Világhírű Regények

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Világhírű Regények
(könyvsorozat)
A Világhírű Regények borítódísze
A Világhírű Regények borítódísze

Szerzőtöbb szerző
Első kiadásának időpontja1935–1939
Nyelvmagyar
Témakörszépirodalom
Részei41 kötet
Kiadás
Magyar kiadásTolnai Nyomdai Műintézet és Kiadóvállalat Rt., Budapest

A Világhírű Regények egy 20. század első felében, 1935–1939 között megjelent magyar szépirodalmi könyvsorozat.

Jellemzői[szerkesztés]

A huszadik század első felének ismert kiadója, a Tolnai Nyomdai Műintézet és Kiadóvállalat Rt. számos sorozatot jelentetett meg, ezek egyike volt a Világhírű Regények. Mint egy hirdetésben olvasható:

„Minden hónap elsején uj regény adunk ki a »Világhírű Regények« című sorozatunkban. Már a sorozat címében benne van programunk:a világirodalom gyöngyeit adjuk az olvasónak. Kitűnő irodalmi csemegéket tálalunk fel olvasóközönségünknek. Egy-egy kötet 320 oldal terjedelmű, gyönyörű félbőr kötésű, és bolti ára 1 pengő 50 fillér. Azok, akik megrendelik a Világhírű Regények tízkötetes sorozatát, egy-egy kötetet 96 fillérért kapnak. [...] Ha ezeket a ragyogó kiállítású regényeket más kiadású, hasonló terjedelmű művekkel összehasonlítjuk, akkor meggyőződhetünk arról, hogy a Világhírű Regények félannyiba sem kerülnek, mint más hasonló könyvek.”

A sorozatot a Tolnai Világlapja, a Délibáb, és a Párisi Divat folyóiratok számaiban előforduló hirdetésekkel lehetett megrendelni, az egyes köteteket a fenti hirdetés szerint „minden könyvkereskedésben” árusították.

A könnyű papírra nyomott, díszes borítóval ellátott kötetek egy-egy korabeli ismertebb hazai vagy külföldi író regényét adták közre magyar nyelven. A kötetek értékét növelte, hogy az íróról, más műveiről a mű elején rövid ismertetés volt található. (A könyvek végégre pedig gyakran a sorozat néhány más kötetének ajánlása került.)

A kötetek kiadási évének azonosítását megnehezíti, hogy a kiadási évet nem tüntették fel a címlapon.

Kötése[szerkesztés]

A kötetek barna félbőr kötésben jelentek meg, de az elő és hátoldalon kék vászonborító is volt ezen. Elől kör alakú arany mezőben kék betűkkel a „VILÁGHÍRŰ REGÉNYEK” felirat, mögötte a kiadót jelző nagy T betű volt látható. Az arany körön kívül a négy világtáj irányába arany sarokminta került. A gerincen a barna kötésre felől a kötet szerzője, alulra címe került fekete betűkkel. Középen díszes minta foglalt helyet, ugyancsak fekete színnel.

Részei[szerkesztés]

A sorozat a következők köteteket tartalmazta:

A Magyar könyvészet 1921–1944 által ismert kötetek[szerkesztés]

Egyéb forrásból ismert kötetek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1]
  2. [2]
  3. [3]
  4. [4]

Források[szerkesztés]

  • Komjáthy Miklósné (szerk.) – Kertész Gyula (szerk.): Magyar könyvészet 1921–1944. I–XII. – A Magyarországon nyomtatott könyvek szakosított jegyzéke, Országos Széchényi Könyvtár, 1984–1992, Irodalmi sorozatok rész
  • Gustave Flaubert: Salambo, Tolnai Nyomdai Műintézet és Kiadóvállalat Rt., Budapest, é. n., hirdetés a mű végében
  • Moly.hu
  • Antikvarium.hu

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]