Viriáltétel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A mechanikában a viriáltétel általános összefüggést ad valamely, helyzeti erők által határolt, N részecskét tartalmazó stabil rendszer időbeli átlagos teljes kinetikus energiája () és időbeli átlagos teljes helyzeti energiája () között (a szögletes zárójelek a zárójelben lévő mennyiség időbeli átlagát jelölik). Matematikailag az elmélet állítása:

ahol Fk a k-ik részecskére ható erő, mely az rk pozícióban van.

A ’viriál’ szó a latin 'vis'-ből származik, mely erőt, vagy energiát jelent. A definíciót Rudolf Clausius, német fizikus adta meg 1870-ben.[1] A viriáltétel jelentősége az, hogy lehetővé teszi az átlagos kinetikus energia kiszámítását, még komplikált rendszerek esetén is, amikor a statisztikai mechanika módszereivel ez nem oldható meg. Ez az átlagos, és teljes kinetikus energia az ekvipartíció-tételhez hasonlóan kapcsolódik a rendszer hőkapacitásához. A viriáltétel akkor is érvényes, ha egy rendszer nincs termikus egyensúlyi állapotban. A viriáltételt sokféleképpen szokták általánosítani, a legjobban ismert eljárás, a tenzoros forma. Ha egy rendszerben két részecske között ható erő a potenciális energiából V(r) = αr n származik, akkor ez arányos a részecskék közötti átlagos távolsággal r, és felírhatjuk az elmélet egyszerűbb formuláját:

Vagyis a teljes átlagos kinetikus energia kétszerese egyenlő az átlagos teljes helyzeti energia n-szeresével . A V(r), két részecske közötti helyzeti energia, VTOT a rendszer teljes helyzeti energiája, azaz, a V(r), helyzeti energiák szummája, az összes részecskepárra vonatkozik. Egy példa az ilyen rendszerekre a csillag, melyet saját gravitációja tart össze, ahol n egyenlő −1.

Definíciók[szerkesztés]

N számú részecske esetén az I a tehetetlenség skalár momentuma (lendülete):

ahol mk és rk jelölik a k-ik részecske tömegét és pozícióját. . rk=|rk| a vektor pozíció vektor nagyságrendje. A skalár viriális G:

ahol pk a k –ik részecske momentum vektora. Feltételezve, hogy a tömegek állandóak, a viriális G, fele a tehetetlenségi momentum idő szerinti deriváltja

fordítva:

ahol mk a k-ik részecske tömege, a tiszta erő, mely a részecskére hat, és T a rendszer teljes kinetikus energiája:

Általánosítás[szerkesztés]

1903-ban Lord Rayleigh publikált egy általánosítást a viriáltételre.[2] Henri Poincaré a kozmológia stabilitással kapcsolatban használta a viriáltétel egy képletét.[3] Ledoux, 1945-ben fejlesztett ki egy változatot az elméletre.[4] Egy tenzoros formulát fejlesztett Parker.[5] Chandrasekhar[6] és Fermi.[7] Pollard 1964-ben publikálta a viriális elmélet általánosítását az inverz négyzetes törvény esetére :[8][9] igaz, és csak akkor igaz, ha .[10]

Az elektromágneses tér és a viriáltétel[szerkesztés]

A viriáltétel kiterjeszthető az elektromágneses térre.[11] Az eredmény:

ahol I a tehetetlenségi momentum, a G az elektromágneses tér momentum sűrűsége, T a folyadék kinetikus energiája, U a részecskék véletlenszerű termikus energiája, WE és WM az elektromos – és elektromágneses energiák. pik a folyadék-nyomás tenzor, a lokális mozgó koordináta-rendszerben kifejezve.

és Tik az elektromágneses nyomás tenzor,

A plazmoid, a mágneses tér és a plazma végső konfigurációja. A viriáltétel alapján könnyen belátható, hogy ilyen konfiguráció létrejöhet, ha nem éri külső erőhatás. Nyomás nélkül a felületi integrál eltűnik az ilyen végső konfigurációnál.. Mivel az összes jobb oldali kifejezés pozitív, a tehetetlenségi momentum gyorsulása szintén pozitív lesz. A kiterjedési időt is egyszerű megjósolni τ. Ha a teljes tömeget, M egy R átmérő korlátozza, akkor a tehetetlenségi momentum nagyjából MR2, és a bal oldal MR22. A jobb oldali kifejezések összeadódnak közel pR3-é, ahol p a nagyobb plazma nyomás vagy mágneses nyomás. E kettő kifejezést egyenlővé téve, és megoldva τ-re, kapjuk:

ahol cs az ion-akusztikus hullám (vagy Alfvén-hullám, ha a mágneses nyomás magasabb,mint a plazma nyomás) sebessége. Így a plazmoid várható élettartama az akusztikus vagy Alfvén-hullám átmeneti ideje lesz.

Asztrofizika[szerkesztés]

A viriáltételt gyakran alkalmazzák az asztrofizikában, különösen a gravitációs helyzeti energia, és a kinetikus-, vagy termikus energia összefüggésében. Egy általános viriális összefüggés: , ahol , a tömeg, ,az átmérő , a sebesség, és , a hőmérséklet A konstansok: Gravitációs állandó: , Boltzmann-állandó: , Proton tömege: .

Galaxisok és kozmológia[szerkesztés]

Az asztronómiában, a galaxisok méretét és tömegét gyakran a „viriális átmérő”, és a „viriális tömeg” kifejezéseivel határozzák meg. A galaxisok méreteit igen nehéz meghatározni. A viriáltétel gyakran kényelmes módszert ad ezen mennyiségek maghatározására. A galaxisok dinamikájába, a tömeg meghatározása gyakran a gázok és csillagok forgási sebességével történik, feltételezve a kepleri pályákat. A viriáltételt alkalmazva felhasználható a sebesség diszperzió, . Ha vesszük a részecskénti kinetikus energiát, T = (1/2) v2 ~ (3/2) M 2, és a potenciális energiát: U ~ (3/5)(GM/R), irhatjuk: . Itt az az átmérő, , az átmérőn belüli tömeg. A viriális tömeget, és átmérőt általában arra az átmérőre határozzák meg, ahol a sebesség diszperzió maximum: . Ezek az összefüggések nagyságrendi információt adnak. Egy alternatív meghatározás: Mivel az átmérőt igen nehéz megfigyelni, gyakran közelítik úgy, hogy a sűrűség nagyobb egy specifikus tényezővel, mint a kritikus sűrűség, , ahol a a Hubble-paraméter, és a a gravitációs állandó. Egy általánosan használt tényező a 200. Így a viriális tömeg az átmérőhöz képest: .

Irodalom[szerkesztés]

 • Collins, G. W: The Virial Theorem in Stellar Astrophysics. (hely nélkül): Pachart Press. 1978.  

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. Clausius, RJE (1870). „On a Mechanical Theorem Applicable to Heat”. Philosophical Magazine, Ser. 4 40, 122–127. o.  
 2. Lord Rayleigh (1903). „Unknown”.  
 3. Poincaré, H. Lectures on Cosmological Theories. Paris: Hermann 
 4. Ledoux, P. (1945). „On the Radial Pulsation of Gaseous Stars”. The Astrophysical Journal 102, 143–153. o. DOI:10.1086/144747. (Hozzáférés ideje: 2012. március 24.)  
 5. Parker, E.N. (1954). „Tensor Virial Equations” (PDF). Physical Review 96 (6), 1686–1689. o. DOI:10.1103/PhysRev.96.1686. (Hozzáférés ideje: 2012. március 24.)  
 6. Chandrasekhar, S, Lebovitz NR (1962). „The Potentials and the Superpotentials of Homogeneous Ellipsoids” (PDF). Ap. J. 136, 1037–1047. o. DOI:10.1086/147456. (Hozzáférés ideje: 2012. március 24.)  
 7. Chandrasekhar, S, Fermi E (1953). „Problems of Gravitational Stability in the Presence of a Magnetic Field” (PDF). Ap. J. 118, 116. o. DOI:10.1086/145732. (Hozzáférés ideje: 2012. március 24.)  
 8. Pollard, H. (1964). „A sharp form of the virial theorem” (PDF). Bull. Amer. Math. Soc. LXX (5), 703–705. o. DOI:10.1090/S0002-9904-1964-11175-7. (Hozzáférés ideje: 2012. március 24.)  
 9. Pollard, Harry. Mathematical Introduction to Celestial Mechanics. Englewood Cliffs, NJ: Prentice–Hall, Inc. (1966) 
 10. (1996. July) „A high-temperature approximation for the path-integral quantum Monte Carlo method” (PDF). Journal of Physics A: Mathematical and General 29 (13), 3471–3494. o. DOI:10.1088/0305-4470/29/13/018. (Hozzáférés ideje: 2012. március 24.)  
 11. Schmidt, George. Physics of High Temperature Plasmas, Second, Academic Press, 72. o. (1979) 

Ez a szócikk részben vagy egészben a Virial theorem című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.