Vita:Csíramentesítés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Ivanhoe 13 évvel ezelőtt a(z) A szócikk átírása témában

A szócikk átírása[szerkesztés]

A szócikk jelenlegi tartalmát tekintve bővebb mint a cím, kever fogalmakat, szakmailag nem helytálló. A szócikket forrás alapján átdolgozom, kibővítem. Jelenlegi tartalmát ide elmentem. A sablonokat értelemszerűen leveszem. A cikket átnevezem új tartalmának megfelelően.– Ivanhoe sherwoodi erdő 2011. január 25., 19:44 (CET)Válasz

Az átírás előtti állapot[szerkesztés]

Bevezető[szerkesztés]

Az autoklávozás gőzsterilizálás, mely a laboratóriumokban, egészségügyben az eszközök, műszerek, anyagok teljes sterilizálási technológiáját jelenti, ezek sterilizálási-, tisztítási-, fertőtlenítési- eljárása.

Az autoklávozás a legmegbízhatóbb módja a tápközegek sterilizálásának. Ha autokláv nem áll rendelkezésre, a tápközeget szükségmegoldásként a háztartásokban használt kuktával is sterilezheti. Az eldobható, elsősorban a műanyagedények hősterilezése egyszerűen és igen hatékonyan kivitelezhető magas olvadáspontú műanyag zsákban történő autoklávozással (30 percig 121 °C-on). Újra használható üvegedényekben (pl. lombikok, kémcsövek) a tenyészeteket először autoklávozással kell elpusztítania (kb. 30 percig 121 °C-on). Még az alig szennyezett üvegedényeket vagy hőstabil eszközöket is először autoklávoznia (134 °C-on kb. 20 percig) vagy szárító-szekrényben sterilizálnia (180 °C legalább 30 percig) kell. Ezután az edényeket és eszközöket elmoshatja. Ha szükséges, a sterilizáció mind autoklávozással, mind szárítószekrényben kivitelezhető. A kémiai fertőtlenítést megfelelő fertőtlenítőszerekkel végezheti. A fertőtlenítőszerek aktív összetevője általában a vegetatív mikroorganizmusokkal szemben hatékony, míg a baktérium spórákkal szemben nem. A szennyeződés eltávolítása a gyógyszeriparban, gyógyászatban és a biotechnológiai iparban felhasználásra kerülő eszközökről, csak magas hőmérsékleten végzett sterilezési eljárások, képesek eltávolítani a mikroorganizmusokat de vannak olyan mikroorganizmusok, melyek még az autoklávozásnak is ellenállnak. Sterilizálás túlnyomásos gőzzel, telített vízgőzzel (autoklávozás): Orvosi kézi eszközök, műszerek, tartozékok, egyéb fémtárgyak, műtéti textíliák, munka és védőruhák, egyéb textíliák, kötszerek, varrófonalak, gumi és műanyag eszközök (ha bírják a hőmérsékletet), üveg- porceláneszközök, edények, hőtűrő porok.

Működési szakaszai[szerkesztés]

  • Felfűtés, légtelenítés
  • Hőkiegyenlítés
  • Effektív sterilezési idő
  • Nyomáscsökkentés és hűtés ill. szárítás

Autokláv paraméterei[szerkesztés]

  • 121°C – 107,8 kPa – 20 perc
  • 134°C – 205,9 kPa – 10 perc

Sterilizálás cirkuláló forró levegővel (hőlég sterilizálás)[szerkesztés]

Ugyanazokat sterilizáljuk, mint az autoklávban, ha bírják a magasabb hőfokot:160°C – 45 percig, 180°C – 25 percig, 200°C – 10 percig.

Ivanhoe sherwoodi erdő 2011. január 25., 19:40 (CET)Válasz

Pocsék fogalmazó vagyok, a tömör megfogalmazáshoz segítséget kérek.

Hiányzik a forrásszövegből egy figyelmeztetés, így szakszerűtlen sterilizálásra biztat. Szervizmérnökként többször is találkoztam vele. Valóban a 160°C – 45 perc, 180°C – 25 perc, 200°C – 10 perc a hőlégsterilizálás névleges paraméterpárjai. De ez nem azt jelenti, hogy például 160°C-on 45 percig kell sterilizálni.

Hőfok: (Tűrés -0 +10°C) A névleges érték nem azt jelenti, hogy a készülékben az átlaghőmérséklet legyen ennyi, hanem azt, hogy a raktér leghidegebb pontja sem lehet alacsonyabb hőfokú, mint a névleges érték. Általában a készüléket ezért valamivel magasabbra kell állítani. Például, ha a gyártó +- 3°C tűrést garantál a berendezésre akkor 160°c helyet 164°c-ot

Sterilizálási idő: A sterilizálási idő része a tárgyak hőkiegyenlítődési-ideje is, de nem része a névleges időértéknek. Ez azért van, mert a hőkiegyenlítődési-idő nem a technológiától, és még csak nem is az alkalmazott berendezéstől függ. A tárgyak, és azok csomagolósának függvénye. Például egy csomagolatlan petri-csésze, vagy csipesz 15 pernél nem igényel többet. Egy részlegesen csomagolt közepes hőkapacitású tárgy 45 perc. De egy alumínium hengerbe helyezett előre csomagolt egység a 60 percet is meghaladhatja. És ezt az időt a névleges értékhez hozzá kell adni. Szeiff üzenőlapja  2014. április 13., 16:58‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)