Vita:Hajó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kerékikon.png Ez a szócikk témája miatt a Közlekedésműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Rdavid (vita), értékelés dátuma: 2011. március 11.
Közlekedéssel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Boekenwurm.JPG A Wikipédia:Tudakozó archívuma tartalmaz egy vagy több, e szócikk témájába vágó kérdést és választ. Kattints ide, ha meg szeretnéd tekinteni azokat a lapokat, ahol ilyen kérdés található.

Atlantisz[szerkesztés]

Szerintem az Atlantiszra vonatkozó rész a Kréta alfejezetben egyáltalán nem kapcsolódik a hajózáshoz. Plusz a jelölt honlapon nem található semmilyen forrás. Nekem kissé reklám-szagú, remélem tévedek.Kmiki87 vita 2009. augusztus 22., 21:06 (CEST)

  • Ezen én is gondolkodtam, mielőtt megjelöltem. De végül is Kréta és Szantorini minden megnyilvánulása kapcsolatos a hajózással, ezért bennehagytam. Ha úgy gondolod, hogy nem illik kontextusba, töröld ki. L AndrásLigatura logo.jpgItt megtalálsz 2009. augusztus 22., 21:18 (CEST)

Egyértelmesítés -Hajó (építészet)[szerkesztés]

Jó volna egyértelmesíteni a Hajó (építészet) címszóval

Képcsere a főlapon[szerkesztés]

Lecseréltem a Lisa von Lübeck képét egy konténerszállítóra. Indokaim:

  • A hajóra mindenhol karavellaként hivatkoznak, holott látható, hogy első két árbocán keresztvitorlát hord. Elvileg így nem karavella, hanem karakk. A karavella latinvitorlákkal van felszerelve. Mivel a középkori/kora újkori hajók nevezéktanában nagy a bizonytalanság, nem tartom szerencsésnek, hogy kétséges definíciójú kép legyen az első. A hivatkozott szócikkekben is sok a gond, mert nem egyértelműek, de nem jutottam még el a javításukig. (A karavella és karakk szócikkkek a megadott forrás majdnem szószerinti átvételei.) Magam a csoportosítást a szócikkben behivatkozott Nagy hajóskönyv és Vitorlás hajók könyvekből vettem, ezek között nincs ellentmondás.
  • A szócikk középkori részének kibővítésével helyre kerültek ezek a hajótípusok, és szerepel is egy kép egy karakkról - a Santa Mariaról
  • Úgy gondolom, hogy jó, ha ez a cikk a történeti áttekintésen kívül releváns információkat ad jelenleg is élő témáról. A 21. század meghatározó hajótípusa, a kereskedelmi forgalom igen nagy részének bonyolítója a konténerszállító. Úgy gondoltam, hogy korunk hajózására talán ez a legjellemzőbb kép.

Dávidvitalapom 2012. március 11., 09:07 (CET)