Vita:Acetilszalicilsav

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Chemistrylogo.svg Ez a szócikk témája miatt a Kémiaműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Teljes Ez a szócikk teljes besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: BélaBéla (vita), értékelés dátuma: 2015. május 24.
Kémiai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Other-langs2.pngA szócikk megfelelője kiemelt lett a bosnyák Wikipédián, az onnan származó információkkal érdemes lehet kibővíteni a magyar lapot.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény

Név[szerkesztés]

Az ASPIRIN-t javítottam Aspirinre, mert bár a logóján tényleg csupa nagy betűvel van - ill. a kezdőbetű után a többi small capitals -, de az írott formában csak a kezdőbetű nagy, a többi kicsi. (l. pl. a linkeket) Generikus témában: nemrégiben olvastam valahol, hogy az aszpirin az első generikus név, ami védett terméknévből alakult ki, tehát valószínűleg nem tévesen hiszik így sokan, hanem valóban így van. Sajna, a forrást már nem találtam meg, de az alábbi link is mutatja, hogy orvosi szakirodalomban is használják generikus névként: http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/V/1/057main.htm (4. tábl.) --Rocky 2005. szeptember 13., 02:05 (CEST)

A kivágott rész: " Az I. világháború után több országban elveszítette kizárólagos névhasználatát, így például az Amerikai Egyesült Államokban az aspirin szabad névnek minősült, tehát bármely gyártó előállíthatta és forgalomba hozhatta készítményét ezen a néven. A Bayer 1994-ben tudta visszaszerezni védjegyoltalmát ezen a hatalmas piacon.

Több védett márkanévhez hasonlóan („zsilett”, „mirelit”, „teflon” stb.) az „aszpirin” mára magyar közszóvá vált az acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszercsoport megnevezéseként, e formában szerepel a Magyar helyesírási szótárban is. Gyógyszernévként az Aspirint továbbra is nagy „A”-val és „s”-sel kell írni.". Az Aspirin védjegy és az 2aszpirin" forma helytelen, mert nem vált közszóvá. Ha bárkinek ellenvéleménye lenne, a vitát a Fajtanévvé vált védjegy lapon kellene lefolytatni, mert a Teflonnál sem igaz a kivágott állítás, a zsilettről meg pont az ellenkezője az igaz.--Millisits

Hatás[szerkesztés]

Kaptam egy érdekes hozzászolást egy allapom vitalapján. Én nem értek ehhez a területhez, átmásolom ide is, hogy jobban szem előtt legyen.

Kedves Szerkesztök! Az aszpirin szocikk értékes informáciokat tartalmaz, az azonban tévedés, hogy ez a szer gátolná a véralvadást (legalábbis az általában használt dozisokban). Amit gátol, az a vérlemezkék összecsapzodása (aggregácioja), ami szintén fontos tényezö egy vérzés elállásának folyamatában. Már régen ismert volt, hogy az aszpirin megnyujtja az ún. vérzési idöt, de nem befolyásolja az ún. alvadási idöt, tehát hogy a fibrin mikor kezd kiválni a vérböl. A vérlemezkeaggregácio gátlása a legtöbb emberben már kis dozisokkal is kiválthato (100-200 mg naponta), ami az átlagos ASS dozisnak csak töredéke, ezért mellékhatásai is elenyészöek. Ebben a dozirozásban sokan használják a szert pl. szivinfarktus megelözésére, de helyes evvel kapcsolatban orvos tanácsát kérni. A ritkán elöfordulo alacsony aszpirin-érzékenység laboratoriumi eszközökkel kimutathato. Dr. Bartho Loránd farmakologus

Szaszicska vita 2009. április 14., 19:35 (CEST)

Átalakítás[szerkesztés]

Azt hiszem a cikk jelen formájában gyakorlatilag használhatatlan. Olyan, mintha valami tankönyvből lenne másolva, tömör szöveg, tele szakszavakkal, forrásmegjelölés nélkül, ráadásul a kémiai részét nagyon részletesen tárgyalja, míg az orvosi felhasználásról, mellékhatásokról alig ír valamit, holott nem túlzás, hogy az egyik legismertebb és legtöbbet szedett gyógyszer. Ráférne egy alapos tatarozás, felépítésében hasonlíthatna az angol cikkre, az elég igényes és követhető. --Kohlins vita 2013. szeptember 22., 23:00 (CEST)