Vinadio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vinadio
Vinadio címere
Vinadio címere
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióPiemont
MegyeCuneo (CN)
PolgármesterAngelo Pietro Giverso
Irányítószám12010
Körzethívószám0171
Forgalmi rendszámCN
Népesség
Teljes népesség585 fő (2023. jan. 1.)[1]
Népsűrűség3,91 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság904 m
Terület182 km²
IdőzónaCET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 44° 18′, k. h. 7° 10′Koordináták: é. sz. 44° 18′, k. h. 7° 10′
Elhelyezkedése Cuneo térképén
Elhelyezkedése Cuneo térképén
Vinadio weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Vinadio témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vinadio (piemonti dialektusban Vinaj, okszitánul Vinai) egy 712 lakosú község (comune) a Piemont régióban, Cuneo megyében. A Stura di Demonte-völgyben helyezkedik el, a Tengeri-Alpokban, a Stura folyó mentén, és a szomszédos városkákkal Demontéval és Pietraporzióval együtt Piemont egyik okszitán közösségét alkotják. Vinadio község területe a második legnagyobb Piemontban Alessandria városa után. Vinadio fürdőváros, fürdői 1305 méter tengerszint feletti magasságon találhatók. Vinadioban található Európa legmagasabban fekvő keresztény kegyhelye, a Szent Anna szentély, kb. 2000 méter tengerszint feletti magasságon.

Látnivalók[szerkesztés]

Vinadio erődje
  • Forte Albertino: Piemont egyik legnagyobb erődje, és az egyetlen, ami egy egész települést magába zár. III. Károly Emánuel döntött megépítéséről. 1847-ben készült el. Csaknem 4000 munkás dolgozott az építkezésen. A falak hossza kb. 1200 méter, magasságuk néhol eléri a 18 métert. Az alapoknál vastagságuk másfél méter.
  • San Fiorenzo templom: román stílusú harangtornya 1321-ben épült, a 17. században bővítették ki.
  • Szent Anna szentély: középkori eredetű, a jelenlegi épület azonban 1680-ban épült. A kegyhely ismert zarándokhely. Július 26-án, Vinadio védőszentjének ünnepekor olasz és francia zarándokok közösen ünnepelnek és vesznek részt a körmenetben.
  • Vinadio fürdője: a 18. század második felében épült, nyolc gyógyforrás vizét használja fel, amelyek hőmérséklete 30 és 62° között váltakozik. A fürdő kúrái elsősorban légúti megbetegedések, bőrbetegségek és reumatikus panaszok kezelésére ajánlottak.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vinadio című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Vinadio látványosságai az önkormányzat honlapján