Vita:Békés Gáspár

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Secularo 1 hónappal ezelőtt a(z) SN sablon indoklása témában

SN sablon indoklása[szerkesztés]

1994-ben született, de az életrajza már kétszer olyan hosszú, mint pl. Karácsony Gergelyé. Nyilvánvalóban öncikk, ami nem tilos, de azért nem ártana bizonyos önmérséklet. Az elfogultság sok helyen kiütközik, leginkább az Elbocsájtása szakaszban, ahol pl. a következőket olvashatjuk:

„Az első cikket író Horváth Tamást főszerkesztővé léptették elő, azonban hamarosan lemondásra kényszerült, miután kiderült, hogy több neonáci, szélsőjobboldali szervezet vezetőségi tagja volt.

Békés számos zaklató, halálosan fenyegető üzenetet kapott, melyeket szerinte a rendőrség és ügyészség sem vizsgált ki érdemben. Békés felkerült a Nemzetközi Humanisták veszélyeztetett személyek listájára.

Békés a történtek hatására azóta nem hozta nyilvánosságra, hogy hol helyezkedett el.”

A cikk feltehetőleg nem tartalmaz explicit valótlanságot, de nagyon erősen önfényező jellegű, atdolgozásra szorul, hogy megfeleljen irányelveinknek. A cikk szerzőjének figyelmébe ajánlom ezt: Wikipédia:Önéletrajz. Villanueva vita 2022. szeptember 6., 19:04 (CEST)Válasz

A kritika alapja az, hogy a szócikk hossza Karácsony Gergely szócikkéhez mérendő, akit a szócikkben kritika ér, ezért erős elfogultságot mutat; feltehetőleg politikai célból íródott ez a vélemény. Semmi nem indokolja, hogy egy szócikk hosszát Karácsony Gergelyhez kelljen mérni, vagy hogy rövid legyen, sőt, a részletes szócikkek gazdagítják a Wikipédia adatbázisát.
Az önfényezést nem lehet értelmezni, ugyanis egyrészt semmi nem támasztja alá ezt, másrészt a szócikk csak objektív állításokat tartalmaz, megfelelő hivatkozásokkal.
Az említett idézetben szereplő tények hivatkozásokkal vannak alátámasztva, és szorosan kapcsolódnak az érintett eseményhez, következményei a fejleményeknek, azaz nem elfogultak. Secularo vita 2022. szeptember 8., 21:53 (CEST)Válasz
"Az önfényezést nem lehet értelmezni, ugyanis egyrészt semmi nem támasztja alá ezt, másrészt a szócikk csak objektív állításokat tartalmaz, megfelelő hivatkozásokkal."
- Amikor valaki azt állítja magáról (igen, öncikk, ez világos, mint egy pofon), hogy neki a környezetbiztonság és interdiszciplináris környezettudomány a szakterülete, miközben a google scholar szerint összesen 3 hivatkozása van (h-index: 1), a scopus pedig azt se tudja róla, hogy kicsoda, az kimeríti az önfényezés fogalmát.
A wikipedia irányelveit sérti az öncikk. Leginkább az objektivitás potenciális hiánya miatt (ami itt is tetten érhető).
De én mondok egy másik okot is, hogy miért ne írjunk magunkról! Ha lesz olyan életművünk, hogy az az emberiség nagy elektronikus enciklopédiájába kívánkozik, akkor a szócikket majd megírják rólunk mások. Addig pedig ne termeljük a digitális hulladékot (aminek szerverparkok közbeiktatásával történő áttételes, környezetszennyező hatásáról egy környezettudós akár tudhatna is:))! 80.98.90.125 (vita) 2023. október 22., 13:19 (CEST)Válasz
Ha valaki diplomát szerez, akkor a szakértő szó fog szerepelni a diplomáján, ez Békésnél sincs másképp. Ezért jár az ember egyetemre többek között. Ergo egyszerűen nem igaz, amit a hozzászóló állít.
A PhD hiánya akkor lenne releváns, ha az állna a szócikkben, hogy Békés tudós, ugyanis valóban nem a tudományos munkásság karrierjének elsődleges fókusza. Azonban ez az állítás nem szerepel a szócikkben.
Az, hogy valaki csapatelső egy diákolimpián, azért szempont, mert az eredményeket részben a hazai felkészítés körülményeihez kell mérni. Más országokban sokéves, szervezett felkészítés van erre a versenyre, ami drasztikusan jobb eredményekhez vezet. Anno egy érmes helyezés nagy szám volt, amikor Magyarországon a felkészítés minimális volt. De sportolóknál is meg szokták jegyezni, hogyha kivételes helyezést érnek el.
A megjegyzés stílusából érezhető az elfogultság, mely feltételezhetően Békés politikai szerepvállalásához kapcsolható. Secularo vita 2024. április 1., 00:43 (CEST)Válasz
Másik példa az önfényezésre: elmeséli magáról, hogy csapatelsőként szerzett bronzérmet a földrajz diákolimpián. Ismerek aranyérmes diákolimpikonokat, még olyanokat is, akik maximális pontszámmal nyertek diákolimpiát, abszolút elsőként. Még magánbeszélgetéseken se hallottam soha tőlük, hogy ők csapatelsők lettek volna, nemhogy ezzel írásban bárhol kérkednének (a többségüknek nincs is wikipedia lapjuk, nem írtak magukról, akinek már van, az se magáról írta, hanem megírták mások, amikor az életmű már annyira komoly lett).
Önfényezés ilyenektől lesz az írás. Hogy ott van az a diákolimpia, és akkor azt olyan marha fontos kiírni, hogy csapatelső. Oké, objektív tény, hivatkozás is van, iGeo honlapján bárki ellenőrizhető. De az is ott van, hogy kutatóként emez a szakterülete, amazzal is foglakozik, de az nincs ott, hogy eddigi kutatói munkássága nem váltott ki hatást, pedig ez is ugyanolyan objektív tény, hivatkozásként lehetne a google scholar-t linkelni, és nyilván van annyira releváns infó egy életműben, mint egy tudományos diákolimpia.
Ja, és azon első olvasásra át is siklottam, hogy nemcsak hogy a környezettudomány a szakterülete, de még ennek szakértőjének is mutatja be magát, rögtön az első mondatban: "(...) magyar környezetvédelmi és biztonságpolitikai szakértő (...)" Amikor valaki PhD nélkül egy terület szakértőjeként említi magát, a XXI. században (amikor már minden komolyan vehető tudományos karrier doktori tanulmányokkal indul), az hogy a viharba' ne lenne önfényezés!? 80.98.90.125 (vita) 2023. október 22., 17:00 (CEST)Válasz
Az, hogy valaki csapatelső egy diákolimpián, azért szempont, mert az eredményeket részben a hazai felkészítés körülményeihez kell mérni. Más országokban sokéves, szervezett felkészítés van erre a versenyre, ami drasztikusan jobb eredményekhez vezet. Anno egy érmes helyezés nagy szám volt, amikor Magyarországon a felkészítés minimális volt. De sportolóknál is meg szokták jegyezni, hogyha kivételes helyezést érnek el.
Ha valaki diplomát szerez, akkor a szakértő szó fog szerepelni a diplomáján, ez Békésnél sincs másképp. Ezért jár az ember egyetemre többek között. Ergo egyszerűen nem igaz, amit a hozzászóló állít.
A PhD hiánya akkor lenne releváns, ha az állna a szócikkben, hogy Békés tudós, ugyanis valóban nem a tudományos munkásság karrierjének elsődleges fókusza. Azonban ez az állítás nem szerepel a szócikkben. Secularo vita 2024. április 1., 00:44 (CEST)Válasz