Vita:Ernst Werner von Siemens

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk témája miatt a Németország-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Születő Ez a szócikk születő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Szajci (vita), értékelés dátuma: 2008. február 3.
Német témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

A magyar Bánki Donát és a német Ernst Werner von Siemens csaknem 100 évvel ezelött[szerkesztés]

Forrás: Bánki Donát emlékkönyv 1984, Terplán Zénó szerkesztése / Bánki Donát emlékkönyv születésének 125. évfordulójára. (szerkesztés és az egyik fejezet szerzôje.) MTESZ. Bp. 1984. 1/128. (Ismertetés Mátay Lászlótól; A. A. Sejpak-tól 1985-ben.)

"A müegyetemi gépészmérnök nevelés" vita 1909-ben, Bánki Donát hozzászólása: "... ma nem kvalifikált emberek foglalják el a jó, vezetö állásokat." "ezeket az állásokat mások töltik be, sajnos: nem mérnökök."

A magyar Bánki Donát és a német Ernst Werner von Siemens csaknem 100 évvel ezelött mindketten megfigyelték, hogy a nagyvállalatok vezetését elöbb utóbb jogászok veszik át, mivel ök ezt jól megtanulták, vagyis az emberek közötti szóbeli vetélkedést.

Ezért Siemens meghagyta az útódoknak, hogy az ö alapitványában kivétel legyen, a Siemens legfelsö vezetöje mindig egy Villamosmérnök legyen. Ez addig sikerült is amig a családi ellenörzés müködött (1970 körül). Ezekben a hónapokban (2007 tavasz) Siemens a napilapok elsö oldalán szerepel. Legfelsö managerek több tagját is kivonták a forgalomból, birósági tárgyalások vannak folyamatban. Kinos. Az Email forgalmat ma már géppel lehet kiértékelni, ember nem gyözné ésszel a tömeget (hasonló USA Enron, stb.). A jogászok is majd megtanulják.

Miért volt a gond 100 évvel ezelött? Az emberek közötti szóbeli vetélkedés sokszor meglepöen irányt vált, nem az emberi gyarlóság miatt, hanem a feldékenység. Nem tudják a kitüzött célokat fejben tartani, észre sem veszik, ha eltértek a vitában a kitüzött céltól. Csak a felülkerekedés volt fontos.

Mi az újdonság a számitástechnikában? Az, hogy a korábbi vitákat ugyan itt sem lehet fejben tartani, de géppel kiértékelve a tárolt vitákat csökken az emberi feldékenység "céltévesztö" hatása.

Ez az én optimista nézetem a jövöre. A viták sora valamikor nem fogja elfelejteni a kitüzött célokat. Gyakorolni kell, minden géppel olvasható, nem kell a jövöben találgatni, hogy mi is volt.

A Wikipedia viták azzal kezdödnek, hogy az irányelvek, stb. De ha ezeket az elveket elkezdik értelmezni, kiderül, hogy sokszor 3-4 helyes értelmezés is van, akkor már csak az számit, hogy ki tud gyorsan irányt változtatni. Ezt fejbentartani nehéz. Persze ha gépi eszközökkel (adatbányászat) megvizsgáljuk a tárolt vitákat, akkor kitünik, hogy mekkora kanyarok keletkeztek (rosszindulatú problémák).

A német Wikipedia, ök sem okosabbak, de többen vannak, 103:64 a józan ész javára, ott már a statisztikai hiba nem zavar (számtan, nem pedig izgalom). Ahogy egy régi cseh politikus mondotta "Az izgalomból még nem lesz egy jó program." Ezt mi a szoftvernél (programok irása) szoktuk idézni.

Azt hiszem itt (magyar Wikipedia) csak akkor lesz javulás, ha tovább nö a létszám. Akkor szakemberek is bekeverednek, mindenféle értelem növekedni fog.... (szakértelem Bánki Donát és W. v. Siemens intelme). Üdv. db007 2007. április 8., 10:06 (CEST)Válasz