Vita:A kommunizmus fekete könyve

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 178.164.153.101 7 évvel ezelőtt a(z) Számok, számok.... témában
Ez a szócikk témája miatt a Munkásmozgalmi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Andrew69. (vita), értékelés dátuma: 2015. január 5.
Munkásmozgalommal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index


Számok, számok....[szerkesztés]

A magam részéről én is a kommunizmus áldozatai közé sorolom magam, ha nem is halálos áldozatai közé. Nem olvastam az eredeti művet, csak a szócikket, de ha valóban ilyen "tényeket" tartalmaz, akkor nem is vagyok kíváncsi rá. Áldozatokon halottakat, vagy csak olyan embereket kell érteni, akik durva jogtalanságokat értek meg? Az adatok között négy érdekes szám van: Magyarország 0,5 millió (azaz 500 000, ha jól értem), Lengyelország 1 millió (1 000 000), a Szovjetúnió 20 millió, és Kelet-Európa 1 millió. Nomár: A Szovjetúnió egy része vitathatatlanul Kelet-Európában feküdt, de a könyv szerzői valószínűleg ide sorolják Magyarországot és Lengyelországot is. Ezek szerint igaz, hogy:

vagy rosszul gondolom? Vagy a Szovjet 20 millió így jön ki: kelet-európai területen az áldozatok száma -0,5 millió, az ázsiai területen pedig 20,5 millió, ekkor egyenletünk így fest:

De vajon hogy kell értelmezni a -0,5 milliót: ennyit támasztott fel a kommunizmus a Szovjetúnió kelet-európai területein? Másik gondom, hogy a SzU lakosságának többsége az európai részeken élt, így az ázsiai részek elnéptelenedtek?Kaboldy vita 2010. május 2., 15:20 (CEST)Válasz

1. Halottakat. A durva jogtalanságokat megélők száma egy nagyságrenddel fentebb keresendő.
2. A szó, amit keresel, a "további", ti. Magyarország félmillió, Lengyelország 1 millió, Szovjetúnió 20 millió, további kelet-európai 1 millió. (Ezek egyébként inkább alsó becslések, mondhatni polkorrekt számok)
3. A "másik gondod" nem pontosan érthető számomra...
– 178.164.153.101 (vita) 2017. március 15., 15:07 (CET)Válasz

Szerkesztés[szerkesztés]

Miért lett visszaállítva a szerkesztésem? Zam

Edvīns· Šnore filmje[szerkesztés]

Edvīns Šnore filmjének semmi köze nincs a könyvhöz, amiről ez a cikk szól, érthetetlen, miért kellene beszúrni a bevezető szövegének a közepére egy arra vonatkozó bekezdést. – Peyerk vita 2015. december 14., 07:32 (CET)Válasz