Vita:Austro-Daimler

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 3 évvel ezelőtt a(z) Lektorálandó, mert... témában

Lektorálandó, mert...[szerkesztés]

A szöveg számos megfogalmazása ködös, pontatlan és nem segít hozzá kellőképpen a Daimler- illetve Mercedes nevekkel kapcsolatos kérdések megértéséhez.

Íme egy kivágott mondat: "Bár az Austro-Daimler autók sok versenyen indultak, elsőként a Porsche által alkalmazott aerodinamikai újításaival készültek a híres Mixte, Maya versenyautók." ????

Ez a mondat, mint látni fogjuk, a fordítási hibán túl még hozzáfűzött blöffökkel is szolgál. Versenyautó? Azt hisszük tán, hogy Ferdinanad Porsche csak és kizárólag veresenyautókat tervezett? Ugyan!

  1. "Mixte" - Ferdinand Porsche 1900 és 1905 között a Lohner-Werkénél dolgozott és ott kifejelesztett egy valóban vegyes ("Mixte") modellt - ma hibridnek (!) mondanánk - a benzinmotoron túl a négykerékhajtást a kerekenként felszerelt elektromotorral érték el! Hasznos olvasmány lehet ez is.
  2. Maja - 1907 körül valóban az Österreichische Daimler Motoren Gesellschaft, Wiener Neustadt gyártotta. Valóban Ferdinand Porsche tervezte ezt a „24/28 PS” jelű 4520 cm3-es négyhengeres motorral ellátott lánchajtású modellt. A Maját Emil Jellinek fiatalabbik lányáról neveztek el. [Köztudomású, hogy Emil Jellinek idősebbik lányáról nevezték el a nagy karriert befutott Mercèdes-t.] A Majából kevés készült.

Ma olvastam, hogy a román Wikipédiában az állítólag a román autóipar pionírjának számító MARTA céget (amely az első világháborúig a legnagyobb magyyar autógyár volt) az Austro-Daimler szerezte meg. Rendes forrás kellene ehhez.

És még valami: a jogi vonatkozású adatok precizitása - gondolom - ugyanolyan követlemény, mint bármelyik más adaté. Akkor mit gondoljunk, vajon 1934-ig vagy 1936-ig tart-e a cég története illetve, ha a márka története ettől elvált volna, akkor ezt kellene forrásolni. (Megsúgom: mindez megválaszolható a német nyelvű Wiki-cikkből.)--Linkoman vita 2020. július 31., 22:49 (CEST)Válasz