Vita:Empátia

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Partmoso 6 évvel ezelőtt a(z) Felbővült témában
Ez a szócikk témája miatt a Pszichológiai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Partmoso (vita), értékelés dátuma: 2017. május 4.
Pszichológiai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

fektom: 2009.01.01. születő szint.

"Az empátia hiánya azonos a pszichopátiával."[szerkesztés]

Ezt a mondatot kommentbe tettem, mert szerintem így nem igaz. -- nyenyec  2005. június 16., 23:19 (CEST)Válasz

Szerintem kedves szerzőnk az autizmusra gondolt (ti. az autistákra jellemző, hogy nem képesek jól modellezni fejben a többi ember gondolkodását); az empátia hiánya az autizmussal nem azonos, de arra nagyon jellemző. Lásd még en:Empathy#Psychological_basis --Ali 2005. június 16., 23:24 (CEST)

a Brown kórosokat is irhattam volna, mert hogy azokra is jellemző. [személyeskedés törölve D] User:81.182.172.162

Brown-kór, vagy Down-kór? :-) Amúgy nekem alapvetően tökmindegy lenne. Én konkrétan az autistákról hallottam azt (egyetemi előadáson), hogy jellemző rájuk az empátia hiánya. Az angol wikipédia cikkben meg ez van "In contrast, psychopaths, seemingly, are able to sense the emotions of others, and can use this ability to charm or manipulate, but they crucially lack the sympathy or compassion that empathy often leads to", e szerint az én verzióm lenne az érvényes. De az angol Wikipédia is egy szabadon szerkeszthető lexikon, a szövege nem Biblia, ha hiteles és komoly forrásokkal tudod alátámasztani, akkor én elhiszem neked, hogy a pszichopatákra is jellemző a dolog. --Ali 2005. június 17., 20:15 (CEST)

Az biztos, hogy a pszichopátia nagyon fontos része az empátiahiány. De azért azt nem jelenteném ki, hogy az antiempátia teljességgel pszichopátia, hogy ugyanaz. Megfigyelhető például olyan emberek esetében is, akik csak egyszerűen rossz nevelés miatt bunkók, de amúgy nem pszichopaták. Gubb 2005. június 17., 20:34 (CEST)Válasz


Természetesen Down kórosokra gondoltam, köszönöm a javitást. Egyébként pedig nem szertem a gondolatolvasást (mind reading): mire gondolt a szerző, stb. az angol szöveg csak azt mondja, hogy a pszichopata észleli mások érzéseit, ezzel a tudással manipulál is, de nincs benne, hiányzik belőle még az együttérzés is, és a másik helyzetébe való beleélés - ami ott volt - pedig végképp.

Az empátia hiánya attól pszichopátia, hogy a gyermek alapvetően képes rá, mivel saját magát látja kivülről, bárkivel bármivel azonosul, úgy tanul, és ha ezt legátolva csak a saját énjén keresztül hajlandó mindent látni, akkor megbetegszik , pata lesz belüle. :-) 81.182.172.162

Bocs, de néha szükség van arra, hogy kitaláljam, mások miről akarnak nekem beszélni, (v. miről írnak a szócikkekben) különösen akkor, ha aktuális formájában a felém áradó információtömeg értelmezhetetlennek, vagy hibásnak látszik. :)))
Mindenesetre szerintem értelmesebb lenne a fenti erős kijelentés ""Az empátia hiánya azonos a pszichopátiával." helyett egy kevésbé vitathatóbbat szerepeltetni, pl. hogy "Az empátia hiányával a pszichiátria számos súlyos mentális betegséget (ehelyett esetleg: személyiségzavar, vagy vmi tudományosabb) hoz összefüggésbe, pl. az autizmust,... (stb., amire még az agyvájkáló dokik szerint jellemző) --Ali 2005. június 17., 21:17 (CEST)
A szócikk nem fejlődik, csak a vitalapja hízik. Megesik ez olykor-olykor. OsvátA. 2005. június 17., 21:28 (CEST)Válasz
Bizony, megesik. :-) Főleg olyankor van ez így, ha láthatólag senkinek nincs kedve megírni a cikket, viszont szívesen vitatkoznak egy jóízűt töklényegtelen problémákon.':-) --Ali 2005. június 17., 21:40 (CEST)

Felőlem mehet a módositás, de az igazi, ha megnézzük az ellenpróbát, azaz mi szerepel a pszihopata alatt

http://www.crisiscounseling.com/Articles/Psychopath.htm

81.182.172.162

Hát, engem ez se győzött meg. itt azt írják, hogy annak ellenőrzése, h. vki pszichopata-e egy olyan teszt segítségével történik, ahol 2(/40) pontot lehet kapni az empátia hiányáért, és 30 pont kell ahhoz, hogy valakit pszichopatának lehessen minősíteni. A véleményem pedig marad, akár az előző bekezdésben. --Ali 2005. június 17., 21:40 (CEST)

Kedves 81.182.172.162[szerkesztés]

Légyszi, írd alá a hozzászólásaidat. -- nyenyec  2005. június 17., 21:34 (CEST)Válasz

Ali, neked igazad van. Nyenyec, neked is. Nem azért irtam, amit irtam, hogy valakit is meggyőzzek valamiről. Az a papok és a PR-esek dolga. A fogalmazás nem volt jó. kommentbe került. helyes. keressetek más témát. az osvata utmutatasa nyoman...:-))

Állatok[szerkesztés]

Empátiája nemcsak az embernek van, hanem néhány állatnak (pl.: a delfinnek) is. (ezt azért írom mert az első sor az írja hogy "Empátia az embernek az a képessége...") --81.183.52.80 (vita) 2012. december 15., 13:54 (CET)Válasz

Felbővült[szerkesztés]

A sablont, csonkot levettem, besorolást módosítottam. Partmoso vita 2017. május 4., 13:36 (CEST)Válasz