Vita:Fogyatékosellenesség

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szalakóta 1 évvel ezelőtt a(z) Szófajok és mondatrészek témában

Szófajok és mondatrészek[szerkesztés]

„nem engedik főnévként, csak melléknévként (jelző, állítmány, határozó(szó)) alkalmazni”

4 probléma van e mondattal:

  1. A (minőség)jelző valóban csak melléknév, toldalékolt határozószó (pl. megnézte a jelenlegi számlákat), névmás, melléknévi igenév stb. lehet, de pl. a mennyiségjelző már számnév(i névmás), az értelmező jelző gyakorlatilag bármilyen alapszófajú szó lehet, kivéve az igét és a toldalék nélküli határozószót (a teljes szót nézve. Határozószó lehet pl. a következő mondatban: megnézte a számlákat, a jelenlegieket. Főnév a következőben: Egy nagyot roppant a jég, a tóé[* 1]). Birtokos jelző lehet főnév (pl. A tó jege roppant.), stb. Tehát a jelzőkénti használat nem zárja ki a főnévkéntit.
  2. Az állítmány lehet ige (ekkor igei állítmány), névszó vagy (jellemzően főnévi) igenév (névszói-igei állítmány), s kiegészítheti segédige is. A főnév lehet állítmány, ezért újabb tartalmi hibát vélek felfedezni. (Az előző mondat 1. tagmondatában is így volt :-)). Tehát az állítmánykénti használat sem zárja ki a főnévkéntit.
  3. A határozószó nem melléknév, és a határozó se mindig határozószó, se nem melléknév. Határozó lehet melléknév (pl. állapothatározó: László a szót helyesen írta le. – itt a helyesen módhatározó, mivel a leírás módja volt helyes, nem László) vagy főnév (pl. helyhatározó: Péter a szótárban keres.hol keres? A szótárban.). Emiatt a határozókénti használat nem zárja ki a főnévkénti, főnévként viselkedő alakban történő használatot.
  4. A határozószó olyan szó, mely szótári alakjában is helyre, időre vagy egyéb körülményre utaló határozó.

Alfa-ketosav vita 2022. december 13., 22:20 (CET)Válasz

1-3: Valóban nagyon durva a meghatározás, talán jobb is, ha kiveszem, vagy pontosítom, mivel nem a mondatbeli szerep a lényeg, hanem a szófaj. A lényeg, hogy ne direkt főnévként használják.
4: Szerinted mi ezeknek a szavaknak a szófaja: vakon, némán, siketen? Szalakóta vita 2022. december 17., 16:52 (CET)Válasz

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. E mondat szerepel a Magyar nyelv és kommunikáció sorozat 7. osztályos tankönyvében is példamondatként.