Viselhető technológia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A viselhető eszközök olyan (emberi) testre rögzíthető hordozható számítógépek, melyek felgyorsítják a használó interakcióit és kommunikációját a környezetével, így támogatva a mindennapi életet. A viselhető eszközöket több kategóriába sorolhatjuk:

  1. mindennapi viselhető eszközök
  2. orvosi viselhető eszközök
  3. divatban megjelenő technológiák

Mindennapi eszközök:

A viselhető eszközök legszélesebb körben ismert és elterjedt formáját, a mindennapi eszközök kategóriájába sorolható okosórák és fitnesz karkötők jelentik. Ezek a karra rögzített eszközök folyamatos összeköttetésben állnak a viselőjük mobilkészülékével Bluetooth vagy NFC kapcsolat segítségével. Így folyamatos információval látják el használójukat.

Orvosi eszközök:

A viselhető orvosi eszközök olyan technológiákat jelentenek, mint például az izmokkal közvetlenül összeépített művégtagok, intelligens protézisek vagy a vakok látását visszaadó, idegi pályákkal összekapcsolt szenzorok. A 2014-es futball-világbajnokság nyitó rendezvényén, a kezdőrúgást egy deréktól lefelé lebénult brazil tinédzser végezte el. Az alany egy úgynevezett robotvázat (exoskeletont) viselt a testén, aminek segítségével gondolatvezérelten tudta lábát rávenni arra, hogy elrúgja a labdát ezen az eseményen.