Vita:Adventizmus

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Misibacsi 14 évvel ezelőtt a(z) adventista.hu megbízhatósága témában

Hitelvek, oldal kiegyensúlyozottsága[szerkesztés]

Kedves és Tisztelt Szerzőtársak!

Bátorkodtam, óvatosan átcsizsolni az oldalt, főleg stilisztikailag és néhány pontosítás kedvéért, hogy kicsit jobban feleljen meg a kiegyensúlyozottság követelményének és tényeknek amennyire ismerem. Csak ezután figyeltem fel a vitára. Nem vagyok tapasztalt wiki-s, ezért bocsánatot kérek, ha nem mindenben követtem az írott vagy íratlan szokásokat. Feltétlenül meg kellett jegyezni, hogy az ott szereplő hitnézetek csak a h.n. adventistákra vonatkoznak, és meg is indokoltam, miért foglalkoznánk ezzel kiemelten. Viszont ennek ellenére kérdésesnek tartom a rovat létjogosultságát. Lehet, hogy jobb helye a Hetednapi Adventista Egyház (szintén jobbat érdemlő) szócikkban és elég itt egy hivatkozás, összefoglalás. Mit gondoltok? Minimum pedig az utolsó kategoriát ("Egyéb tanítás") össze kéne vonni az "Alapvető hitnézetek"kel. Kérdéses továbbá, hogy miért fognánk ki a 28 hittételből a 10-14 legfontosabbnak tartottat; a legutolsó ("gonoszság") kissé groteszknek tűnik. Az is megfontolandó, hogy a Koresh-féle jelentéktelen szekta, bár szenzációs jelenete miatt beleírta magát a köztudatba, de talán mégsem érdemel jóval hosszabb leírást, mint pl. Jehova Tanúi. Mivel külön Kerak szócikk még nincs, legyen hát nekik itt egy kiadós bekezdés fenntartva.

Remélem, pár hét múlva sikerül visszatérnem ide; addig várom az esetleges hozzászólásokat és igyekszem, egyetértésben eljárni.

Szeretettel: újember

Teremtés[szerkesztés]

Mellesleg, aki írta vagy érti a "ros hásánás" hivatkozást a teremtésnél: lenne oly szíves, felvilágosítani erről? (most nem rágnám át magam a zsidó újéven, attól tartok, a hivatkozás elsőre nem érthető) Talán az adventisták 10-30%-a nem gondolja úgy, hogy Isten szó szerinti 6x24 óra alatt teremtette a világot. Tapasztalatom szerint országonként eltérően, többek közt Ausztráliában lehetnek a legtöbb "másként gondolkodók"; itthon nyilván a nagy többség 6-nap-párti, de az afrikai, dél-am. és ázsiai országokra igazán nincs rálátásom ezt illetően. Mindenképp igaz, hogy többségi és hivatalos álláspont a szó szerinti olvasat, de az is jellemző, hogy az adventista szakemberek (biológusok, geológusok, sőt teológusok...) igen jelentős része már nem képviseli ezt.

Rossz kategória - nincs köze a reformációhoz![szerkesztés]

Kedves Hidaspál!

Elárulnád nekem, hogy ennek a szervetnek mi köze a reformációhoz? Szerintem ehhez a cikkhez ez rossz kategória.--Neo 2006. május 19., 16:18 (CEST)Válasz

Az adventisták milleriták. --Neo 2006. május 19., 16:24 (CEST)Válasz

Milerita mozgalom[szerkesztés]

Igaz ugyan, hogy az adventista egyház a Milerita mozgalomból jött létre! De a milerita mozgalom nem csak az adventista egyházból állt! --Neo 2006. április 3., 16:03 (CEST)Válasz

A protestánsokat a sátánhoz tartozó vallásnak tartják[szerkesztés]

Az Adventista egyház az Amerikai Egyesült Államokban, az advent vagy milerita mozgalomból, jött létre. az 1800-as évek végén. A millerita mozgalom része volt, az hogy a vallásos emberek (nem csak az adventisták) hanem általában a vallásos emberek a világ végét várták. Az érem másik oldala, hogy az advantisták nem tartják, magukat a "globális keresztény vallás" részének sem. A protestánsokat az össszes többi vallással együtt a sátánhoz tartozónak tartják. Viszont a hagyományos bibliai tanításon sok ponton túllépnek pl.: Ellen G. White személye "ihletett próféciái" és tanításai. Sok valláskutató beszél adventizmusról. Mely egy kereszténységtől független önnáló vallás.

Az adventizmus nem protestáns irányzat, hanem Milerita![szerkesztés]

Az adventizmusnak semmi köze sincs a protestantizmushoz! Ki írta ezt és miért?--Neo 2006. április 3., 16:05 (CEST)Válasz

Igen, önálló kategória[szerkesztés]

Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy nem protestáns felekezet. Igaz, van egy olyan tendencia - pl. itthon, de globálisan is - hogy protestánsnak mondják magukat. Pl. az ANN egyházi hírügynökség folyvást "Protestant denomination"-t ír, vagy Franciaországba beléptek a protestáns szövetségbe. (Ezzel szemben pl. az erősen katolikus osztrák szülőhazámban azt tapasztaltam, hogy kb. egyforma erős az adventisták távolságtartása a katolikus és evangélikus egyháztól.) Továbbá van olyan markáns nézet, hogy az adventizmusban "befejeződött a reformáció", és taktikai szempontok is játszanak szerepet, pl. kisegyházak összefogása nem-keresztény vagy katolikus többségű országban, valamint kis közösségnek presztízs okokból jól esik, ha elismertetheti magát protestáns felekezetnek.

Ennek ellenére sem történelmileg, sem tanítását nézve protestáns (Ellen White, eschatológia, ekkléziológia...). Számos tanítást, értéket megosztanak a protestánsokkal, de ugyanúgy a katolikusokkal stb. is. Tekintettel az egyház öntudatára: önálló felekezettani kategória (a katolikus, pünkösdi, protestáns, ortodox mellett); egyfajta neo-katolikus egyház, lásd küldetéstudatát és egyes országokban százezres-milliós létszámát. Korántsem olyan kizárólagos, mint a Jehova Tanúi, de szinte kezdettől erős volt az "anyaszentegyház" jellege.

Igaz, hogy "millerita", de amikor régen ott tartunk, hogy a h.n. adventisták létszáma sokszorosa az összes maradék millerita és egyéb disszidens közösségnek, tehát ez az egyház ma az egyetlen számottevő, közvetlen millerita gyökerrel rendelkező közösség, akkor tisztelet a történelemnek, de lassan illene adventista kereszténységről beszélni. (Kálvin János református volt, Miller ezzel szemben nem volt h.n. adventista.) Abban is hasonlít az adventista a katolikus helyzetre, hogy van egy nagy "anyaszentegyház" és azon kívül néhány marginális (párhuzamos vagy elszakadt) közösség, mely szintén az adventizmushoz tartozik, mint keresztény vallási irányzat.


Adapa, Haidaspál! Szerkesztésí háborúk helyett vitassuk meg![szerkesztés]

Mindkettőtöket megkérlek, hogy mielőtt szerkesztési háborúba mennénk bele, és újra meg újra átjavítanátok a kategóriát (pedíg mint kifejtettem az adventizmus nem protestánsizmus és nem is egyház hanem vallási irányzat) egyikőtök szerkesztésével sem értek egyet. De kérlek titeket, hogy itt a vitalapon vitatsuk meg a változtatásokat. Mert lehet, hogy vannak meggyőző érveitek amivel esetleg megyőztök engem. Ha nem akkor pedíg kiderül, hogy kinek milyen motivációból érdeke az, hogy pl. a reformáció folyamán létrejött egyháznak állítsa be az adventizmust.--Neo 2006. május 22., 09:36 (CEST)Válasz

Szia, Neo! Az adventisták elfogadottan keresztények, akárcsak a pünkösdisták, metodisták és más nem történelmi felekezetek, bár valóban nem a protestánsok közé tartoznak. Elnézést a hibás kategorizálásért. --Adapa 2006. május 22., 10:01 (CEST)Válasz

Rendben, minden Oké. Én még gondolkodok, rajta, hogy milyen új kategóriákat kéne javasolni. Igaz ugyan, hogy ha valaki elolvassa a szócikkeket meg tudja ítélni, hogy miben tér el a tradicionális, vagy bibliaia kereszténységtől, de azért szerintem jó lenne néhány külön kategóriával is jelölni ezt. Nem? --Neo 2006. május 22., 10:23 (CEST)Válasz

Én meg semmilyen szerkesztési háborút nem folytattam, késtszer egymás után szerkesztettem, közbülső mások általi szerkesztés nélkül, felőlem oda teszitek, ahová akarjátok. Hidaspal 2006. május 22., 16:54 (CEST)Válasz

Az adventizmus kereszténység? Vagy adventizmus.[szerkesztés]

Világvége várók[szerkesztés]

Az Adventista egyház példáula az Amerikai Egyesült Államokban, az advent vagy milerita mozgalomból, jött létre. az 1800-as évek végén. A millerita mozgalom része volt, az hogy a vallásos emberek (nem csak az adventisták) hanem általában a vallásos emberek a világ végét várták.

Ellen G.White próféta? - Mohamed után szabadon[szerkesztés]

Ellen G.White és Mohamed között az a közös, hogy mindkettő Krisztus utáni prófétának tartotta magát. Mindketten elfogadták a bibliát. Mindketten fontosnak tartották, hogy a próféciáikkal kiegésítsék azt. A legszembetűnőbb különbség viszont az, hogy a mohamedánokat nem nevezzük keresztényeknek. És az, hogy Ellen G. White nem volt sem alapítója, sem pedig vezetője az egyházának, továbbá nem volt pap vagy lelkész. Elgondolkodtató továbbá, hogy az advantisták nem tartják, magukat a "globális keresztény vallás" részének sem protestánsnak. Viszont a hagyományos bibliai tanításon sok ponton túllépnek pl.: Ellen G. White személye "ihletett próféciái" és tanításai. Sok valláskutató beszél adventizmusról, mely egy kereszténységtől független önnáló vallás. Ugyanakkor "Az advent mozgalom nem egységes, irányzatai eltérően vélekednek Ellen Gould White asszony tanításáról és prófétai voltáról." Tehát ha van is egy kissebség akik kritikusan vagy liberálisan állnak Ellen White hoz és tanításaihoz akkor is a konzervatív irányzat dominál.

Sola scriptura + Sola Ellen White[szerkesztés]

(Csak az írás + csak Ellen White)

A Sola Scriptula iskola legfőbb ellentmondása pedíg pont a nevében van. A főiskolán sosem hangzik el advetizmus tanítása Ellen G. Whiteról, ennek ellenére a tananyagban az iskolai jegyzetek összes oldalán Whiteot idézi. Ajánlott irodalomként is az ő műveit ajállják. Vannak olyan adventista egyházak ahol nem telik el úgy szombati Istentisztetel, hogy ne olvasnának fel Ellen G. White írásából a biblia mellett.

sola scriptura, ha beleszólhatok. :) – Alensha (írjá má • műveim) 2006. június 1., 18:30 (CEST)Válasz
- Köszi nem vettem észre.--Neo 2006. június 2., 12:53 (CEST)Válasz

Mózes törvényének követése[szerkesztés]

A másik probléma az, hogy az adventisták az ószövetségi törvényt követik. Olyan szinten tanítják a törvénykövetést mint az ószövetségi zsidók. Ezzel az erővel a zsidó kategóriát is rátehetnénk a szócikkre nem?


Ez nem így van

A zsidó törvények nagy része nem a Bibliából származott.

A Mózes által lejegyzett törvények között pedig az adventista értelmezés szerint voltak, amelyek Izrael állami törvényei voltak, valamint voltak, amelyek Krisztus megváltási munkájának jelképes bemutatását rendelték el (ceremoniális törvények). Ezeket a törvényeket - mivel aktualitásukat vesztették - nem tartják

A Mózes könyveiben lejegyzett egyetemes erkölcsi törvények (pl. tízparancsolat) az egészséges életre vonatkozó törvények, az ökologiai törvények pedig ma is aktuálisak. Ezeket érvényesnek vallják, és tartják.

Kategóriái az angol wikiben[szerkesztés]

Az angol wikiben több kategóriával is illetik ez is megfontolandó: Categories: Adventist, Christian denominations of North America, New religious movements, Vegetarianism (Adventista, Keresztény felekezetek, Új vallási mozgalmak, vegetáriánizmus)- --Neo 2006. június 1., 12:50 (CEST)Válasz


Bocsánat, összezavarodtam![szerkesztés]

Sziasztok!

A szócikk most az adventizmusról vagy a H. N. Adventista Egyházról szól?

Ha nem teszünk különbséget William Miller mozgalma ) és az abból kinövő H.N. Adventista Egyház között a szóhasználatban, akkor úgy tűnhet, hogy William Miller is megtartotta a szombatot. Ez azonban több szempontból sincs így.

Az ún. Albani Nyilatkozatban, 1845-ben nyoma sincs semmiféle szombattartásnak: http://www.adventizmuskutatas.hu/dok-albani-hitpontok.html

Ugyanez olvasható Millerről, Ellen G. White: Tapasztalatok és látomások megfelelő fejezetében: http://adventista.hu/egwhite/honlap/tel/60.htm

Ha a szócikk általánosságban az adventizmusról szól, akkor szvsz. hibás

  • a szombattartásról szóló rész
  • EGW szolgálatának, mint a "Prófétaság Lelkének" elfogadásáról szóló rész
  • A Tízparancsolat kiemelt fontosságáról szóló rész
  • És az adventizmus nem minden ága fogadja el a Szentháromságot

Szóval, át kéne újra gondolni, mi kerüljön bele, és mi nem. Bratan 2007. február 6., 10:25 (CET)Válasz

adventista.hu megbízhatósága[szerkesztés]

Az oldalt a WOT piros színnel, megbízhatatlannak jelzi (http://www.mywot.com/en/scorecard/adventista.hu). A WOT a felhasználók visszajelzései alapján sorolja be az oldalakat, ez tehát azt jelenti, hogy az adventista.hu oldal (illetve ami erre végződik) megbízhatatlannak számít. Ezek alapján ezeket a linkeket törölni kellene a cikkből. misibacsi*üzenet 2010. március 22., 12:08 (CET)Válasz