Vita:20. századi magyar történelem

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Bennó 13 évvel ezelőtt a(z) Lektorálandó témában
Ez a szócikk témája miatt a(z) Magyar történelmi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Warbeck (vita), értékelés dátuma: 2010. november 24.
Magyar történelmi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Kép figyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commons-on. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből ellenőrizd a Commonsbeli lapját a képnek, hátha időközben visszavonták, vagy hibát követtek el a törlésre jelöléssel. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal.

Miután megoldottad a problémát, kérlek azt jelezd, mind itt, mind a CommonsTicker oldalon, az üzenetet létrehozó sablon „|status=” sorában.

Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker 2006. november 29., 15:38 (CET)Válasz

Nem véletlenül hívták a többi szocialista országban Magyarországot a legvidámabb barakknak.[szerkesztés]

Mi magyarok neveztük így (is...). De hogy "a többi szocialista országban" tényleg hívták-e így Magyarországot (azaz a béketábor köznépei körében általánosan elterjedt metafora volt-e), azt azért nem ártana valahogy dokumentálni. Persze ha lehet. Ha meg nem lehet - siccki...!:)-- Godson fóruma 2006. december 12., 12:35 (CET)Válasz

Kivágott rész[szerkesztés]

Kivágtam egy részt, amely a szerkesztő saját véleményének ugyan biztos megfelel, de nem alkalmas arra, hogy legutóbbi 17 évének összefoglalója legyen.
Az ilyen szövegek csak arra jók, hogy vitákat gerjesszenek. Kevesebb minősítés kellene és több tény.

"1989-ben a nyugati országoknak meglepetésként, Magyarországon nem voltak a németországiakhoz és romániaiakhoz hasonlatos erőszakos cselekmények. (????????? Miért, kellettek volna?) Az ellenzéki kerekasztal, illetve az első szabad választások után a kormányzó MDF békés rendszerváltást akart, ami azzal járt, hogy az elmúlt rendszer hatalmasai, akik a csőd szélére juttatták az országot, semmilyen felelősségrevonásban nem részesültek. (Na ne mondd) Az egykori állampárt nevet változtatva, de a személyi gárdát érintetlenül hagyva szintén jelentős eredményeket ért el (mintha '45-ben a náci párt a parlamentben maradhatott volna) (?????). Így a rendszerváltás nem lehetett teljes (szerinted, barátocskám), a 30-40 éve tsz-be kényszerített emberek, illteve leszármazottaik elvett tulajdonuknak csak töredékét kapták vissza a kárpótlási jegy intézményével. A Rákosi-, és Kádár-rendszer idején törvényzelenül meggazdagodók és nemzetellenes bűnöket elkövetők a mai napig nem nyerték el büntetésüket. Az MDF kormányzásának leteltével (=szabad választáson elvesztette a hatalmat) a volt kommunista utódpárt, az MSzP került hatalomra. (Már másodszor mondjuk, hogy utódpárt. Semmi mást nem tudunk mondani?) Felgyorsult a magyar vagyon külföldi kezekbe adása, stratégiai jelentőségű társaságok (áram, gáz, élelmiszeripari gyárak, MALéV..) rövidtávú pénzszerzés miatti eladása, a lakosság életszínvonalának csökkenése. (A privatizáció olyan megközelítése ez, amit ma parlamenti párt nem képvisel). 1998-tól jobboldali kormány került hatalomra. Orbán Viktor próbálta visszaszerezni az idegen kézba adott társaságok egy részét (hajrá), több-kevesebb sikerrel. Az életszinvonal ha nem is gyorsan, de lassan emelkedett.(Amíg az utódpárt ismét kormányt nem alakított szabad választások után, ugye, ezt akartad mondani?)"--Linkoman 2007. január 18., 08:58 (CET)Válasz


Szerintem a szöveg mint kiindulási alap nem a legrosszabb, bár a jelen formája tényleg nem mindenben semleges; de inkább csak néhány mondatot kellett volna kivágni, mint az egészet. Amiért meszólaltam, az inkább Linkomannak két alapvető tévedése, amelyből a másodikat olyan súlyosnak érzem, hogy mindenképp kiigazítanám:

  1. az a megjegyzése, hogy a privatizációnak olyan felfogása van a szövegben, amelyet parlamenti párt nem képvisel, szimpla tévedés
  2. Az a kiindulópontja pedig, hogy ha egy nézőpontot nem képvisel parlamenti párt, akkor ignorálandó, szintén tévedés. A Wikipédiának nem pusztán a parlamenti pártok véleményének megfogalmazása a feladata (persze ez is, de a megfelelő formában és egyoldalúságoktól mentesen), hanem épp a politikai pártoktól független tájékoztatás. persze tudom, hogy ez nem mindenkinek tetszik, de gondoljunk csak bele: az igazság fogalma mást jelent, mint a parlamenti képviselet fogalma; az igazság fogalma független attól, hogy épp képviseli-e valaki a parlamentben. az igazság fogalmának parlamenti képviselethez kötése nyilvánvalóan paradox, hiszen ha így lenne, megvolna rá az esély, hogy az igazság minden parlamenti választáskor az ellenkezőjére fordul.). Gubb     2007. január 18., 09:49 (CET)Válasz

Nem kért meg Linkoman, hogy védjem az álláspontját, de szerintem ő arra gondolt (pontosabban: én úgy értettem a felvetéseit), hogy a privatizációra tett megjegyzés olyan partikuláris vélemény, amit még az ebbéli elgondolásokban elég tág ölelésű magyar parlamentben sem található meg. És mint ilyen, nem lehet a szócikk szövegének törzse. --Loldi 2007. január 18., 09:57 (CET)Válasz

Ugyanott tartunk, mint eddig. A múltkor kivágtam egy egyoldalú véleményt, most itt a következő. Jól kiírta magából a véleményét az illető, harsog a szövegből a saját politikai és ideológiai meggyőződése. Ez önmagában rendben is lenne, csakhogy ez nem XY emlékkönyve arról, hogy ő mit gondol a magyarországi belpolitikáról.
Ez éppen nem "a politikai pártoktól független tájékoztatás".--Linkoman 2007. március 17., 13:13 (CET)Válasz

Anon vitatható beszúrása[szerkesztés]

1990-2000: A többpártrendszer nehézségei[szerkesztés]

Az 1990-es rendszerváltás után a gazdaságilag nehéz mélyponton az országnek a kevés hazai összjövedelemből kellett törleszteni a rengeteg államadósságot. Elvileg végre szabad és tiszta választásokat tartottak. A parlamentbe négyévente a polgárok által választott többpártrendszer került. (KDNP, FIDESZ, MDF, SZDSZ, MSZP, MIÉP) Az emberek csalódtak a politikában. Botrányok, sikkasztások, a privatizációból származó bevételek elsumákolása, csalások sora kavarták fel a közélet vizét. (Tocsik Márta ügye, Olajbotrány, Globex, Postabank) Bokros Lajos baloldali politikus nevével fémjelzett csomag megszorításai a kilenvenes évek közepén spórolásból, az közszféra megkurtításából, a nép megsarcolásából, az adók emelkéséból és új adónemek bevezetéséből bevételre szert tett. A négyévente váltakozó kormányok hol feltöltötték a kincstárat, hol különböző programok PR-támogatások keretében kiosztották annak tartalmát. Az évtized végére nagyjából sikerült kifizetni a tetemes orosz államadósságot. Az emberek közötti különbség még kontrasztosabbá vált. Új elit, az újgazdagok csoportja jelent meg. Továbbá a szocializmus sok fejese maradt meg a húsosfazék közelében, mint a politikai elit lelkes kádere. A régi szocialista nagyvállalatok bezárása miatt tömegek kerültek az utcára. Nőtt a munkanélküliség. Sokan mentek korengedménnyel nyugdíjba. A családalapítás nehezebb lett, kevésbé vállalható. Öregedik az ország. Kevés az aktív kereső.

2000-es évek: Vadkapitalizmus, lassan növekvő életszínvonal[szerkesztés]

A politika némileg eldurvult. Nem az állampolgárok érdeke számít, hanem a hatlommal járó szép nagy pénzek, amiért sok vezető képes bármit megtenni. Az emberek részéről nőtt a bizalmatlanság a politika szereplői felé. A multinacionális vállalatokkal, cégekkel, az ő érdekeikkel és nagytőkéjükkel együtt be lett engedve a pénz diktatúrája. Ennek jeleként elszaporodtak a bankok. Sikerágazat lett például a pénzügyi szféra. Kb. 6-8%-os a fejlődés mutatója. Még így is a közepesen fejlett országok közé tartozunk. Sokszínű a kultúra, de itt is erősen a globális amerikai tömegkultúra és a pénz diktál. A globalizálódó, multik által gyarmatosodó világban a pénz diktatúrája van. Sokan tengődnek minimálbérből, nekik létkérdés a mókuskerék. Inkább hallgatnak & csendben güriznek, nehogy utcára kerüljenek. Az egzisztencia elvesztésétől való félelemben a szólásszabadságot feláldozva ezzel. A szocializmusban mindenkinek kötelező munka (fizetett henyélés) helyett nehéz munkát találni, a meglévő munkahelyeken kizsigerelés folyik alacsony bérért. A 2004-es Európai Unió-s csatlakozás nem hozott radikális változást. Az unió szigorúan ellenőrzi, mire ad pénzt a tagállamok gazdaságainak.



--Lily15 üzenet 2007. március 17., 20:48 (CET)Válasz

Trianon[szerkesztés]

Kedves Kollégák!

A II. világháború idején születtem Budapesten és mivel abban az időszakban Erdély Magyarországhoz tartozott, ezért édesapám szülővárosába, Kolozsvárra költöztünk, - és itt ragadtunk.

1966-tól elbeszéléseket, egyfelvonásos színdarabokat, kisregényeket közöltem.

Zeneakadémiát végeztem és a kilencvenes években tudományos kutatói munkát folytattam Budapesten, Bartók Béla Kárpát-medencei népdalgyűjtéseivel kapcsolatban, a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíján. Ugyanakkor Kárpát-medencei Bartók Találkozókat szerveztem a Magyar Oktatási és Művelődési Minisztérium anyagi támogatásával.

Nyugdíjazásom után történelmi regény írásához kezdtem, amelyhez rengeteg korabeli dokumentumot gyűjtöttem össze, főleg a trianoni békeszerződéssel kapcsolatban.

Ez év júniusában egy idézetekből álló összeállítást szerkesztettem "TO COMMEMORATE THE TREATY OF TRIANON WHICH WAS SIGNED 88 YEARS AGO ON JUNE 4-th, 192O" címmel, melyben H.G.WELLS: "OUTLINE OF HISTORY" című művének VIII. könyvéből a XL. fejezet 3. alfejezetéből idéztem, ("WILSON PRESIDENT IN VERSAILLES"), valamint APPONYI ALBERT: AZ INTERPARLAMENTÁRIS UNIÓRÓL ÉS A BÉKEMOZGALOMRÓL EGYÁLTALÁBAN című tanulmányából, melyet elküldtem a következő címekre:

1. Woodrow Wilson Center fellowschips@wilsoncenter.org

2. William J. Clinton Foundation contact@clintonfoundation.org

3. valamint a szövegnek egy rövidített, 5oo karakteres változatát George Bushnak és Bill Clintonnak a Yahoo 36o Betán lévő weblapjának címére.

Szeretnék bekapcsolódni a Trianonnal kapcsolatos szócikkbe és ezért a témában érdekelt kollégákkal szeretném felvenni a kapcsolatot.

A Wikipedián ugyan kezdő vagyok, de általában a szerkesztésben kevésbé. ¸~¸~¸~¸~

Lektorálandó[szerkesztés]

Fogalmazásában, helyesírásában sok helyen kell még javítani. Több helyen írásjelek hiányoznak, helyesírási hibák, elütések, fogalmazási pontatlanságok és zavarok vannak. Több helyen javítottam a "belépünk a háborúba", "kizárnak minket" megfogalmazásokat. Jelen idő/múlt idő váltakozik. Funatic vita 2009. január 30., 13:30 (CET)Válasz

Ide talán a helyesírás- vagy formasablon kellen. Föld-lét vita 2010. november 24., 16:17 (CET)Válasz

A Stilisztikai útmutatóban van ilyesmihez segítség. BennóFolybeszt a WP-be! 2010. november 24., 16:22 (CET)Válasz