Vita:Dokumentumfilm

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 2 évvel ezelőtt a(z) Kivágott szöveg témában
Ez a szócikk témája miatt a Filmműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Filmekkel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Bikácsy Gergely engedélye:

  • Delivered-To: nikita-kukac-t-online.hu
  • Reply-To: "Testaccio" <piramis9-kukac-chello.hu>
  • From: "Testaccio" <piramis9-kukac-chello.hu>
  • To: <nikita-kukac-t-online.hu>
  • Subject: Re: Wiki folyt.
  • Date: Tue, 1 Nov 2005 19:07:22 +0100
  • X-Mailer: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
  • X-VBMilter: scanned


Natehát Természetesen minden cikkem és könyvem minden részlete vagy akármije mehet a wikibe. A filmtört szakirodalomlistába ha be tudnád illeszteni tehát BG: Bolond Pierrot moziba megy - A fr. film 50 éve (Héttorony Kiadó, Bp., 1990) BG: Bunuel-napló (Luis Bunuel élete és művei) Osiris Kiadó, Bp., 1997 és Új Oxford Filmenciklopédia (Glória Kiadó, Bp. 2004) A Filmvilágban levő cikkeimre is a fenti engedély. Viszont én technikailag sem tudom beírni, nekem borzalmas macera. Szivesen segítek, nagyra értékelem, amit itten művelsz! G.


Nikita 2006. január 16., 16:52 (CET)Válasz

A világ egyik leghíresebb dokumentumfilmje[szerkesztés]

en:Robert J. Flaherty: Nanook of the North (Nanuk, az eszkimó) 1922. en:Image:Nanook of the north.jpg


Kivágott szöveg[szerkesztés]

Bármilyen érdekes is ez a szöveg, ám terjedelme és esszé-stílusa miatt így egészben nem szerepelhet lexikoncikkben.

"E filmfajtának legutóbbi nagy művészi eredménye Almási Tamás Meddő című, sorskövető dokumentuma. Munkanélküliek. Vashulladék-lopás és kilakoltatás élőben. A vashordalék kibányászása és elhordása a valóság játékfilmes módon való rekonstruálása (legalább részben). A mázsás kőzetdarabokat réten és salakhegyek mellett cipelő szereplőket kísérő kamera játékfilmben is így követné őket: nem nézhetnek a kamerába, „hamisan” úgy tesznek, mint más napokon, amikor nincs ott semmiféle kamera. Eljátsszák saját munkájukat. Rekonstruálják önmaguk tetteit. Ezzel szemben a film másik fő képsora, a kilakoltatás cinéma direct, a kamera itt csak felveszi a jelenléte nélkül is bekövetkező eseményt. Vannak aztán a kérdező epizódok: interjú-riportfilmekben megszokott pillanatok. Nem „tiszta” oknyomozás tehát a Meddő: rendezője a tényfeltárásnál is fontosabbnak tartja a játékfilmes érzelmi hatást. Csak doktrinér módon lehet hibáztatni ezt a módszert. Elvek és módszerek önmagukban nem minősíthetnek. Minden bizonyító példának a bizonyító ellenpéldája is lehet igaz, lehet hamis. Hogy dokumentum-szereplők úgy tesznek, mintha nem volna ott a kamera? E módszer Schiffer Pártfogolt című filmjében kudarcot vallott, hamis lett az eredmény; más (fentebb említett) Schiffer-filmek ugyanezzel a módszerrel a magyar dokumentumművészet nehezen felülmúlható csúcsai. Nem szerencsések az efféle prekoncepciók soha, de legkevésbé a megszámlálhatatlan alrendbe sorolható, sokféle dokumentumfilm esetében. Bár senki nem tudja meghatározni, mi is a valódi dokumentum, az nyilvánvaló, hogy a „beszélőfejes” interjúmódszer is járhat művészi sikerrel, mint Sára Sándor Pergőtűze esetében láttuk. De egy majdnem ellenkező pólusú módszerrel, a játékfilmhez közelebb állva, a fikciós határmezsgyét bátran megközelítve is sikerülhet a valóság mélyére kerülni, miként Schiffer Pál, vagy akár az interjúalanyokat nógatva, horribile dictu „vezetve” is, mint a Pócspetriben Ember Judit tette."

Ez a szöveg eddig elfedte, hogy a magyar dukumentumfilmekről itt bizony sem fejlődéstörténetet, sem általános jellmzést nem kapunk.

Az elvileg rendben van, hogy konkrét dokumentumfilmekről IS szóljon a lexikoncikk. Ám azt lexikonszöveggel érdemes megtenni, mellőzve az igazán választékos "horribile dictu" és a semmitmondó "a megszámlálhatatlan alrendbe sorolható" típusú szöveg. Jó munkát!--Linkoman vita 2021. október 18., 14:41 (CEST)Válasz