Vita:Csernobil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Boekenwurm.JPG A Wikipédia:Tudakozó archívuma tartalmaz egy vagy több, e szócikk témájába vágó kérdést és választ. Kattints ide, ha meg szeretnéd tekinteni azokat a lapokat, ahol ilyen kérdés található.

Az Érdekességek menüben a bibliai idézet oda nem illik. Ez nem egy teológiai témájú lap. Vélhetően valamelyik Hit Gyülekezetes írhatta oda, ők ugyanis szó szerint értelmezik a Bibliát, ami abszolút eszetlenség. A Jelenések könyve egy kiáltvány a Római Birodalom ellen és nem pedig a csernobili kataszrtrófa megjövendölése. Szorgalmazom az Érdekességek pont eltörlését.

Bye, Omsk.

Csernobil = fekete üröm Vt6605 vita 2007. december 28., 22:22 (CET)

Ehh.. mintha a falnak beszéltem volna. (Omsk)

Tessék kijavítani. Bár szerintem a nyugati világ misztikájában ez a jelenés meglehetősen összeforrt Csernobillal. (Gondoltam, hogy a zsidótemető elpusztításának történetét beleveszem a szócikkbe, de az már tényleg túlzás lett volna... :-) Cs szabo vita 2008. január 13., 11:51 (CET)

pedig ez érdekesen hangzik... mi lett a temetővel? – Alensha Ankh.svg üzi m 2008. január 13., 15:54 (CET)

Irányítószám[szerkesztés]

Az ukrán Wiki 07270-et említ, és erre Чернобыль-lal együtt 140 találatot ad a google, a jelenleg szereplő számra (255620) csak 22-t. Melyik a valós? Talán volt egy átszervezés vagy ilyesmi? Djurika vita 2008. szeptember 21., 09:31 (CEST)

Az orosz Wiki említi, de igaza van. A 255620 a régi (szovjet) irszám volt, amit egy régi erőműves anyagról gyűjtöttem le. Persze én is hülye vagyok, mert tudhattam volna hogy az ukrán irányítószámok ötjegyűek. Javítom. Cs szabo vita 2008. szeptember 22., 23:26 (CEST)

A pripjatyi irsz-ről nem tudsz valamit? Djurika vita 2008. szeptember 23., 21:56 (CEST)

Emlékezzünk![szerkesztés]

Mivel a wikipédia.hu emlékezete sem terjed ki mindenre, ezért leírom, amit tudok. Személyes ismerőseim voltak, akikről szól az írás. Tudtommal a föld kereksége fogott össze, hogy segítsenek Csernobil után az utómunkálatok elvégzésében. Ebbe beletartozott a folyamatosan haldokló erőműben dolgozók (vagy ettől függetlenül áldozatokká vált emberek) ellátása, a katasztrófa elhárítás érdekében dolgozók folyamatos ellátása, a munkálatokba történő bekapcsolódás szakmai végzettséggel összhangban (mérnök, gépkezelő, sofőr, orvos, kétkezi munkások stb.). Magyarországon minden napilapban benne volt a toborzó hirdetés, amelyben benne foglaltatott, hogy mindenki saját felelősségére, kártérítési igény nélkül mehet ki. Elsősorban olyan életerős emberekre számítottak, akiknek nincs családja, netán krónikus betegsége miatt életkilátásai rosszak (de még munkabíró), már pontosan nem emlékszem a szövegre. Ismerőseim elmondásából tudom, hogy a határt csak nyílt parancssal lehetett átlépni, sokan mentek ki a honvédek és a munkásőrök közül is (többen dolgoztak pontos beosztás szerint, rövid határidővel a zónahatáron belül is). Ehhez óriási áldozatkészség kellett. Talán már egy sem él közülük. Röviden ennyi. Furcsállom, hogy még mindig nincs az utólagos magyar és nem magyar áldozatok emlékére egy emléktábla vagy emlékhely valamelyik nagyobb temetőben pl. Budapesten; amennyiben mégis van, ez nincs bent a köztudatban. MargitFlag of Hungary.svg beszélgetés 2013. április 27., 10:06 (CEST)