Vita:Borkősav

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szaszicska 4 évvel ezelőtt a(z) Forgatás témában
Ez a szócikk témája miatt a Kémiaműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Xxxx00 (vita), értékelés dátuma: 2009. április 11.
Kémiai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Forgatás[szerkesztés]

A balra forgatót máshol L (+), a jobbra forgatót S (-) módon jelölik. Az nem sinistra (bal)? Az L (left), a cikkben R (right?), de az miből származik? Voxfax vita 2019. október 13., 19:50 (CEST)Válasz

Többféle jelölési rendszer van.
  • Az R/S (rectus/sinister) az aszimmetriacentrum abszolút konfigurációját adja meg, azaz a kapcsolódó csoportok térbeli elhelyezkedését – ez a vegyület elnevezésében használatos, az optikai forgatóképességről nem mond semmit (simán előfordulhat, hogy egy vegyület S enantiomere az egyik irányba forgat, egy másiké meg a másikba).
  • A d/l jelölés (dexter/laevus) a relatív konfigurációt adja meg (általában glicerinaldehidre vonatkoztatva), ez sem adja meg a forgatás irányát.
  • A forgatás irányát a +/− jelölés (régebben a d/l jelölést is használták, de ezt a fentivel keverhető volta miatt ma már nem ajánlják) adja meg (a + az óramutató járásával egyező, azaz jobbra, a − az ellentétes irányba – balra– forgatja el a síkban polarizált fény polarizációs síkját).
Nem teljesen korrekt a cikkben, hogy R és S enantiomert említ, hiszen két kiralitáscentrum lévén igazából R,R, valamint S,S enantiomerek vannak. A borkősav esetében az L (R,R) a jobbra (+), a D (S,S) a balra forgató (−) enantiomer. Szaszicska vita 2019. október 15., 22:43 (CEST)Válasz