Viktor Urbantschitsch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Viktor Urbantschitsch
Viktor Urbantschitsch 1847-1921.jpg
Született 1847. szeptember 10.
Bécs
Elhunyt 1921. június 17. (73 évesen)
Bécs
Állampolgársága osztrák
Nemzetisége osztrák Ausztria
Gyermekei Rudolf von Urban
Foglalkozása fül-orr-gége szakorvos
gyógypedagógus
Iskolái Bécsi Egyetem
A Wikimédia Commons tartalmaz Viktor Urbantschitsch témájú médiaállományokat.

Viktor Urbantschitsch (Bécs, 1847. szeptember 10.Bécs, 1921. június 17.) osztrák orvos, fül-orr-gége szakorvos, a hallásnevelés neves képviselője.

Életútja[szerkesztés]

Orvosi tanulmányait Bécsben folytatta, egész életútján ugyanott egy fül-orr-gége klinikán dolgozott mint igazgató. Urbantschitsch Jean Marc Gaspard Itard uniszenzorikus módszerét (egyéni, kis távolságból fülbe beszélés) elevenítette fel. Urbantschitsch működése idején még hallókészülék nem állt rendelkezésre. Azt feltételezte és igazolta, hogy módszeres hallásgyakorlatokkal (akusztikus ingerléssel) a sérült hallószerv funkcióját (a hallásműködés ún. „inaktív letargiája” esetén) javítani lehetséges.

Urbantschitsch tevékenysége új (Löwe szerint a 3.) fejlődési szakasz a hallásnevelés történetében. Több iskolában eredményesen megindított hallásnevelési programja azonban az osztrák pedagógusok meg nem értése miatt abbamaradt, német nyelvterületen mások fejlesztették tovább. Az 1890-es évek végén Vácott is kevés eredményt hozott Urbantschitsch módszere. A hallásnevelés Magyarországon Bárczi Gusztáv fellépésével folytatódott tovább.

Fontosabb munkája[szerkesztés]

  • Über Hörübungen bei Taubstummheit und bei Ertaubung im späteren Lebensalter. Bécs, 1895

Magyarul[szerkesztés]

  • A siketnémákkal és a szerzett siketségben szenvedőkkel végzendő hallásgyakorlatokról; ford. Nemó; Kapisztrán ny., Vác, 1936

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Gordosné Szabó Anna: Gyógypedagógia-történet. I. Egyetemes gyógypedagógia-történet a XX. századig. Budapest, 1962., 1992
  • Löwe, A.: Hörgeschädigtenpädagogik international. Heidelberg, 1992
  • Austria-Forum