Vita:Húsvét

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Boekenwurm.JPG A Wikipédia:Tudakozó archívuma tartalmaz egy vagy több, e szócikk témájába vágó kérdést és választ.
Kattints ide, ha meg szeretnéd tekinteni azokat a lapokat, ahol ilyen kérdés található.

Other-langs2.png A szócikk megfelelő nyelvű párjai kiemeltek lettek a horvát, macedón és ukrán Wikipédián,
az onnan származó információkkal érdemes lehet kibővíteni a magyar lapot.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény

Dátuma[szerkesztés]

Számomra a húsvétdátum definíció nem pontos. Nem tudom, hogy melyik időzónában figyeljük a holdtöltét. Mi van, ha Rómában már vasárnap, Londonban még szombat van, amikor telihold van. A római a döntő? -- Árpi (Harp) ? 2005. március 21., 13:47 (CET)

Valószínüleg azt nézik, hogy a holdtölte helyi idő szerint mikor következik be, az pedig mindkét helyen azonos. --kla 2005. március 21., 15:20 (CET)

A holdtölte egy időpontban van mindenhol, amikoris a helyi idő minden hosszúsági körön más. Legfeljebb UTC-t nézhetnénk, ami a Londoni zónaidő (vagy hasonló). De ha Londonban 23.30 van és szombat, akkor Rómában 0:30 vasárnap. És ha már keresztény/keresztyén ünnep, akkor inkább Róma számíthatna legalábbis a rom. katolikusoknál. -- Árpi (Harp) ? 2005. március 21., 15:40 (CET)

Azt hittem, hogy London és Róma egy időzónában van. Több forrás szerint az egyház nem Gauss (stb.) algoritmusa szerint számolja az időpontot, hanem a táblázatos módszerrel (ez a komputusz), az pedig nem tartalmaz semmilyen aktuális csillagászati adatot. Lehet, hogy azt néhány ezer év múlva korrigálni kell, de addig nincs gond. --kla 2005. március 21., 16:09 (CET)

kla-nak van igaza. Bele is kezdtem a computus szócikkbe, de a végével még adós vagyok. Majd csendes téli estéken, amikor az almák viaszos arca visszatükrözi a gyertya és monitorfényt megírom :) Mozo 2006. október 7., 08:56 (CEST)


Képek kérése[szerkesztés]

Szokásomhoz híven szeretnék képeket kérni ehhez a szócikkhez. Amint látom, a cikk főleg a húsvét vallási oldalát emeli ki, tehát lehetne mondjuk húsvéti körmenet kép, de ezt kiegészítendő hagyományos húsvéti locsolkodás kép is, esetleg egy-két szép húsvéti tojás... (a Commons-ban van húsvéti tojás kép, de jobb lenne inkább magyar). misibacsi 2007. január 8., 13:44 (CET)

szerintem ez maradjon inkább vallási szócikk, a többit majd inkább a magyar népszokásokkal foglalkozó cikkben. – Alensha Fiore 01.svg üzi 2007. január 8., 18:03 (CET)

Rendben, lehet, hogy jobb lesz külön szócikkben, de úgy látom, hogy sem "Húsvét (magyar népszokás)", sem "magyar népszokások" szócikk nincsen, ez utóbbi csak kategóriában létezik. misibacsi 2007. január 8., 18:46 (CET)

(ISZTER) ~ húsvét[szerkesztés]

Nem tudja valaki miért nevzték a honiak Dunát a ezelőtt iszter-nek?

elbandi[szerkesztés]

jó ez a szócikk szerintem ez a link emelné a szinvonalát. Remélem hogy a szerző is igy gondolja majd és beteszi. http://csillagaszattortenet.csillagaszat.hu/egyetemes_naptartortenet_es_kronologia/regi_magyar_kalendariumok_es_a_naptarreform_2_4.htmlelbandi vita 2008. január 16., 10:05 (CET)

Algoritmusok[szerkesztés]

Sziasztok!

Én ezeket inkább átteném a computus szócikkbe (ha már van ilyen...:)). Az angolban ott találtam ezeket.

Köszönöm a figyelmet: – Zso vita 2008. március 18., 16:43 (CET)

A húsvéti szokások értelmezése a Biblia alapján[szerkesztés]

Ezt az egész bekezdést ki kellene húzni. Van külön szócikke a Nagyböjtnek, meg a Jom Kippurnak is, oda írhatná le a szerző a katolikus vagy zsidó böjttel kapcsolatos averzióját, habár a Wiki szerintem nem erre való. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 178.248.203.101 (vitalap | szerkesztései) 2018. április 3., 09:43‎

Szerintem meg pont helye van, hiszen más aspektusok is kaptak helyet a szócikkben, mint pl. a keresztény húsvét pogány szokásai részletesen leírva. (A vitalapi bejegyzéseket aláírjuk!) – kgyt (vita) 2018. április 4., 10:06 (CEST)