Vita:Busójárás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A sokac egy nepcsoport, mohacson belul. Amire emlekszem, hogy vannak ott meg azok a bunyevacok, de biztos van mas is.

Tisztelt Anonimusz! kérlek, ha egy mód van rá, jelentkezz be és írd alá az üzeneteidet, vagy ha úgy érzed, hogy hasznos tagja tudsz lenni a közösségnek regisztrálj be. Ezzel megkönnyíted a vitákat is! :D Köszönöm értékes hozzászólásodat. --Peda 2006. december 6., 00:05 (CET)

valaki mondja meg hogy ez a mondat pontosan mit takar: "A szokásnak nagyon fontos eleme még a szexualitás is." Ez tényleg érdekelne...

Habár jelenleg már nem szerepel ez a mondat a szócikkben, mindazonáltal érdekességként megjegyezhető, hogy tudományosan vizsgálva „a busónak lehetősége van a figyelem felkeltésére, a nyílt térben történő reprezentációra, demonstrációra, szabad véleménynyilvánításra, vágyak, kívánságok megvalósítására. Ilyenkor kigúnyolhat és bagatellizálhat komoly, konfliktusokkal teli élethelyzeteket, amit akár durva megfogalmazás és obszcenitás is jellemezhet. A mulatozás mértéke sem korlátozott, a viselkedés pedig erőfitogtató, olykor agresszív is lehet. Erotikus szimbólumok, szövegek is helyet kapnak a „játékban”. Ezek sokszor csupán a szexualitásra vonatkoznak, de előfordul, hogy valamilyen aktuális történet, hír karikatúrái. A rítusok dinamikusak, folyamatosan új elemekkel bővülnek, érzékenyen reagálnak a napi eseményekre, és a közvéleményt aktuálisan foglalkoztató dolgokra, melyek megjelennek a demonstrációkban.” Üdv – – –Dencey vita 2017. február 27., 00:20 (CET)


Bocsi, ekszvájzed vagyok.

Kérdésem: a törökök legendás riogatása, mint e hagyomány néha emlegetett eleme, hol maradt? Mert érdekelne, mikori, és miféle esemény (vagy csupán kitalált történet) is volt az, mikor a busók így rettentették meg az oszmán megszállókat, pont az átevezést követően, de még mielőtt a hivatalos haderők innen, Mohácsról és környékéről is kiűzték volna őket ...

Így van, csatlakozom, hiányolom a törökök riogatását, egy Eredete blokkot oda kellene biggyeszteni egy busószakértőnek. Ez is rávilágít, milyen szar a wiki rendszere, hiszen hogyan lehet egy népszokás leírását belinkelni? Egy népszokást először le kell írnia egy néprajzosnak, hogy a wikiben szerepelhessen, mert ha nem egy szakértő írja le, ugye az akkor nem szerepelhet a wikiben. Tehát a népszokás addig nem létezik a wiki szempontjából, míg egíy néprajzos le nem írja azt. Vicc! 178.48.177.1 (vita) 2017. február 23., 09:21 (CET)

Mohácson kívül: Máramarosban is hasonló szokások vannak[szerkesztés]

Az ottani románok körében. Itt van egy pár kép:

https://peterlengyel.files.wordpress.com/2013/11/531.jpg

https://peterlengyel.files.wordpress.com/2013/11/721.jpg

https://peterlengyel.files.wordpress.com/2013/11/008.jpg

Innen: https://peterlengyel.wordpress.com/2013/11/19/obiceiuri-de-iarna-maramures/

Ha valaki foglalkozik a témával, megnézhetné, hogy mennyire hasonlítanak a máramarosi szokások a mohácsiakhoz.

Ja, és a máramarosi rendezvényt Máramarosszigeten tartják meg évente, december végén.

89.37.117.3 (vita) 2015. január 3., 20:18 (CET)

>>Véleményem szerint ezek nem busók, hanem hókutyák, illetve eredeti román szőröstalpú ördögbirkák. 178.48.177.1 (vita) 2017. február 23., 09:18 (CET)

Kedves 178.48.177.1! Sajnos nem lehet értelmezni figyelemre méltó írásodat, mert a Hókutya az egy mesefigura, másrészt a tudományos publikációk az általad említett ördögbirkák létezését sehol sem támasztják alá, ezért ez saját kutatásnak minősül és semmiképpen nem kerülhet a szócikkbe.– – –Dencey vita 2017. február 26., 14:49 (CET)