Vita:Anozmia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Homeopátia[szerkesztés]

Tekintve hogy a homeopátia, mint olyan, tudományosan nem nyert igazolást, rendkívül erős állítás hogy bármi "megoldható homeopátiás kezeléssel." Javaslom hogy inkább valami olyasmit kéne írni, hogy "gyakran kezelik homeopátiával", mert ez tény. Hogy megoldja, az nem tény. Sőt, fizikai és biológiai osmereteim alapján az a tény, hogy a homeopátia semmit nem old meg. 213.163.40.100 (vita) 2011. december 15., 13:09 (CET)

Igazad van, a homeopátia rendszerint nemcsak a mellékhatásokat, hanem a hatást is kiküszöböli, kivéve a placebohatást. A kifogásolt mondat: Néhány olfaktoriális rendellenesség, mint a fokozott szagérzékelés, megoldható homeopátiás kezeléssel.[1] Szalakóta vita 2011. december 15., 14:26 (CET)

  1. Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; nincs megadva szöveg a(z) medical-dictionary.thefreedictionary.com nevű ref-eknek

Remélem, így már jó lesz. Szalakóta vita 2011. december 15., 14:32 (CET)

Alternatív kezelés és esetem, amiért a cikkbe belefolytam[szerkesztés]

Ezt a bekezdést szívem szerint komplett kidobnám. Szóhasználata pongyola, tudálékos, a szaglásvesztést keveri a bedugult orral és náthával. Én anozmiással pölö nem szagoltatnék erős hatású illóolajat. Amúgy sajnos ott tartunk, hogy a jelenlegi elfogadott kezelés is az alternatív kezelés szintjén áll. Orrmosás, orrcsepp, vitamin, szaglástréning, türelem, de a leghatásosabb kezelés az imádkozás...

Mások okulására leírom, mitől lettem ilyen tájékozott anozmia ügyben: egy hónapja egy mezei nátha után elment a szaglásom, ilyen még sosem volt. Két napig semmit nem éreztem, még a fahéjat és macskakakit sem. Utána minimálisan visszatért, de egy szörnyű égett műanyagszag társaságában. Na akkor mondtam, ha ez így marad akkor köszönöm, fizetek és lépek. Egy hétig tartott éjjel-nappal, aztán elmúlt. Azóta lassan és hullámzóan de javul. Szubjektív skálámon most tán 70 százalékon áll. Mindjárt az elején súlyos álmatlanság tört rám, súlyos szorongással kísérve. Az ágy kora hajnalban kidobott, három hétig átlag 3-4 órát aludtam, semmihez nem volt türelmem, csak tébláboltam és rögeszmésem kerestem az elveszett szagokat, enni szinte nem bírtam. Más betegeket olvasva a neten kiderült, viselkedésem tipikus volt. Amikor két hete reggel esőszagot éreztem, madarat lehetett fogatni velem. Aztán meg amikor az állatorvosi rendelő és helyi közért szagát egy hete megéreztem (addig nem). Négy hét és két nap után már szinte mindent érzek, de csak a kelleténél gyengébben. Amit alig, az az erdőszag, amit nem, az a tavaszi levegő szaga. Fogalmam sincs, visszatér-e. Még ma is minden nap azzal kelek, hogy nem-e romlott vissza az egész, mert ami egyszer megtörtént megtörténhet újra. Még most is úgy megyek be a közértbe, hogy vajon érzem-e a sütiszagot, vagy már megint nem. Nem vagyok tini, átestem már pár dolgon, de az utóbbi hetek egy kis pokol volt számomra. Aki ilyenbe esik, ne várjon két-három napnál többet és főleg ne hagyja magát lerázni, hogy legalább azt a kevés vizsgálatot elvégezzék és azt a kevés kezelést megkapja, ami lehetséges. Én jártam SZTK-ban, ezzel foglalkozó magánorvosnál, majd az egyetemi klinikán kötöttem ki szaglásvizsgálaton. A tüneteim alapján szerintük majd elmúlik, türelem. Vagy nem, ki tudja.

– Livvyfan vita 2018. április 21., 10:36 (CEST)

A teljes szakaszt vagy csak az első bekezdést? Szalakóta vita 2018. április 21., 11:38 (CEST)

Nem tudom, de így valahogy zavaros és nem feltétlenül témába vágó. Pl. maga a szóhasználat, ha jól emlékszem botanikai kúra vagy mi. Meg hát esetünkben nem nátháról, hanem szagvesztésről beszélünk, ami többnyire a szaglóhám, vagy a szaglóideg működészavara. Gyógynövényekkel való orrjárat felszabadítás és hasonló sajnos édeskevés. Amúgy sem érzett illolajokkal meg esetünkben vigyázni kell. Én a náthám tetőpontján a szagvesztésem előtti éjszaka bekentem nyakamat erős szagú fenyőalapú szerrel, annak a párájában aludtam. Azóta sem tudom, hogy nem az vágta haza reggelre az amúgy is metámadott szaglásomat. A bekezdéshez egyébként nem nyúltam, nem töröltem, csak annyit írtam, szívem szerint kidobnám. Át kell alaposan újra nézni és szükség esetén javítani. Üdv, – Livvyfan vita 2018. április 21., 13:55 (CEST)

Naszóval átnéztem. Az első bekezdés első mondatának gyakorlatilag nincs értelme. A második mondat a nátha miatt bedugult orról (és annak gyógynövényes kidugításáról) szól, ami még messze nem anozmia és annak kezelése. A harmadik és negyedik mondat azt adja tudomásunkra, hogy a krónikus rhinitis allergiás alapú, valamint kerüljük el azt, ami okozza. Kérdés, mit és hogyan? Azon felül sem az akut, sem a krónikus rhinitis nem anozmia. Tehát az első bekezdés az anozmia témáról gyakorlatilag semmit nem mond.

A második bekezdés szintén a világon semmit nem mond az anozmia gyógyításáról. A nátha általi orrdugulást szabadítaná fel illóolajokkal, ez a maga helyén rendben is volna, valamint szól az orrüregek nasoterápiás és hidroterápiás átrendezéséről, na ez vajon mit jelent, ha jelent egyáltalán valamit? Írja, a sérült szaglóideg nem regenerálható, ez természetesen bizonyos határokon belül nem igaz, erre adják a lórúgásnyi adag B vitamin komplexet. A szaglóhám érzékelősejtjei egyébként egész életen keresztül regenerálódnak, erre szükség is van, mivel a szervezet EGYETLEN olyan idegcsoportja, mely közvetlenül érintkezik a külvilággal. Tehát ez az alternatív kezelés fejezet a világon semmit nem mond az anozmiáról és annak kezeléséről. Ezós stílusú, nem tudom, egy orvos mit mondana az orrüregek nasoterápiás átrendezésére. Persze egy orrsövényműtét is nasoterápia, átrendezi az orrüregeket. De nem gyógynövény, hanem véső és kalapács kellé hozzá... Az orrmelléküreg felszúrása és átöblítése (ha még van olyan), mint esetleges hidroterápiás átrendezés meg már nem természetgyógyászat. Szóval arra hajlok, ez a komplett bekezdés nyugodtan törölhető. Ha van ellenvetés, örülnék neki, mert ebben a formában messze nem megfelelő. – Livvyfan vita 2018. április 21., 15:50 (CEST)

Akkor kidobom. Szalakóta vita 2018. április 21., 18:44 (CEST)