Vita:Ausztria uralkodó hercegeinek és főhercegeinek listája

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Akela 12 évvel ezelőtt a(z) Hibás cím, kérem az átnevezést vissszavonni témában
Ez a szócikk témája miatt a Középkorműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Születő Ez a szócikk születő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Kevéssé fontos Ez a szócikk kevéssé fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Hkoala (vita), értékelés dátuma: 2008. szeptember 6.
Középkori témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Kérdések[szerkesztés]

  • Az, hogy „A Német-Római Birodalom 962-es megalapításáig Ausztria javarészt független állam volt.” milyen forrásból következik?
  • A Prágáról szóló cikk egy mondata:
A Habsburg uralom első évszázadában Prága ismét visszanyerte régi fényét, II. Rudolf és II. Mátyás itt rendezte be uralkodói székhelyét.
ezzel szemben ebben a cikkben:
Ezután a Német-Római Birodalom 1806-os bukásáig hivatalosan annak szerves része, a Habsburgok hatalomra jutása után központja volt.
A két cikk ellentmond egymásnak. --Csanády 2007. március 18., 20:26 (CET)Válasz
  • Köztudott, hogy a Verduni szerződés után a Frank Birodalom három részre szakadt. A keleti rész (benne Ausztria és a későbbi Német-Római Császárság Itálián kívüli területeinek nagy része) hanyatlásnak indult és a magyarok érkezésekor lényegében "önálló" államocskákból állt. Ilyen volt Alsó-Ausztria is, ami a mai Ausztria alapjának tekinthető. Ez pedig, bár hűbérese volt a "német-római császárnak", frank császárnak vagy bárminek is nevezzük az akkori császárt, szuverén államként működött.

A második hozzászólást meg nem értem hogy jön ide. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Romacsevszkij (vitalap | szerkesztései)

  • Igen, pontosan erre szeretnék – változatlanul – forrást találni, hogy szuverén államként működött. A fenti levezetésből ez nem következik. (szerintem nevezzük csak Franknak, mert az volt)
  • A második hozzászólás úgy jön ide, hogy ez a cikk azt állítja, hogy az osztrák hercegség a Habsburgok hatalomra jutása után 1806-ig a birodalom központja volt, holott a Prága cikk – továbbá a köztudomás – úgy tudja, hogy ez időből hosszú ideig Prága volt a központja. Mivel Prága soha nem tartozott az osztrák hercegséghez, ez a mondat nem a valóságot állítja.--Csanády 2007. március 19., 21:20 (CET)Válasz
  • Igaz hogy több uralkodó, így például IV. Rudolf német-római császár és Habsburg Mátyás Prágában rendezte be a központját, de a legtöbbjük pl.: Mária Terézia, II. József, III. Károly, I. Ferdinánd, III. Ferdinánd, II. József, I. Lipót, I. Ferenc Bécsből uralkodtak. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Romacsevszkij (vitalap | szerkesztései)

Hibás cím, kérem az átnevezést vissszavonni[szerkesztés]

Felvetném, hogy az Osztrák hercegek listája cím hibás: Osztrák herceggel, sőt főherceggel Dunát lehet rekeszteni. A lista kifejezetten csak Ausztria uralkodó hercegeiről és uralkodó főhercegeiről szól (regierende Herzöge / Erzherzöge von Österreich). A többi, futottak meg hercegek és főhercegek NEM TARTOZNAK IDE. Ezekről nem kell külön lista, a Babenberg-ház, Habsburg-ház listái tartalmazzák őket. Ha nagyon muszáj, lehet egy Ausztria nem-uralkodó főhercege kategória, oda megy mindenki, aki nem volt Ausztria uralkodója, pl. Ferenc Ferdinánd is. Javaslom visszanevezni Osztrák uralkodó hercegeinek listája-ra vagy Ausztria uralkodó hercegeinek listája-ra. Akela vita

Köszönöm, Ausztria uralkodó hercegeinek és főhercegeinek listája még jobb is annál, mint amit én javasoltam. Akela vita 2012. január 9., 16:34 (CET)Válasz