Vita:A Magyar Királyság a kora újkorban

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Frommer 97 5 évvel ezelőtt a(z) Problémák témában


Ez a szócikk témája miatt a(z) Magyar történelmi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Frommer 97 (vita), értékelés dátuma: 2018. december 27.
Magyar történelmi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Problémák[szerkesztés]

Elképesztő, vállalhatatlan iromány. Ahogy már többször is mondtam, úgy látszik ezúttal is sutba sikerült dobni az elmúlt 30 év történettudományos eredményeit. Posztmarxista és antihabsburgiánus toposzok puffogtatásából áll az egész cikk.

  • A magyar kora újkor gazdaságpolitikájáról tényleg annyit tudunk elmondani, hogy habsburg abszolutizmus= államadósság növekedés= koncepciós perek??? Az gondolom senkit nem érdekel, hogy a világ TOP1 húsellátó országa voltunk a háborús helyzet ellenére meg, hogy a megmaradt országcsonk is annyi bevétellel járult hozzá a költségvetéshez mint pl. a háborútól tizedannyira sem szenvedő cseh korona országai. De persze ez nem fér bele a torz, undorító, testi-lelki szörnyeteg Habsburgokról kialakított, dogmatikus, őskuruc és ősmarxista képünkbe.
  • És komolyan, Ferdinánd 16. századi közigazgatási reformjáról annyit szabad kiböfögni hogy egyetlen célja a központosítás volt? Ezek a korszerű szervek legalább 200 évig megfelelően ellátták a feladatukat és utáni is csak a nacionalizmus miatt valósultak meg újabb átszervezések. De gondolom a korszerű államapparátus kialakítása is bűn, hogyha a gonosz nímet idegenek csinálják, hiába ez a mi érdekünk is.
  • Amellett már szemlesütéssel és csendben megyünk el, hogy az új védelmi rendszer milyen elképesztő anyagi, fizikai, politikai megterhelést jelentett a mindenkori kormányzatnak. Na meg, hogy a védelmi költségek töredékét sem tudtuk volna kifizetni Magyarország teljes éves jövedelméből (csak 20.000 katona fegyverben tartása elvitte a dunai Habsburg Monarchia fix éves bevételeinek kb. felét... – Frommer Fórum 2018. december 28., 10:33 (CET)Válasz