Vita:A Magyar Királyság vármegyéinek listája (1881–1920)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Peyerk 12 évvel ezelőtt a(z) Adatok témában

A lista tartalma[szerkesztés]

Ez a lista nem Magyarország, hanem a Magyar Királyság vármegyéinek felsorolását tartalmazza.Dencey vita 2011. június 19., 11:27 (CEST)Válasz

Valóban, és annak is az 1881 és 1918 közötti állapotát. A listáknak csak akkor van értelmük, ha jól meghatározott tárgyra vonatkoznak és zártak, teljes körűek. Ha elkezdesz beleírni mindenfélét ami eszedbe jut a témáról, akkkor szét fog esni. Például a vármegyerendszer története a vármegye cikkbe való, nem ide.

A cikk (lista) címét és a bevezetőjét ennek megfelelően alakítottam át.

--Peyerk vita 2011. június 19., 12:12 (CEST)Válasz

Mint említettem, jó lenne ha nem irogatnál be mindent ami az eszede jut vagy amit az interneten találsz és idevalónak érzel. Nem való ide, a vármegyék és a különkormányzatok közigazgatási rendszere egyszerűen nem tartozik ebbe a listába. Ide az való, melyek voltak Magyarország vármegyéi 1881 és 1918 között, és ha mindenáron ragaszkodsz hozzá akkor az, hogy ez a névsor hogyan alakult ki. Ezt be is írtam megfelelő forrásokkal.

Mi a gondod ezzel?

--Peyerk vita 2011. június 19., 20:50 (CEST)Válasz

Dencey ollózmánya[szerkesztés]

Kedves szerk.társunk időnként nekiáll általa nem pontosan értett szövegrészeket kiollózni tetszőleges helyekről, majd azokat ismét tetszőleges helyekre Ctrl-C-vel beilleszteni. Ez nem túl ó munkadszer, főleg ha fel is hívták már a figyelmét arra, hogy nem megfelelő szöveget tesz nem megfelelő helyre.

Ez a cikk egy lista, mint a neve is mutatja, egy felsorolás tehát, ahol ezen kívül nem szokás és nem is szükséges kifejtő részeket elhelyezni, főleg ha azok nem is tartoznak a cikk témájához. Nem sikerül megértenem, hogy az 1881 és 1918 közötti vármegyék felsorolásához miképpen tartoznak 1876 előtti események itt-ott összeszedett esetleges mondatokból összetákolt fel-felemlítései.

Dencey, ha gondolod magyarázd el. Ha sikerült, akkor majd nekiállok elmagyarázni, hol vannak a félreértéseid és az összeollózott mondataid ellentmondásai, addig nem túrázok neked feleslegesen.

--Peyerk vita 2011. június 19., 22:44 (CEST)Válasz

Peyerk! Szeretném, ha emberi hangot használnál és nem torzítanál. ....,mnxcnbkjhsdiuzdisxzzzshau!!... Források garmadája igazolja a bevezetőben általam megfogalmazott tények sorát a folyamatról, a nemesi vármegyerendszer átalakulásának kezdetéről, a polgáriasodott, kiegyezés utáni közigazgatási rendszer kialakulásáig. Ez nem egy pillanat műve volt, hanem egy reformkortól kezdődő hosszú folyamat. Jó lenne értelmet adnod a munkának, a krakéler piszkálódásod és sértegetősdid helyett. Üdv. Dencey vita 2011. június 20., 14:18 (CEST)Válasz

Hát figyelj. A személyeskedést szokásodhoz híven te kezdted tegnap, ahogy a krakélerkedést is. Semmilyen érdemi magyarázatot nem adtál arra, mi köze a megyék és egyéb törvényhatóságok közigazgatásának 1870-ben lezárult átszervezésének a vármegyék 1881 és 1918 közötti listájához. Emiatt aztán ígéretemhez híven bele sem kezdek a ténybeli tévedések felsorolásába, ez továbbra is teljesen felesleges munka lenne részemről.

Jó lenne értelmet adnod a tevékenységednek, amiben persze segítene, ha olyasmivel foglalkoznál, ahol megértenéd és kontextusában értelmezni tudnád, amiket összeollózol.

A felesleges, a listához nem tartozó szöveget törlöm.

Üdv.

--Peyerk vita 2011. június 20., 14:40 (CEST)Válasz

Ok. A magam részéről reménytelennek itéllek. A lista pedig, mivel komoly történelmi adat, megérdemelné, hogy a történelmi folyamatot - ami kialakította az 1800-as évek végére a közigazgatási rendszert a Magyar Királyságban - felvázolná néhány tényeket tartalmazó sor. Te is összekalapálhatod, ha önmagad által saját magadat alkalmasnak itéled erre a feladatra. Pontosan tudod, hogy igazam van és forrásoltsaját szöveget írtam. Üdv és higgadj. Dencey vita 2011. június 20., 17:44 (CEST)Válasz
A reménytelenség akkor kölcsönös. A lista pedig, mivel lista, a bevezetőjében meghivatkozza a vonatkozó cikkeket. A cikkek témájából teljesen felesleges ötletszerűen idecitálni összfüggéstelen mondatokat.
A szerkesztéseidből úgy látom, lassan elkezdted kapisgálni a dolgot, kezdesz rálelni a cikkekre ahova való amit keresel. És talán azt is észrevetted, hogy amit ollózol, annak egy része már benne is van a cikkekben, és ennek egy töredékét éppen én magam tettem bele.
--Peyerk vita 2011. június 20., 22:07 (CEST)Válasz

Adatok[szerkesztés]

Jó ötlet, érdemes adatokkal kiegészíteni a listát, tartalmas táblázattá téve. Ehhez persze érdemes kiválasztani, mi kerüljön bele.

A Gönczy-féle térképek linkelése jó, csak jó lenne ha egyetlen sorozatból kerülne ki az összes.

Az adatok közül a székhely, a terület és legfeljebb két népesség (az időszak elejéről és végéről), meg talán a nemzetiségi megoszlás 1910-ben.

--Peyerk vita 2011. június 24., 22:46 (CEST)Válasz