azért sem igaz, mert Európában is rengeteg hallucinogén gomba található. Arról nem is beszélve, hogy a gombák nem növények...

Mivel steril körülményeket kell biztosítani a gomba számára, ezért eléggé nehéz termeszteni őket. - nem tűnik valószínűnek hogy természetben például steril körülmények között nőnének...

A csattanó maszlagról csak annyit, h semmi köze a gombákhoz... A légyölő galóca hatóanyaga pedig a muszkarin és az iboténsav, és nem tartozik a Psilocybe nemzetségbe.

Arról nem találtam semmit, hogy az aztékok neveztek-e el gombáról istent (egybént úgy rémlik h igen), de biztos h Xochipilli nem az. Kenadra vita 2010. január 14., 17:59 (CET)

Források[szerkesztés]

A cikk forrásai nem tudom mennyire megbízhatóak... Az egyik (az axelero-s) egy viccgyűjteményes honlapon van fenn... Az iqdepo-s pedig egy igencsak megkérdőjelezhető, ál- és paratudományokkal foglalkozó foglalkozó magazin honlapja... Többek között az antigravitávó és a két Mars bolygó összeesküvés-elmélete mellett található meg az a cikk, amire a hivatkozás mutat. :D Viszont az adsite jónak tűnik, és a Kémiai Intézet tájékoztatója is biztosan korrekt. Kenadra vita 2010. január 21., 15:50 (CET)

Gyanús dolgok[szerkesztés]

Így forrás nélkül elég gyanús szócikk. az LSD szerint Hofmann (akinek a neve is el volt írva ebben a műremekben) 1938-ban vont ki először gombából hallucinogén anyagot, ebből a szócikkből azonban az derül ki, hogy 1953-ig nem is tudták, hogy létezik ilyesféle (ami alapból nem igaz, hiszen a dél-amerikai indiánok tudták). Szóval elég tudománytalan. December vita 2010. január 13., 11:46 (CET)
Ps.: A csattanó maszlag csattanós maszlagnak volt írva, a többit már el sem olvastam. December

Szomorúan látom[szerkesztés]

hogy a wikipédia amely (aki) annyira odafigyel a szerzői jogokra, a tartalmi források feltüntetésére, egy kábitó hatású gombákról szól szócikket nem zárol korhatár szerint. Vagyis fiatal kamaszok, olvasni tudó gyereke is elolvashatják és akár kedvet is kaphatnak ehhez a droghoz. Az önök felelőssége hatalmas abban ha ezek az infók olyanhoz is eljutnak akik még nem felnőttek jogi értelemben és észbeli képességük is könnyen befolyásolható. – 91.82.156.26 (vita) 2018. november 16., 08:08 (CET)

még tartalom forrásokat is megjelölnek azoknak akik nem teljes körűen tájékozódnak a wszócikk alapján – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 91.82.156.26 (vitalap | szerkesztései) 2018. november 16., 08:10‎

Szomorúan olvasom, hogy a jelenlegi állapot helyett nem javasoltál jobb megoldást. A szócikkben benne kell lennie a lehetséges ártalmaknak, tehát ha azok nincsenek leírva, akkor jogosan reklamálhatsz. misibacsi*üzenet 2018. november 16., 15:44 (CET)