Vita:Császári és Királyi Légierő

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gyantusz 11 évvel ezelőtt a(z) Légjáró Csapatok nem Légierő témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Repüléssel kapcsolatos szócikkek (kitüntetett besorolás)
Hadtudományi szócikkek (kitüntetett besorolás)
Első világháborús témájú szócikkek (kitüntetett besorolás)
Magyar történelmi szócikkek (kitüntetett besorolás)

Légjáró Csapatok nem Légierő[szerkesztés]

Tudom, hogy Csonkaréti Károly könyve a légierő megnevezést használja, de a terminus nem helyes. A korabeli magyar napisajtó és a szakma is a "Légjáró Csapatok" kifejezést honosította meg, több ezer cikkben használta, s nem világos miért kellene nekünk újrafelfedeznünk a spanyolviaszt. A szervezet az első világháború végén megszűnt így nem szükséges a modern magyar nyelv által adoptált amerikai mintájú "légierő" kifejezést használnunk egy századeleji alakulatra.

A "légjáró" kifejezés tükrözi a repülők potenciáljával kapcsolatos I világháborús kétségeket, bizonytalanságokat is, nem volt egyértelmű, hogy a repülő, fegyver lesz, s nem csak fegyvertelen felderítő, azaz légjáró, de nem "erő". Nem dőlt ekkor még el a ballon/léghajó kontra merevszárnyú repülőgép vita sem, amit jól tükröz, hogy a fegyvernem szimbóluma a ballon, nem a repülőgép!

A légjáró mellett szól, hogy a németek is Luftstreitkräfte-ként emlegetik az I VH-s rep. csapataikat, nem Luftwaffe-zák, (oroszoknál légiflotta a terminus akkoriban), francia Armee de l'Air , illetve az angolok is Royal Flying Corps nem Royal Air Force ekkoriban!

Sok sikert a további munkához! – Transylvanus vita 2012. június 18., 01:06 (CEST)Válasz

Ezt a véleményed, már a rossz névre átnevezést, osztom én is, mivelhogy egy forrás nem forrás, de konkrét korabeli forrásmegjelölések, -kutatások nélkül nem nevezem át (vissza). Egyelőre maradhat így, csak fejlődjön. --Gyantusz vita 2013. január 1., 14:48 (CET)Válasz
Bár, elég terebélyes, van benne munka. --Gyantusz vita 2013. január 1., 14:52 (CET)Válasz