Vita:Glienickei híd

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szilas 4 évvel ezelőtt a(z) Ki kicsoda? témában

Ki kicsoda?[szerkesztés]

Kedves VamosSandor!

Nagyon örülök, hogy megírtad ezt a cikket, hézagpótló jellegű. Helyenként kisebb javításokat tettem benne, hogy a gyakorlatunkhoz igazítsam, például az orosz nevek átírása terén. A címben szerintem nem kell az -r a szó végén, de erről indítottam egy megbeszélést a nyelvi kocsmafalon, mert nem vagyok biztos benne, milyen megoldás lenne a helyes.

A fő gondom az, hogy a harmadik kémcserénél nem derül ki számomra, és talán más olvasóknak sem, hogy kit cseréltek ki kicsodára. A német cikkben úgy szerepel, hogy Scsaranszkijt és még három másik, Keleten korábban letartóztatott kémet (Wolf-Georg Frohn NDK állampolgár, Jaroslav Javorský csehszlovák, Dietrich Nistroy NSZK állampolgár) cseréltek ki öt, Nyugaton börtönben lévő kémre: Hana és Karel Koecher csehszlovák állampolgárok, Jevgenyij Szemljakov a Szovjetunióból, Jerzy Kaczmarek (és nem Marian Zacharski, aki az előző kémcsere részese lehetett), a lengyel titkosszolgálat munkatársa, és Detlef Scharfenorth (NDK).

Talán a kevésbé ismert nevek nem is fontosak, ha nem vagyunk biztosak bennük, a többi nyelvi változatban nem is szerepelnek.

Köszönöm, ha megfontolod a fentieket. Üdv– Szilas vita 2020. február 28., 07:48 (CET)Válasz

Kedves Szilas!

Köszönöm a javításokat, megjegyzéseket! A nyelvi kocsmafalon hozzászóltam a bejegyzésedhez, leírtam a véleményemet. A bővebb felsorolást a jegyzetek között is megjelelölt könyvből (Der Krieg im Dunkeln: die wahre Macht der Geheimdienste [2006]) vettem, abból indultam ki, hogy ki tudja, valamelyik név talán máshol is felbukkan, talán köthető lesz valamihez. Nagyon érdekel a hidegháború időszaka, sokat írok erről a blogomban és itt is, a Wikipedián több szócikket is írtam már a témában. Még lehet, hogy valamelyik nevet később még át fogom linkelni.. – VamosSandor vita 2020. február 28., 11:46 (CET)Válasz

Szerény véleményem szerint még mindig nem világos, kiket cseréltek ki kicsodára a harmadik alkalommal, kik voltak az egyik, kik a másik oldalon.– Szilas vita 2020. március 6., 18:13 (CET)Válasz